Răzvan Krivach a compus versuri în limba elfilor, pentru muzica sa. Ascultă cum sună AICI
0Un lucru extrem de puţin cunoscut despre muzicianul Răzvan Krivach este că, înainte de a deveni celebru pe plan naţional, după ce a câştigat festivalurile Mamaia şi Cerbul de aur, a înregistrat trei melodii cu versuri în sindarin, limba elfilor.
Pentru a putea face acest lucru, Răzvan a trebui să înveţe de la zero această limbă artificială. „Am luat nişte tratate în italiană, reguli gramaticale, dicţionare etc“, explică artisul modul în care a învăţat sindarin. A compus trei piese instrumentale, la care textele sunt în limba elfilor. „De fapt, sunt două melodii complet în sindarin, iar una are o singură frază în această limbă“, a precizat Krivach despre acest proiect muzical al său.
Pentru realizarea uneia dintre piese, artisul a colaborat cu o soprană din Budapesta, care a venit la Oradea, la jumătatea drumului, pentru a înregistra vocea. „Piesa respectivă am făcut-o în studioul meu, apoi, după ce am înregistrat şi vocea într-un studio din Oradea, am venit înapoi şi le-am pus toate cap la cap“, îşi aminteşte Răzvan.
Muzicalitatea plânsului de copil
Piesa intitulata „Le veleth o’quil nin“ („Te iubesc, îngeraşul meu“, în limba sindarin), cea care are doar aceste cuvinte în limba elfilor, are o altă particularitate: a fost făcută pe marginea plânsului unui bebeluş de câteva săptămâni. „Am înregistrat o zi întreagă sunetele din camera copilului. Am surprins plânsul său, dar şi cuvintele cu care mama sa l-a liniştit“, spune artistul. Apoi inspirat de acest plâns de bebeluş, a pus pe note piesa. Astfel, plânsul bebeluşului, pare un cântec. „Compusul după ceva dat, după un zgomot, mi s-a părut foarte interesant“, declară Krivach despre modul în care a realizat această piesă.
Combinaţii de instrumente
Pentru realizarea celor trei piese, Răzvan Krivach a folosit o combinaţie de instrumente mai puţin utilizate. De exemplu, a folosit ritmul programat de taico, un instrument de percuţie japonez, de mari dimensiuni, care are un timbru grav. „Acest timbru masiv a intrat în conştiinţa ascultătorilor, fiind promovat în filme“, a precizat artistul. A mai folosit arcuşul electronic pe chitară, sintetizatoare de diferite timbre, dar şi chirara acustică, pentru realizarea acestor piese care, iniţial făceau parte dintr-un alt proiect, început acum şase ani, care nu s-a mai concretizat. „Este posibil ca, pe viitor, să reunesc aceste piese într-un album în sindarin“, se gândeşte Krivach.
Ce este sindarin?
Sindarin este o limbă creată de J. R. R. Tolkien, autorul trilogiei „Stâpânul inelelor“. Este, de fapt, una dintre multele limbi pe care elfii, personaje nemuritoare ale romanelor sale, le vorbesc. Tolkien s-a inspirat atât din modul în care sună, cât şi la capitolul reguli gramaticale, din galeză, o limbă de origine celtică. El a creat sindarin în 1944.
Instrumente muzicale „vintage“
Artistul Răzvan Krivach are o pasiune pentru instrumentele muzicale vechi. Are, în studioul său, un duduc (instrument de suflat armean ce seamnă cu clarinetul), un psaltiron (strămoş al pianului, înainte de clavecin), tabla (un instrument indian de percuţie), bouzouki (un instrument muzical cu coarde ciupite de origine greacă), dar şi un sintetizator analogic, rusesc.