Criza umple cabinetele psihologilor clujeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clujenii merg la psiholog din cauza crizei

Mai mult de jumătate din clujenii care apelează la serviciile unui psiholog prezintă probleme generate de viaţa profesională. Dacă înainte de luna septembrie 2009, doar un singur clujean din 10 ajungeau din acest motiv la psiholog, acum, numărul acestora a ajuns la şase.

Psihologii din Cluj sunt printre cei care beneficiază de pe urmele efectelor negative generate de criza financiară. Tot mai mulţi dintre clujenii care apelează la serviciile unui psiholog se prezintă la specialist din cauza problemelor generate de locul de muncă şi de viaţa profesională.

Potrivit specialiştilor, fenomenul a apărut în luna septembrie a anului trecut, însă numărul s-a dublat în decembrie. „Înainte aveam foarte rar clienţi care aveau probleme fundamentate pe aspectele ce ţin de ordin financiar”, a explicat psihologul Aurora Szentagotai, conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţie din Cluj.

Problemele profesionale domină

Situaţia a fost confirmată şi de psihologul Daniel David, şeful catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.
Din cei 10 pacienţi pe care îi consiliază în acest moment, şase prezintă stări de depresie sau anxietăţi generate de probleme în viaţa profesională. „Depresiile nu mai sunt legate acum de neînţelegerile în familie sau de probleme de ordin existenţial, aşa cum era în trecut, ci de faptul că acum nu-şi mai pot plăti ratele sau pierderea locului de muncă”, a declarat Daniel David.

Psihologul a explicat că, înainte de luna septembrie, înregistra doar un asemenea caz, faţă de cele şase de care se ocupă acum.

A vrut să se sinucidă pentru că şi-a pierdut jobul

Una din situaţiile complexe pe care acesta le gestionează acum, este a unui clujean care a fost găsit de familie în timp ce încerca să se sinucidă, din cauza faptului că şi-a pierdut locul de muncă. „Şi-a făcut un credit pentru construcţia unei case noi şi şi-a vândut şi vechea locuinţă. Avea un job foarte bun la o firmă care acum a dat faliment şi a rămas fără loc de muncă”, a relatat Daniel David.

Pentru asemenea cazuri se face terapie cognitiv comportamentală, iar costul unei şedinţe variază între 50 şi 80 de lei. În ceea ce priveşte numărul clujenilor care au fost internaţi la Spitalul de Psihiatrie din Cluj, acesta a rămas constant, potrivit lui Mircea Birţ, directorul seţiei de Psihiatrie a Spitalului Clinic de Adulţi.