Capitala Daciei romane, reconstituită 3D cu ajutorul unor specialişti italieni. Proiectul este în premieră naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu tehnică modernă şi non-invazivă, specialişti români şi italieni s-au apucat să facă măsurători geo-fizice la Ulpia Traiana Sarmizegestusa pentru ca la sfârşitul lui 2016 să le arate oamenilor cum arăta oraşul roman în variantă 3D. Proiectul este unul în premieră naţională şi vizează reconstituirea virtuală a Ulpiei Traiana Sarmizegetusa.

Coordonatorul şantierului arheologic de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Carmen Ciongradi, totodată, directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, spune că instituţia a început, anul acesta, un proiect de reconstituire 3D a fostei capitale a Daciei romane.

La proiect, unul în premieră pentru România, lucrează specialişti de la muzeul transilvănean şi de la Centrul Naţional de Cercetare din Roma - Institutul pentru Tehnologie Aplicată la Patrimoniul Cultural. Carmen Ciongradi spune că, până la sfârşitul lui 2016, se vor face măsurători geo-fizice non-invazive, folosindu-se inclusiv o dronă. Iar la sfârşitul măsurătorilor se va organiza o expoziţie virtuală în care publicul va putea vedea cum arăta acum 2.000 de ani capitala romană a Daciei.

”Aparatele moderne ale celor de la Institutul pentru Tehnologie Aplicată la Patrimoniul Cultural din Italia vor măsura rezistenţa din sol, vor citi anomaliile din pământ şi vor detecta structurile care se află sub pământ”, spune Carmen Ciongradi.

Cu ajutorul acestor date, dar şi a fotografiilor făcute de o dronă se va putea reconstitui virtual, 3D, Ulpia Traiana Sarmisegetusa.

"Cercetarea noastră de acum se face sistematic şi pe o mare întindere, pe o suprafaţă de 33 de hectare în interiorul oraşului Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi de circa 80 de hectare în exteriorul zidurilor. Proiectul se derulează în baza unui protocol de colaborare pe care îl avem cu MNIT, având ca parteneri Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj", a declarat Emanuel Demetrescu, cercetător în cadrul Centrului Naţional de Cercetare din Roma, citat de Mediafax. La finalul proiectului se va face şi o aplicaţie cu această reconstituire 3D care va putea fi folosită pe telefoane mobile sau calculatoare.

Vă recomandăm şi:

FOTO Ulpia Traiana Sarmizegetusa a primit peste 35.000 de turişti, dar mulţi o confundă cu capitala regatului dacilor

Ulpia Traiana Sarmizegetusa, vechea capitală a Daciei romane, a devenit în ultimii ani unul dintre punctele de referinţă pe harta turistică a Hunedoarei. Ruinele fostului oraş cosmopolit  au fost vizitate în acest an de peste 35.000 de turişti, însă nu sunt puţini cei care îl confundă în continuare cu situl fostei capitale a Daciei pre-romane Sarmizegetusa Regia.

Cele 10 secrete ale Sarmizegetusei Regia: cum a fost cucerită şi distrusă de romani, ce înseamnă Decebalvs per Scorilo şi misterele sanctuarelor solare

Sarmizegetusa Regia a fost capitala Daciei, înainte de războaiele romane care au dus la distrugerea ei. În prezent situl arheologic al vechiului oraş antic este inclus în patrimoniul UNESCO, importanţa fiindu-i astfel recunoscută pe plan mondial.