Şase suspecţi de evaziune şi spălare de bani, arestaţi preventiv. Cum a ascuns reţeaua peste 14 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suspecţii au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile FOTO Adevărul

Şase suspecţi, cercetaţi într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani au fost trimişi după gratii pentru următoarele 30 de zile, joi, 3 noiembrie, după ce Parchetul de pe lângă Tribunalul Călăraşi a înaintat judecătorilor o propunere de arestare preventivă a acestora.


Conform procurorilor, aşa cum reiese din actele de urmărire penală, în perioada 2010-2011, Alin Cucu şi Anton Cristian, reprezentanţi ai SC Flash Matin SRL Bucureşti au înregistrat contabil şi au declarat fiscal achiziţii fictive în valoare de 12.676.461 lei, provenind de la SC Grefan Construct SRL Călăraşi, firmă al cărei patron este Fane Grecu. În acest mod, prejudicial adus bugetului de stat se ridică la 4.088.531 lei.

Totodată, spun anchetatorii, pentru a ascunde şi a disimula sumele de bani obţinute ca urmare a activităţilor evazioniste, în aceeaşi perioadă, a fost transferată suma de 14.752.004 lei din conturile firmei din Capitală în conturile altor societăţi fantomă. Acestea erau reprezentate, printre alţii, de Fane Grecu, Mahai Valeriu Alexe, Gabriel Buiea, Mariana Cristina Spătaru, Alin Gabriel Mareş. În acest mod, susţin procurorii, Cucu şi Anton au reintrat în posesia sumelor virate. La 3 noiembrie, Alin Cucu, Cristian Anton, Fane Grecu, Gabriel Buiea, Mariana Cristina Spătaru şi Alin Mareş au fost arestaţi pentru 30 de zile de tribunalul Călăraşi.

Pe 2 noiembrie, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale au descins la locuinţele persoanelor  bănuite, din municipiul Bucureşti, judeţele Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa, pentru punerea în executare a 15 mandate de aducere, emise pe numele lor de Tribunalul Călăraşi.

Operaţiuni fictive

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2010 – 2011, reprezentanţii unor societăţi comerciale cu sediul pe raza judeţelor Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa şi municipiul Bucureşti ar fi fost implicati într-un circuit evazionist şi de spălare a banilor prin înregistrarea de operaţiuni fictive şi prin transferarea unor sume de bani urmate de retragerea acestora.
Conform IPJ Călăraşi, persoanele respective sunt bănuite că ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli cu achiziţia de  materiale de construcţii şi servicii. Prejudiciul total adus bugetului de stat este de 4.500.000 lei, iar suma totală rezultată din circuitul de spălare a banilor se ridică la 25.000.000 lei.

Sechestru pe bunuri de 5,5 milioane lei

Pe timpul cercetărilor efectuate în cauză, au fost instituite măsuri asiguratorii asupra bunurilor suspecţilor  în valoare de aproximativ 5.500.000 lei. În urma probatoriului administrat, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Călăraşi au emis oronanţe de reţinere pe numele a 11 persoane. Acestea au fost depuse în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Călăraşi, urmând să fie prezentate  Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi, cu propunerea de arestare preventivă.

Vă recomandăm şi:

Cum a reuşit o reţea de evazionişti "să spele" 25 milioane lei din afaceri cu materiale de construcţii. 11 suspecţi, reţinuţi

Arestaţi pentru spălare de bani. Cum au reuşit un român şi doi străini să "plimbe" 56 milioane lei prin conturile mai multor firme

Descinderi la suspecţi de evaziune şi spălare de bani. Afaceri şi tranzacţii ilegale cu materiale de construcţii de 3,5 milioane euro