INHGA: Dunărea scade văzând cu ochii. Ce valori se vor înregistra în următoarele zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în scădere în următoarele zile până la valoarea de 2.400 metri cubi/secundă (mc/s), situându-se sub media multianuală a lunii septembrie, arată prognoza Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), emisă pentru perioada 21 - 28 septembrie 2019.

"Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în primele trei zile până la valoarea de 2.400 mc/s, apoi staţionar până la sfârşitul intervalului, situându-se sub media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în general în scădere, exceptând primele două zile ale intervalului când vor fi în uşoară creştere pe sectorul Cernavodă - Tulcea", anunţă hidrologii.

Conform elementelor statistice de medie şi lungă durată analizată de INHGA, în luna septembrie, debitul maxim al fluviului Dunărea la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş) va fi situat sub media multianuală. Astfel, debitul maxim pentru prima lună de toamnă este estimat la 3.000 metri cubi/secundă (mc/s), faţă de valoarea medie multianuală de 3.800 mc/s, iar cel minim de 2.300 mc/s.

În ceea ce priveşte prognoza pe râurile interioare, debitele medii zilnice vor fi în general staţionare în perioada 22 - 28 septembrie 2019. Hidrologii avertizează că în prima parte a intervalului sunt posibile creşteri uşoare de niveluri şi debite pe unele râuri mici, mai ales pe cele din zonele de munte din nordul ţării, din cauza precipitaţiilor prognozate.

Pe toată durata lunii septembrie 2019, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Argeş şi Ialomiţa şi mai mici (sub 50%) pe Siret şi pe majoritatea afluenţilor săi (exceptând Buzăul, Trotuşul şi Bistriţa), pe râurile din bazinul Prutului şi pe râurile din Dobrogea, cu cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) pe Râmnicu Sărat, Bârlad şi pe afluenţii Prutului.

Mai multe pentru tine:
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Avarie la rețeaua de conducte. O sută de blocuri din București rămân fără apă caldă până la 1 mai
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Situaţia de pe front s-a „deteriorat”, afirmă comandantul-şef al forţelor ucrainene
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Mircea Geoană cere românilor din America să facă o petiție către noul congres american pentru eliminarea vizelor VIDEO