Cele mai ciudate case din România: casa superbă de pe malul Borcei în care s-a filmat „Căsătorie cu repetiţie” a căzut sub buldozerele comuniste
0Una din casele vechi din Călăraşi, cu o arhitectură deosebită, construită ca un fel de fortăreaţă a devenit celebră în România, după ce aici au fost filmate câteva scene din memorabilul film de comedie “Căsătorie cu repetiţie”.
Locuinţa, situată chiar pe malul Borcei, într-o zonă splendidă, aparţinea unei familii înstărite şi a devenit locul perfect pentru filmarea câtorva cadre din filmul “Căsătorie cu repetiţie” , o continuare a seriei “Buletin de Bucureşti”. Din păcate, superba casă mai poate fi văzută astăzi doar în film pentru că în realitate nu mai există. A căzut sub buldozerele comuniste, la scurt timp după filmări.
„Casa aparţinea lui Nicolae Nicolescu şi era situată chiar pe malul apei, în apropiere de fostul cinematograf Victoria. Casa nu mai există, a fost demolată în perioada comunistă”, a explicat Florin Rădulescu, responsabilul Muzeului Municipal din Călăraşi.
Căsătorie cu repetiţie este un film de comedie românesc din 1985, regizat de Virgil Calotescu. El este o continuare a filmului Buletin de Bucureşti (1983). Rolurile principale sunt interpretate de actorii Mircea Diaconu, Catrinel Dumitrescu, Draga Olteanu-Matei, Octavian Cotescu şi Mitică Popescu.
Scop propagandistic
Filmul Căsătorie cu repetiţie a avut parte de un mare succes la public, fiind vizionat de 3.530.113 de spectatori la cinematografele din România, după cum atestă o situaţie a numărului de spectatori înregistrat de filmele româneşti de la data premierei şi până sfârşitul anului 2007, alcătuită de Centrul Naţional al Cinematografiei.
Criticii de film au afirmat că filmul a avut un scop propagandistic, realizat la comanda politică a conducerii statului. Astfel, la sfârşitul deceniului 7 al secolului al XX-lea, tinerii absolvenţi de facultate primesc repartiţii la ţară, refuzându-li-se posturi în oraşele mari, în urma unui decret al preşedintelui ţării. Ca urmare, a devenit necesară realizarea de filme prin care să li se inoculeze tinerilor absolvenţi ideea că viaţa la ţară este frumoasă, iar satisfacţiile profesionale sunt mari. Toamna bobocilor (1975) a reprezentat un început de drum în tratarea acestui subiect, fiind urmată de filme ca Iarna bobocilor (1977), Buletin de Bucureşti (1983), Căsătorie cu repetiţie (1985) şi Primăvara bobocilor (1987).
Recitaluri fermecătoare
În „Istoria filmului românesc (1897-2000)”, criticul Călin Căliman explica succesul filmului prin scenariul comic al lui Francisc Munteanu, recitalurile fermecătoare oferite de Mircea Diaconu şi Catrinel Dumitrescu şi intermezzo-urilor cuplului de părinţi Draga Olteanu Matei - Octavian Cotescu.
Şi parcul Navrom, din apropierea parcului Central, acolo unde se găsea casa care şi-a deschis uşile pentru marii actori, a fost scena câtorva secvenţe ce-l au în prim-plan pe regretatul Octavian Cotescu.
Vă recomandăm şi:
Demolaţi casa memorială a lui Iuliu Maniu!