În excursie la Bozioru, legendara Ţară a Luanei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Babele de la Ulmet sunt la doar 50 de kilometri de Buzău

La doar 50 de kilometri de Buzău se află un tărâm mitic , învăluit în mister unde pot fi admirate şi "Babele de la Ulmet". Suratele mai mici ale Babelor din Bucegi se află, ciudat, pe un platou nisipos, într-un tărâm învăluit în misterul legendelor Ţării Luanelor.

Curenţii de aer, ploile sau mâna lui Dumnezeu au făurit de-a lungul anilor, pe creasta unui deal din comuna buzoiană Bozioru, o formaţiune stâncoasă extrem de stranie, compusă din pietre rotunde, parcă şlefuite de un meşter pietrar. Primii geografi care au luat contact cu aceste stânci, le-au numit "Babele de la Ulmet", pentru că seamănă izbitor cu cele din Masivul Bucegi.


În zona Bozioru circulă numeroase legende despre o veche populaţie de uriaşi, cum că aici ar fi existat Țara Luanei, care era populată de extratereştri, poveşti pe care bătrânii satului insistă să ţi le spună la gura sobei, dacă înnoptezi în sat.

Stânci pe un platou de nisip

Odată ajunşi în centrul comunei Bozioru, oricare dintre localnici îţi poate deveni ghid turistic. Am pornit cu nea Paul, călăuza noastră, pe uliţele înguste de munte de la marginea comunei Bozioru, spre Valea cu Teiu. Am urcat preţ de 20 de minute către cresta Babelor de la Ulmet. O piatră perfect rotundă anunţă apropierea de suratele mai mici ale Babelor din Bucegi. Ciudat este că formaţiunea stâncoasă se află pe un platou de nisip, izolat, iar unele dintre stânci sunt perfect ovale, iar altele au forma unor farfurii zburătoare.

„Seamănă cu Babele din Bucegi şi mai nimeni nu-şi explică cum s-au format pietrele astea, deşi unii învăţaţi zic că au fost făcute de apă şi vânt. Eu le ştiu de mic copil, şi e păcat că nu ştie lumea de frumuseţile astea", întăreşte localnicul Paul Cernea .

Dacă te prinde noaptea în comuna Bozioru, e bine de ştiut că aproape de centrul comunei se află o pensiune cu cel puţin şase camere şi câteva gospodării ale localnicilor, care s-au obişnuit deja să găzduiască turişti.

„De la noi mai pot fi organizate drumeţii către aşezările rupestre din satul Nucu, la biserici din lemn, vechi de câteva sute de ani dar şi excursii la Muzeul Chihlimbarului din comuna Colţi.Vrem ca pe viitor să atragem cât mai mulţi turişi pentru că este singura noastră şansă de relansare economică", spune Ion Mirică, primarul din Bozioru.