Buzău: Plata căldurii comune este contestată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un locatar verifică repartitorul de costuri la căldură

Asociaţiile de proprietari ameninţă cu un nou val de debranşări din cauza modului în care sunt obligate să platească a căldura comună.

Asociaţiile sunt obligate să instaleze pe banii lor un nou repartitor de costuri de consum special prevăzut pentru calculul căldurii din părţile comune ale imobilului.

Conform ordinului 343 al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, Asociaţiile de Proprietari sunt obligatesă instaleze pe banii lor un nou repartitor de costuri de consum special prevăzut pentru calculul căldurii din părţile comune ale imobilului. 

Deşi noua modalitate de calcul ar fi trebuit să aducă linişte printre locatari după echilibrarea printr-o formulă matematică a costurilor comune, realitatea este că asociaţiile sunt acum în pragul revoltei.

Împovăraţi cu tot felul de scumpiri, oamenii consideră că noua formulă de calcul a caldurii din subsol este o aberaţie legislativă. „Este incredibil cum poţi să impui un punct de vedere pe banii altora, fără ca măcar să-i consulţi. Ne aflăm în faţa unei noi aberaţii legislative pentru că în subsol nu se poate calcula exact căldura consumată din cauza conditiilor improprii, generate de umezeala şi inundatii dar şi a ţevilor de dimensiuni diferite”, a declarat Ion Barbu, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari (UAP) din Buzău.

Firmele  ce administrează repartitoarele de costuri care se gândesc deja cum îşi vor rotunji veniturile In urma acestui ordin controversat, cred că supărarea asociaţiilor este nejustificată. “Noi suntem de accord cu acest ordin pentru că s-au facut simulări de calcul care au echilibrat extraordinar de bine costurile comune. Nemulţumirile sunt nefondate din punctul meu de vedere pentru ca aceste costuri sunt mici, de maxim 100 de lei pe bloc. Sistemul de calcul este într-adevăr foarte greoi si dificil de inteles şi din acest motiv  apar şi dispute”, a declarat Marian Şişu, director general ISTA Romania .

Reprezentanţii UAP Buzău,  unde sunt afiliate 39 de asociaţii cu peste 12 mii de proprietari de apartamente, cred că, dacă acest ordin nu va fi modificat, Regia Autonomă Municipală se va confrunta în primăvară cu un nou val de debranşări. „Dacă îi dăm  în judecată, putem primi soluţii şi după doi  ani, iar din acest motiv nu luăm în calcul o astfel de acţiune.Singura soluţie prin care putem să protestăm este să facem cereri masive de debranşare de la sistemul centralizat. Deja  mulţi locatari au anunţat că vor apela la această soluţie din primăvară”, a mai spus Ion Barbu.