Buzău: Mineri în stare gravă, după explozia de la Nehoiaşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei dintre muncitori au fost transferaţi la Bucureşti, fiindcă suferiseră traumatisme foarte grave.

În total, şase mineri care lucrau într-o galerie de aducţiune din Nehoiaşu au fost răniţi în urma exploziei produse aseară la trei kilometri în inima muntelui. Trei dintre ei sunt în stare critică.

Iniţial, zece muncitori se aflau în galeria care urmează să facă legătura cu barajul Surduc, iar pentru a înainta cu lucrarea şi a debloca rocile, lucrătorii au pus explozibil. În momentul producerii deflagraţiei, ei se aflau la trei kilometri adâncime, explozia fiind amplificată de o acumulare de gaze. Suflul a fost atât de puternic  încât i-a aruncat la zeci de metri depărtare.
Patru mineri au reuşit să iasă din galerie şi au dat alarma.

“Când a explodat, am auzit o bubuitură puternică şi nu ne-am dat seama cât e de grav. Ne căutam unul pe altul, eu am avut noroc că am fost în spatele locomotivei”, ne-a spus Constantin Mârzea, unul dintre minerii supravieţuitori.
Mârzea este şi cel care a reuşit să-şi scoată trei dintre colegi la suprafaţă.

Minerii erau angajaţi ai societăţii Hidroconstrucţia şi săpau tunelul de aducţiune Surduc-Nehoiaşu, lung de 20 de kilometri. Conducerea societăţii spune că explozia nu s-a produs din vina muncitorilor. “Aparatele pe care le avem în dotare nu au depistat nimic, poate vom reuşi să aflăm exact despre ce este vorba”, a declarat Teodor Dumitraş, directorul sucursalei Hidroconstrucţia Buzău. 

Trei dintre muncitorii răniţi sunt transferaţi la Bucureşti, iar starea lor este critică

În urma exploziei, şase dintre cei zece muncitori au fost răniţi şi transportaţi la spitalele din apropiere. La spitalul din Nehoiu  au ajuns cinci răniţi, unul dintre ei fiind rănit uşor şi a primit îngrijiri la faţa locului.  Aseară, imediat după accident, dr. Cornelia Istrate, directorul Spitalului Nehoiu, spunea:  "A fost mai întâi adus un pacient cu un traumatism toracic sever şi cu un traumatism de umăr. Un al doilea a venit cu o fractură deschisă de humerus".

Ulterior, un muncitor care avea răni la mâini şi la picioare a fost transportat la Spitalul Judeţean Buzău, iar alţi trei au rămas internaţi la secţiile de Chirurgie şi Ortopedie ale Spitalului Orăşenesc Nehoiu. Unul dintre mineri a fost transportat azi- noapte la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, acesta fiind cel mai grav rănit în urma exploziei. Muncitorul este în comă, acesta a suferit o factură de craniu, iar prognosticul în cazul său este rezervat. De altfel, astăzi, după cum ne spunea dr. Doru Nicolescu, directorul Spitalului Judeţean Buzău, "din cauza traumatismelor grave suferite, toţi cei trei pacienţi ajunşi aseară la unitatea noastră au fost transportaţi până la urmă la Bucureşti."

Muncitorii n-au mai intrat în mină
 
Încă de azi-noapte galeria a fost închisă, iar muncitorii din schimbul trei nu au mai intrat la lucru. “Mie mi-e şi frică acum să mai intru în subteran, poate să mă dea şi afară”, a spus unul dintre muncitorii din celălalt schimb.
Mina Nehoiaşu a fost sigilată. În cursul zilei de azi, o echipă formată din experţi în explozibili au cercetat zona şi au încercat să afle în ce condiţii s-a produs deflagraţia.

Unul dintre salvatori este Constantin Mârzea, un localnic, care munceşte de peste zece ani în mina de la Nehoiaşu. “După ce minerii au perforat frontal, ne-am retras la capătul reţelei care e la vreo 500 de metri de front. S-a dat la explozor şi în momentul acela s-a produs bubuitura. Ne căutam unul pe altul, pe acolo, prin apă şi ne strigam pe nume. Care răspundea, răspundea, care nu, nici nu ne-am dat seama. Eu i-am adus la suprafaţă pe colegii ăştia mai grav. Au venit şi şefii, maistrul, i-am urcat în vagon şi i-am adus afară. Erau loviţi la mâini, la cap, la picioare. Pe ei i-a suflat explozia şi i-a aruncat la distanţă. Eu am avut noroc că m-am ascuns în spatele locomotivei. Am simţit că sunt lovit în cap şi trântit la pământ. Toţi aveam căşti în cap, dar s-au dus la 300 de metri de noi”, ne-a povestit Constantin Mârzea.

VOX: “Ne căutam unul pe altul, pe acolo, prin apă şi ne strigam pe nume. Care răspundea, răspundea, care nu, nici nu ne-am dat seama”, Constantin Mârzea, miner

Mai multe pentru tine:
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Mircea Geoană cere românilor din America să facă o petiție către noul congres american pentru eliminarea vizelor VIDEO
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Avarie la rețeaua de conducte. O sută de blocuri din București rămân fără apă caldă până la 1 mai
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Situaţia de pe front s-a „deteriorat”, afirmă comandantul-şef al forţelor ucrainene