Prelevare şi stocare de celule stem pe credit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima bancă de celule stem din România facilitează, începând de astăzi, accesul la creditul pentru celule stem. Acest credit oferă o sumă pentru a recolta la naştere preţiosul sânge placentar.

Pentru că prelevarea şi stocarea celulelor stem din palcentă sunt operaţiuni costisitoare, reprezentanţii Cord Blood Center, prima bancă de celule stem din România, a venit cu ideea acordării unui credit pentru părinţi.

Creditul oferă maximum 1.000 euro, în echivalent lei, rambursabil în 12 rate lunare, pentru a recolta la naștere prețiosul sânge placentar. Suma acoperă costurile serviciului medical de recoltare, de 3.270 RON.

Cord Blood Center este prima bancă de celule stem din România şi prima care a efectuat recoltare de celule stem în sistem privat din România, în martie 2006. În martie 2009 a fost inaugurată prima bancă de celule stem din Bucureşti. În 2010, Cord Blood Center a eliberat prima grefă de sânge placentar de la o bancă de celule stem din România, în urma căreia viața unui copil va fi salvată.


Ce sunt celulele stem

Celulele stem, denumite si suşe sau tulpinare, sunt celule universale ale organismului uman. Ele au un potenţial de a se dezvolta în mai multe tipuri de celule specializate sau în ţesut.

Celulele stem se găsesc în placentă şi cordonul ombilical ale unui nou-născut, precum şi în dinţii de lapte ai copiilor. Ele se găsesc de asemenea şi în organismul adultului, cum ar fi în grăsime, măduvă osoasă, piele şi muşchi şi se numesc celule stem adulte. Prelevarea de celule stem din aceste surse nu înseamnă neapărat şi distrugerea sau punerea lor în pericol.
Celulele stem se mai obţin de asemenea din embrionii umani creaţi în laborator (precum şi din ovarele bebeluşilor de sex feminin avortaţi). Acestea se numesc celule stem embrionare. Prelevarea acestor celule din embrioni înseamnă de fapt distrugerea embrionilor.


Singura salvare pentru pacienţii cu boli grave

Celulele stem sunt utilizate în peste 70 de boli, majoritatea boli de sânge maligne, boli metabolice congenitale, accidente cerebrale, boli reumatice grave, dar şi în cazul infarctului miocardic pentru refacerea musculaturii inimii.

În cazul bolilor hematologice şi a bolilor metabolice congenitale, transplantul de celule stem este singura salvare. Dintre aceste boli, cele mai frecvente sunt leucemiile acute, care reprezintă aproximativ 10% dintre cancere, fiind principala cauză de deces sub 35 ani.

Recoltarea sângelui placentar, din care se prelevează celulele stem, se poate efectua indiferent de dacă naşterea este naturală, prin cezariană, prematură sau dacă este sarcină suprapurtată sau naştere în apă.Recoltarea sângelui placentar  este efectuată de către medicul obstetrician care asistă naşterea. “Momentul în care are loc prelevarea sângelui placentar este intercalat între naşterea copilului şi  eliminarea placentei. Se  recoltează  sângele care a rămas la nivelul cordonului ombilical şi mai ales, la nivelul placentei”, a spus referentul medical al clinicii, Speranţa Arciudeanu.