Harta zgomotului în Bucureşti va influenţa piaţa imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Generală a Capitalei (PMB) a demarat un proiect referitor la "depistarea şi măsurarea nivelului de zgomot din zonele aglomerate", ce vor ajuta la întocmirea unor planuri de acţiune

Primăria Generală a Capitalei (PMB) a demarat un proiect referitor la "depistarea şi măsurarea nivelului de zgomot din zonele aglomerate", ce vor ajuta la întocmirea unor planuri de acţiune împotriva coşmarului urban. Specialiştii imobiliari, dar şi reprezentanţii municipalităţii au recunoscut că o hartă acustică în Capitală ar naşte fluctuaţii pe piaţa imobiliară, cumpărătorii având tendinţa să aleagă zonele mai liniştite de la periferie.
"Acolo unde există depăşiri ale valorilor-limită, se va trece la estimarea numărului de persoane expuse la efectele zgomotului, la contabilizarea şcolilor, spitalelor afectate şi se va acţiona pentru acoperirea sursei de zgomot", ne-a declarat Stelian Ifrim, director adjunct în cadrul Direcţiei de Protecţie a Mediului din PMB. Directiva UE 49/2002, "transpusă" în Hotărârea de Guvern 321/2005, obligă municipalitatea să se doteze, prin achiziţii publice, cu aparatură şi programe de calcul specializate pentru măsurarea nivelului de zgomot, în funcţie de natura traficului, caracteristicile geografice şi infrastructura oraşului. "Proiectul va costa primăria aproximativ 2 milioane de euro, dar până acum am reuşit să cumpărăm doar tehnica de calcul, aparatură portabilă şi am negociat cu firma BRUEL&CJAER din Danemarca pentru consultanţă (…), noi nu ştim încă să întocmim o hartă a zgomotului", a mărturisit Adrian Catrina, inspector al Protecţiei Mediului şi unul dintre responsabilii cu aplicarea proiectului. Catrina a recunoscut că vor exista probleme cu implementarea planului, din pricina faptului că, "la români, bazele de date nu sunt organizate şi nu există colaborare între instituţii".

Nu există soluţii pentru concertele zgomotoase din oraş
Odată cu întocmirea hărţii acustice, ştampila sau parafa inspectorilor Protecţiei Mediului va fi obligatorie pentru aprobarea autorizaţiilor de construcţii. "Trebuie să se estimeze, din punct de vedere al zgomotului, influenţa pe care o va avea construcţia nouă asupra vecinilor", a spus Stelian Ifrim. Inspectorii Protecţiei Mediului au arătat că pot exista şi situaţii în care "cel care doreşte să construiască este atenţionat că zona este extrem de expusă la poluare fonică". "O fac pe pielea lor", a conchis Adrian Catrina. Reprezentanţii municipalităţii au ezitat însă să comenteze situaţia cetăţenilor care au "nenorocul" să locuiască în zonele în care concertele cu başi puternici au devenit tradiţie bucureşteană. Exasperaţi de zgomotul infernal la miez de noapte şi fără răspuns din partea primăriei, localnicii din zonele cu pricina au asaltat cu plângeri inclusiv secţiile de poliţie. "Suntem conştienţi de această problemă, dar nu putem face nimic pentru că cei care dau autorizaţii nici măcar nu ne întreabă", se plâng inspectorii Protecţiei Mediului. Mai grav este că, odată aprobat, un concert nu mai poate fi oprit sau sancţionat de municipalitate. O hotărâre a Consiliului General al Bucureştiului interzice aplicarea oricărui gen de sancţiuni din partea primăriei, eventuale amenzi sau avertizări putând fi eliberate doar de către forţele de ordine. "Cum calculează poliţia dacă spectacolul a depăşit limita de decibeli?", se întreabă retoric Stelian Ifrim.

Dispecerat mobil
După întocmirea hărţii acustice, Primăria Generală va deveni "un dispecerat" în care se vor colecta informaţii legate de zgomot de la 3 maşini care vor străbate Bucureştiul în lung şi-n lat. Alte 12 puncte fixe de adunat informaţii vor fi amplasate pe bulevardele aglomerate, lângă aeroporturi sau în zona şinelor de cale ferată. Barierele fonice ridicate în calea duşmanului principal al Capitalei vor fi monitorizate de inspectorii Protecţiei Mediului, care, cel mai probabil, vor înfiinţa un serviciu specializat în controlul acustic al Capitalei.