Bucureşti: Lucrează suspendaţi la 80 de metri înălţime (FOTOGALERIE şi VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cocoţaţi pe un bloc de 25 de etaje, alpiniştii-utilitari lucrează la faţada clădirii. Pentru alpiniştii care lucrează la proiectul Asmita Gardens, din cartierul Mihai Bravu, munca la zeci de metri înălţime este doar o zi obişnuită de lucru.

„Pasiune, muncă şi foarte multă responsabilitate. Cam la asta se reduce meseria de alpinist-utiliar“, îşi începe povestea Răzvan Antoci, atârnat de frânghie, în timp ce mai face o gaură cu bormaşina în faţada blocului. El practică această meserie de doi ani.

Deşi este conştient de gradul de pericol la care se expune zilnic, a ales să facă asta din plăcere, nu pentru că a fost obligat de vreo conjunctură. „O astfel de meserie nu ai cum să o faci dacă nu pui suflet. Nu aş alege să fac nimic altceva în momentul de faţă“, ne spune Răzvan.

„Este ca mersul pe bicicletă“
Înainte de a deveni alpinist-utiliar, Răzvan a lucrat doar ca simplu muncitor pe şantier. Acolo a avut şansa să lucreze cu oameni care practicau meseria de care s-a îndrăgostit ulterior.

A făcut nişte cursuri de alpinism la Braşov, a dat nişte teste psihologice şi acum se poate cocoţa pe orice clădire, indiferent de înălţime. „În momentul de faţă noi nu mai facem diferenţa între o clădire de 60 de metri şi una de 90 de metri.

E acelaşi lucru pentru noi. E ca mersul pe bicicletă: odată ce ai învăţat să pedalezi, nu mai contează dacă o faci doar pentru un kilometru sau zece kilometri“, explică căţărătorul. În prezent, Răzvan Antoci lucrează împreună cu alţi şapte colegi la proiectul de locuinţe Asmita Gardens, care include şi blocuri de 25 de etaje, de 80 de metri înălţime.

Munca în echipă foarte importantă
Într-o meserie atât de periculoasă ca cea pe care o practică alpiniştii-utilitari, munca în echipă devine o chestiune extrem de importantă. „Dacă nu ai încredere în ceilalţi colegi, nu poţi să faci lucrurile cum trebuie. Am un coleg cu care lucrez de şapte ani. Este foarte important că gândim la fel“, ne spune un coleg de-ai lui Răzvan.

Deşi este nevoie de o condiţie fizică foarte bună pentru a practica această meserie, responsabilitatea este chiar mai importantă. „Toţi alpiniştii-utilitari cu care lucrez sunt mult mai conştiincioşi decât restul muncitorilor de pe şantier. Lor nu trebuie să le zic niciodată să îşi pună casca sau să le fac alte observaţii“, spune unul dintre şefii de şantier de la Asmita Gardens, Sorin Nicolescu.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/iunie/MOV03319.flv iurl=/editor_files/Image/ANUL 2009/IUNIE/utilitari.jpg width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false