Un braşovean, păgubit în dosarul fraudei de la Credit Europe Bank a protestat pe Gara Luxemburg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Bălaşa. Foto:Adevărul

George Bălaşa este un braşovean stabilit în SUA şi spune că a avut în cont 1 milion de dolari. Reprezentanţii băncii susţin că actele au devedit existenţa a doar 75% din sumă şi i-au înapoiat 750.000 de dolari. Omul nu are însă linişti şi cere şi restul de bani.

Bărbatul a urcat ieri pe structura metalică a Gări uxemburg pentru a atrage atennţia parlamentarilor europeni asupra problemei sale. P rotestul românului a fost anunţat de eurodeputatul Sebastian Bodu pe pagina de Facebook. Protestatarul român venise pregătit cu o portavoce şi scanda împotriva preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a preşedintelui PE, Martin Schultz, împotriva mafiei din România. Protestul românului a fost întrerupt de agenţii de securitate ai Parlamentului European. Bărbatul a fost dat jos de pe schele şi dus la poliţie, scrie bzb.ro.

Citiţi povestea lui George Bălaşa

Proteste repetate

Braşoveanul, care locuieşte de peste 30 de ani în SUA, susţine că a depus aproximativ un million de dolari la Banca Credit Europe Bank, filiala Braşov şi că, în urma fraudei descoperite în luna august 2010, banca l-a despăgubit cu doar 700.000 de dolari. Bărbatul spune că în anul 2007 a depus la banca din Braşov suma de 650.000 de euro, bani proveniţi din vânzarea mai multor proprietăţi din România, moştenite de la părinţi şi socri.
George Bălaşa nu este la primul protest. În 2011 s-a urcat pe un panou publicitar şi pep e Gara de Nord din Bucureşti, în Vinerea Mare pe o schelă din Piaţa Sfatului, iar în final pe un panou din centrul Braşovului.

Nu a reuşit să-şi recupereze bani, deoarece reprezentanţii băncii sunt fermi.
„Solicitările domnului George Balaşa au fost rezolvate, încă din cursul anului 2010. I-au fost rambursate toate sumele depuse şi datorate, stabilite în urma analizei documentelor puse la dispoziţie de dumnealui, precum şi a informaţiilor din sistemul informatic al băncii.
De asemenea, la sfârşitul lunii septembrie 2010, părţile au semnat, de comun acord, dl. Balaşa fiind reprezentat de către soţia sa, un document care atestă acest lucru. Banca a furnizat toate informaţiile solicitate autorităţilor, pentru buna desfăşurare a investigaţiilor legale în acest caz ", se arată într-un comunicat al băncii.

Fraudă de proporţii

Otilia Argentina Negrilă (46 de ani), fosta directoare de operaţiuni de la Credit Europe Bank, a reuşit să fure mai multe milioane de euro din conturile băncii. Braşoveanca a învârtit milioanele profitând de naivitatea clienţilor, dar şi de încrederea şefilor. Femeia a lucrat în domeniul bancar 11 ani, iar la sucursala Credit Europe Bank Braşov s-a angajat încă de la înfiinţare. Treptat, a avansat în structura de conducere a băncii din Braşov datorită seriozităţii sale. Poziţia în care se afla i-a permis accesul la sistemul informatic al băncii, la conturile clienţilor, dar şi la formularele tipizate folosite pentru transferurile bancare.

Cea mai mare fradudă bancară din istoria Braşovului

Specialiştii bancari spun că Otilia Negrilă nu a avut cum să comită singură o fraudă de o asemenea anvergură. Pentru a putea scoate bani din conturile altor persoane, femeia a fost nevoită să recurgă la complicitatea altor funcţionari bancari, apelând la fals şi uz de fals. În dosarul fraudei bancare mai sunt cercetaţi, în stare de libertate, şi trei operatori de ghişeu şi un casier.

Au fost golite 83 de conturi, iar prejudiciul s-a ridicat la 2,5 milioane de euro.