Cele mai murdare lucruri din locuinţă. Care sunt obiectele le folosim zilnic fără să bănuim că sunt pline de bacterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bureţii de vase sunt printre cele mai murdare lucruri din casă FOTO olx.ro

Medicii alergologi au făcut o listă a obiectelor din locuinţă care sunt foarte murdare, pe care le folosim zilnic şi care ne pot cauza probleme de sănătate grave dacă nu le mânuim cu atenţie.

Bureţii de vase, tocătoarele şi prosoapele de bucătărie sunt printre cele mai murdare lucruri din casă. „Bureţii pe care îi folosim atunci când spălăm vasele adună în timp foarte multe bacterii care ajung apoi pe veselă şi implicit în organismul nostru. Bureţii sunt mai mereu uzi şi de aceea bacteriile se pot dezvolta uşor. Le place mediul umed. Un burete nu ar trebui folosit mai mult de trei zile.

Şi prosoapele de bucătărie sunt pline de microbi. Ştergem cu ele masa, apoi ne ştergem pe mâini şi aşa împrăştiem bacteriile. Ar fi bine să folosim prosoape de hârtie, sunt mult mai igienice. Tocătoarele de vase sunt şi ele un pericol. Este recomandat să le folosim pe cele din plastic pentru că sunt mai uşor de curăţat. În cazul celor din lemn bacteriile pot intra crăpături şi sunt foarte greu de eliminat“, spune Adina Vesea, medic alergolog.

Pernele trebuie schimbate anual

Pernele pe care dormim sunt şi ele un adevărat rai pentru bacterii. Chiar dacă le acoperim cu feţe de pernă, în timp ele devin foarte murdare chiar dacă nu ne dăm seama. „ Pernele sunt şi un factor alergen important. Atrag toţi acarienii din jur, care trăiesc foarte bine în perne. De aceea trebuie schimbate cam odată la un an. Dacă observaţi că s-au îngălbenit trebuie să le schimbaţi imedit“, mai spune specialistul.

Maşina de spălat, deşi pare paradoxal adună foarte multe bacterii. „Deşi ne curăţă hainele, maşina de spălat adună bacterii mai ales în cuvă deoarece nu mereu spălăm la temperaturi mari. De aceea maşina de spălat trebuie şi ea curăţată odată pe lună. Există produse speciale care o dezinfectează. Dacă observăm că din cuvă vine un miros neplăcut, atunci este obligatoriu să o curăţăm“, mai spune medicul.

Ţineţi periuţele de dinţi acoperite

Periuţele de dinţi ţinute în baie pe etajeră şi prosoapele ude ne pot îmbolnăvi şi ele. „Mulţi dintre noi ţinem periuţele de dinţi într-un pahar pe o etajeră din baie. Lucru total greşit pentru că bacteriile emanate din toaletă pot ajunge pe periuţă mai ales că în baie nu este spaţiu foarte mare. Este recomandat ca periuţele să aibă capac de protecţie sau să le ţinem într-un dulap. Şi prosoapele de baie cu care ne ştergem pot avea microbi mai ales dacă stau mult timp ude. Este bine să le puneţi la uscat imediat după ce le-aţi folosit. De asemenea prosoapele trebuie schimbate odată la trei zile“, mai spune specialistul.

Bacteriile ne pot îmbolnăvi

Telecomanda sau tastatura sunt printre cele mai murdare lucruri din locuinţă. „Tastatura calculatorului şi telecomanda sunt pline de bacterii. Trebuie să le ştergem cu şerveţele umede măcar odată pe săptămână, la fel cum ştergem şi praful. De asemenea nu mâncaţi în timp ce sunteţi la calculator deoarece resturile pot ajunge în tastatură şi ajută la dezvoltarea bacteriilor“, mai spune specialistul.

Toţi aceşti microbi ne pot da alergii sau probleme la stomac. „Bacteriile din locuinţă ne pot da alergii sau erupţii ale pielii, dar ne pot afecta şi sistemul digestiv. Putem face enterocolite neplăcute. Bacteriile pot scădea şi sistemul imunitar“, mai spune specialistul. 

Citeşte şi:

Trucuri simple pentru a scăpa de praful din casă şi pentru a elimina riscul de alergie. Cât de des ştergem mobila şi ce substanţe folosim

Cât de periculoase pot fi alergiile de primăvară? Ce se întâmplă când sistemul imunitar se transformă din prieten în duşman. Sfaturile medicilor