Braşov: Pentru Marian Florea, breakdance-ul este un stil de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul încearcă să-i conştientizeze pe cei din jurul său că modernul stil de dans este, de fapt, o metodă de a te exteriroiza şi de a te relaxa şi nu un lucru de pe urma căruia te poţi îmbogăţi.


Profil
Născut: 30 martie 1985
Studii: Facultatea de Inginerie Mecanică Braşov
Familie: Necăsătorit

Breakdance-ul, un stil nou şi foarte diferit de dans, începe să facă tot mai mult furori şi la poalele Tâmpei. Marian Florea este unul dintre practicanţii veterani din Braşov şi, de fapt, un autodidact în domeniu. „Eram prin clasa a VIII-a şi, atunci, apăruseră şi la noi videoclipurile cu trupe de renume ale genului. Am văzut mişcările acestui dans şi am fost captivat pe loc. Tot uitându-mă la videoclipuri, mi-am spus că ar fi foarte fain să pot dansa şi eu aşa“, îşi aminteşte Marian.
Puţin, câte puţin, visul său a devenit realitate şi alături de alţi doi prieteni a pus bazele unei trupe. La început i-a fost destul de greu, fiindcă nu avea un instructor, care să-i explice care este de fapt tehnica ce stă în spatele acestui dans. „Nu a avut cine să ne înveţe mişcările, ci ne ajutam reciproc. Urmăream clipurile şi apoi, încercam şi noi. Era destul de greu mai ales că nu aveam o sală, unde să ne antrenăm şi eram nevoiţi să o facem pe la şcoală, prin scări de bloc sau în diferite locuri din oraş, de unde eram alungaţi de gardieni, care nu prea înţelegeau ce facem noi“, a explicat tânărul.

Ambiţia, secretul reuşitei


Marian consideră că oricine se poate apuca de breakdance, iar principalul secret al reuşitei îl constituie ambiţia. „Nu cred că există o vârstă limită. Contează să te simţi tu tânăr şi să te ţină corpul când faci aceste mişcări“, a explicat Marian.


 El este nemulţumit de faptul că mulţi încearcă doar să profite de pe urma acestui stil modern de dans şi nu înţeleg ce stă, de fapt, în spatele lui. „Niciodată, nu am fost de acord să mergem la spectacole doar pentru bani, dar, în schimb, sunt de acord cu acele spectacole care sunt organizate în scop caritabil. Sunt foarte mulţi care spun că vor să facă breakdance doar pentru a impresiona, dar este o concepţie total greşită şi, în final, ajung să se plafoneze. Pentru mine şi colegii mei breakdance-ul este o pasiune, o metodă de a ne relaxa şi în acelaşi timp de a ne exprima trăirile. Acest dans acesta este o soluţie de a te exterioriza şi prea puţin pentru a impresiona”, s-a destăinuit braşoveanul.

Concursurile, o metodă de a învăţa


În prezent, el activează alături de alţi nouă tineri în trupa „Next level“ şi oricând este bucuros să-i sprijine şi pe novici să înveţe acest dans. Spune că breakdance-ul nu a făcut până acum decât să-i aducă numeroşi prieteni. „Suntem ca o familie şi tot ce contează atunci când mergem la concursuri este să colaborăm pentru ca spectacolul scenic să fie reuşit şi apreciat. Concurenţa de la aceste competiţii este mai mult ca să ne motiveze să învăţăm ceva nou, să progresăm şi niciodată nu există râcă între noi. Trebuie să te desprinzi de reprodus şi să fii mai independent, să-ţi foloseşti imaginaţia“, a mai spus Marian.

Întrebări şi răspunsuri:

Care a fost cel mai frumos moment din cariera ta?


La un concurs din 2006, de la Constanţa. Atunci am simţit cu adevărat o satisfacţie, deoarece competiţia a fost foarte bine organizată, iar membrii juriului au fost de peste hotare, din America, din Franţa. Pot spune că erau adevăraţi profesori în domeniu. Atunci, din 17 trupe participante, am mai rămas doar opt. Am avut o satisfacţie, fiindcă munca noastră a fost apreciată de nişte experţi şi ne-am dat seama că ştim ceva. 

Te-ai accidentat vreodată?

Am avut multe accidente mărunte, dar deocamdată am avut norocul că nu mi-am rupt nimic. Încheieturile le-am avut luxate de mai multe ori şi, întotdeauna, când se schimbă vremea mă cam dor, dar în rest totul este bine.

Ce-i place:
„Îmi plac foarte mult dansul şi muzica. Întotdeauna când văd ceva care-mi place am tendinţa să merg mai departe şi să descopăr care sunt rădăcinile lucrurilor. Aşa a fost şi cu breakdance-ul“, ne-a mărturisit Marian.

Ce nu-i place:
„Nu îmi plac misoginii şi persoanele false. Nu-i suport deloc nici pe cei care încearcă doar să profite de pe urma altora. De asemenea, mă deranjează competiţiile duse la extrem, unde nu contează decât premiile, ce sunt puse în joc“, s-a destăinuit tânărul.