Braşov: Cooperativa „munca în zadar” la AJOFM Braşov
0Cu toate că AJOFM susţine că programele de formare profesională sunt organizate în conformitate cu cerinţele de pe piaţa muncii, realitatea este alta. Doar 21 de şomeri s-au reangajat după ce au urmat un curs de recalificare.
Chiar dacă mulţi dintre şomeri şi-au pus speranţele în cursurile de recalificare organizate de AJOFM pentru a-şi găsi apoi, un loc de muncă, şansele de reangajare au rămas la fel de slabe şi după absolvirea noului program de formare profesională. Acest lucru este demonstrat chiar de către statisticile Agneţiei. Astfel, din cei 823 de şomeri care au absolvit până în prezent, un curs de recalificare, doar 21 au reuşit să îşi găsească un job.
Fără explicaţii
Conducerea AJOFM nu are o explicaţie pentru acest fenomen. „Pe de o parte sunt solicitări de angajare din partea agenţilor economici, dar pe de altă parte, noi îi repartizăm pe şomeri pe respectivele locuri de muncă vacante, dar după o lună, după ce se termină perioada de porbă, se reîntorc la noi în căutarea unui alt loc de muncă”, a precizat Iosif Ciurean, directorul AJOFM Braşov. Acesta consideră că una dintre cauzele acestui eşec o constiuie şi faptul că multe dintre firmele care aveau nevoie de personal la începutul anului, acum, şi-au suspendat activitatea din cauza problemelor financiare.
5 din 126, angajaţi
Cei mai mulţi şomeri care s-au recalificat au fost cei care au ales cursul de operator calculator, cinci la număr, din cei 126 care s-au înscris iniţial pentru acest program de formare profesională. De asemenea, numai trei din cei 58 de braşoveni care s-au recalificat ca sudori, au reuşit să-şi găsească un job. Pe lista „norocoşilor” care s-au şi reangajat după ce au învăţat o nouă meserie se numără trei bucătari, două cameriste, trei lucrători în comerţ, două manichiuriste, un montator pereţi şi plafoane din rigips şi un tâmplar.
Bani pierduţi
Numărul total al cursurilor de formare profesională organizate de AJOFM în acest an este de 56, alte 15 urmând a începe de luna viitoare. Cursurile sunt gratuite, dar sunt susţinute cu bani de la Ministerul Muncii, iar cheltuielile cu şcolirea unui şomer se ridică în medie la suma de 1.000 de lei.
Totodată, situaţia în ceeea ce priveşte locurile de muncă aflate în baza de date a AJOFM Braşov nu este prea roz. Există doar 206 de joburi vacante, majoritatea adresându-se persoanelor cu studii medii sau fără calificare, iar numărul şomerilor ajunge la 17.654.