Scandal: Şantierul Naval din Brăila, în "furcile" Gărzii de Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locatarii din Călăraşi IV spun că pilitura de fier se depune pe maşini şi le intră şi în case

Locuitorii din cartier susţin că pilitura de fier şi particulele de vopsea din şantier le ajung în case şi pe maşini.Asociaţiile de proprietari din Călăraşi IV au depus o sesizare la Garda de Mediu, după ce, încercând să discute cu reprezentanţii şantierului, aceştia i-au trimis "la cumpărături".

Locuitorii de pe strada Celulozei, de la blocurile din imediata vecinătate a Şantierului Naval, povestesc că, de câteva săptămâni, găsesc pe maşini şi chiar şi pe mobilele din apartamente un strat de pilitură de fier şi particule de vopsea, care ar rezulta din lucrările făcute la nave. Cazul este, acum, pe masa inspectorilor de la Garda de Mediu din Brăila. Dar şefii şantierului spun că reclamaţia nu ar fi fondată.

Citeşte şi Când Primăria Chiscani şi Brăila se bat pentru Staţiunea „Lacu Sărat”, câştigă Consiliul Judeţean

Primul pas făcut de oameni: au discutat cu câţiva reprezentanţi ai şantierului.  "Sunt vecini care au vorbit cu cei de la Şantierul Naval, dar aceştia au fost foarte la obiect: dacă vrem să avem maşinile curate, să ne luăm prelate", ne-a spus Marian Stoian, locatar din zonă.


"Luaţi-vă prelate!"


Problema este că parcarea folosită de locatari este "cu plată", iar mutarea maşinilor este - spun ei - de-a dreptul imposibilă. "Am discutat cu ei despre problema maşinilor şi mi-au spus să-mi cumpăr prelată sau, eventual, să-mi mut maşina din locul de parcare care e plătit la DAGL", ne-a spus Vasilică Lungu, un alt locatar.  Ba chiar: "Eu dacă îmi cumpăr prelată şi a doua zi mi-o fură cineva din parcare, ce fac?", se întreabă retoric şi Grigore Ilie.


Garda de Mediu confirmă


Problema nu se reduce, însă, doar la maşini. "Dacă, acum, dai praful jos de pe mobilă, într-o oră, este înapoi. Parcă am fi la ţară, pe şoseaua comunală. Şi apoi, ne e teamă şi pentru sănătatea noastră", a adăugat Grigore Ilie.


Al doilea pas: a fost sesizată Garda de Mediu, instituţia îndrituită să rezolve problema.  "A fost înregistrată o sesizare din partea a două - trei asociaţii de proprietari din zonă. Potrivit legii, trebuie făcută o verificare în teren, iar în termen de 30 de zile, le vom da un răspuns", ne-a declarat Daniela Agachi, prim-comisar al Garzii de Mediu din Brăila.


Şantierul, nu şi nu!


Contactată de către reporterii Adevărului de Seară, conducerea Şantierului Naval respinge cu vehemenţă acuzaţiile locatarilor.  Directorul pe Resurse Umane de la Şantierul Naval Brăila, Alina Puia, ne-a declarat, vis-à-vis de acest caz: "Orice reclamaţie trebuie dovedită. Reclamaţiile acestea nu au nicio bază reală. Lucrăm în spaţii special amenajate, iar distanţa de la staţiile de producţie la locuinţe este mare".


O explicaţie


Particulele de nisip, pilitură de fier sau vopsea care se depun pe maşini şi le intră în casă locatarilor, creându-le probleme şi ameninţându-le chiar sănătatea, ar putea să provină din procesul de sablare.  Acest proces este folosit la construcţia navelor, iar atunci când are loc în aer liber, poate duce la împrăştierea respectivelor particule în atmosferă. Cadrele medicale avertizează că, odată inhalat, acest praf este deosebit de periculos şi provoacă, în timp, boli dintre cele mai grave.  De altfel, pentru a se diminua efectul nociv al acestor substanţe asupra sănătăţii, muncitorii din şantier primesc periodic lapte sau alte produse care contracarează aceste efecte.