Pacienții și ambulanțele, obligați să facă slalom în curtea Spitalului Judeţean Botoşani. Motivul: un rond cu flori construit din fonduri europene
0În curtea celei mai mari unități medicale din Botoșani, Spitalul "Mavromati", din cauza unui rond de flori construit cu fonduri europene, pacienții, unii dintre ei în cârje sau greu deplasabili, sunt nevoiți să se strecoare printre mașini și utilaje pentru a ajunge la urgenţe.
Zilnic, curtea Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoşani devine scena unui slalom periculos pentru pacienţi, printre ambulanțe, camioane și mașini parcate. Pentru cei în cârje sau greu deplasabili, traversarea curţii spitalului este o adevărată aventură.
Lucrările de reabilitare din curtea celei mai mari instituţii medicale din oraş, combinate cu interdicţia de a modifica sau a demola până în anul 2027 rondul de flori aflat în mijloc, deoarece a fost construit cu fonduri europene, transformă accesul în spital într-o adevărată provocare, mai ales pentru cei în cârje sau greu deplasabili.
Managerul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” susține că a cerut Consiliului Județean aprobarea pentru modificarea rondului, dar fondurile europene impun reguli stricte: structura nu poate fi atinsă până în 2027, la împlinirea celor cinci ani de la construcție.
„Unitatea sanitară a făcut demersuri către Consiliul Judeţean pentru a obţine aprobare de la ADR în vederea restrângerii acestui rond pentru a se produce o permeabilizarea a traficului. Până când nu avem aprobările nu avem posibilitatea să diminuăm sau să intervenim asupra acestei structuri”, a explicat managerul spitalului, Corneliu Prepeliţă, citat de ObservatorNews.
Nu doar pacienţii aflaţi pe jos întâmpină dificultăţi în a ajunge la spital, ci şi ambulanţele, care pierd minute prețioase la intrarea în curte, timp care, în unele cazuri, poate însemna diferența dintre viață și moarte.
„Sunt maşini particulare parcate, sensul giratoriu care nu se poate dezafecta, că am înţeles că e cu fonduri europene, şi trebuie să ne chinuim să putem ieşi, să putem intra”, a declarat un ambulanţier.
Deși există alternative, precum demontarea temporară a rondului sau redeschiderea unui acces secundar, momentan nu a fost luată micio măsură concretă nicio măsură concretă.
„Ăsta e sistemul de sănătate din România, care te pune pe butuci mai rău!”, a fost concluzia unui pacient.