Sediul APIA sub asalt în ultima zi de depunere a dosarelor de subvenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de oameni din toate colţurile judeţului se calcă astăzi în picioare pentru depunerea dosarului de subvenţii. Deşi noua sesiune  a demarat în decembrie şi ţine până în 21 ianuarie, fermierii au amânat depunerea pe ultimele zile

Crescătorii de animale se înghesuie de câteva zile pe holurile şi pe treptele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA ) pentru a-şi depune  dosarul pentru subvenţii la bovine din zone defavorizate. Noua sesiune de depunere, după cea dintâi încheiată în luna august a început în 28 decembrie 2010 şi se încheie mâine. Apropierea termenului limită i-a speriat pe fermieri şi i-a pus pe drumuri către Bistriţa din prima zi a acestei săptămâni. În timp ce funcţionarii de la APIA,  care au program prelungit până la 20 seara, spun că nu mai fac faţă avalanşei de cereri, oamenii se plâng de zecile de acte cerute la dosar şi de drumurile interminabile.

Aşteaptă la cozi câte o zi

Sediul APIA din Bistriţa este singurul din judeţ care preia cererile de subvenţie, deşi instituţia are centre în toate oraşele judeţului. „Nu ştiu de ce a trebuit să ne aducă  atâta drum, doar puteam să mergem la Beclean, că este şi acolo APIA. Că oricum ne-au trimis şi pe acolo pentru alte hârtii ", se plânge Susana Sabo, o bătrânică de 76 de ani venită tocmai din comuna Târlişua. A ajuns de dimineaţă la sediul APIA şi a prins-o seara: „am stat mult la coadă, acuma am terminat, a mai trebuit să vin odată în oraş ca îmi lipseau nişte acte. Am două vaci, că a treia a murit, pentru ajutoarele astea bat drumurile", spune bătrâna. Un alt fermier, de 80 de ani Leon Mescanic a bătut drumul, pentru subvenţie de mai multe ori tocmai din Leşu Ilvei: „Am 7 vaci cu lapte, banii care-i primim, când i-om primi , nu-s destui, dar ce să facem? Umblăm pe drumuri şi ne zbatem. Acuma am venit dimineaţa şi plec seara înapoi",  spune bătrânul.

Nu pot trece nici funcţionarii

APIA a prelungit programul de lucru cu publicul până seara, funcţionarii au împărţit bonuri de ordine, dar tot n-a ajutat, coridoarele sunt neîncăpătoare, iar cererile nu se mai termină. „Astăzi am dat 200 de bonuri de ordine, degeaba, erau mult mai mulţi", spune Sabin Cucea , directorul adjunct de la APIA, care-şi face cu greu loc să treacă printre oameni:„fermierii s-au lăsat pe ultima sută de metri şi în plus şi completatul cererilor merge greu. Zece funcţionari le arată doar cum să completeze cererile, pentru că oamenii se descurcă greu, la analiza dosarelor sunt alţii. I-am pus chiar şi pe practicanţi să-i ajute cu completarea", mai spune directorul. Acesta explică şi de ce dosarele nu pot fi preluate de centrele orăşeneşti: „oamenii trebuiau să vină oricum la Bistriţa la Direcţia Sanitar Veterinară pentru cota de lapte. În plus toată baza de date pentru program este la noi, la sediul central, iar în centrele orăşeneşti personalul este insuficient.", spune Cucea.

Teoretic vor primi 250 de euro

Fermierii care şi-au depus cererea pentru subvenţia la bovină în zonă defavorizată şi au dosarele complete vor primi în jur de 250 de euro pe cap de animal, însă suma completă se va şti doar după ce se trage linie şi se procesează cererile la nivel naţional. La nivel naţional există alocate 22 milioane de euro  programului, care  se vor împărţi la capetele de bovine pentru care s-au depus cereri. În Bistriţa-Năsăud s-au depus în cele două sesiuni peste 4700 de cereri pentru 14800 de capete de animale.