Ionel Pop este inginerul şef la Rutieră
0De 13 ani lucrează în poliţie, din care trei ani i-a petrecut ca şeful Biroului Poliţiei Rutiere din Bistriţa. Crede că oamenii au o imagine eronată asupra poliţiştilor pe care îi consideră, în general, duşmanii şi nu apărătorii lor, aşa cum ar trebui.
Ionel Pop provine dintr-o familie în care chipiul de poliţist a fost ţinut mereu la loc de cinste. „Tatăl meu a fost şi el poliţist, însă, de mic, nu pot să spun că asta a fost visul meu. Nu m-am gândit că o să ajung poliţist, cred m-am format în timp în această direcţie", spune Pop. În adolescenţă, Ionel Pop şi-a descoperit un alt talent: darul de a meşteri tot felul de lucruri şi de a lucra în domeniul tehnic. Opţiunea pentru Politehnică a venit de la sine, ca o împlinire a acestui dar. „În facultate am lucrat la o fabrică, iar după absolvire m-am angajat ca inginer la Mebis, în Bistriţa", îşi aminteşte poliţistul. În 1994, printr-un concurs de circumstanţe şi unul de dosare, Ionel Pop s-a angajat ca poliţişt în Serviciul de Investigare Fraude.
Poliţist şi student la a doua facultate
La doi de când a fost admis în structurile poliţiei, Ionel Pop, s-a gândit că n-ar fi rău să se mai înscrie la o facultate, la Drept. Meseria de poliţist l-a pus în faţa multor provocări şi situaţii care nu l-au lăsat să doarmă noaptea. „Nu e niciodată plăcut să asişti la acidente cu victime. Încerc mereu să nu mă implic sentimental în astfel de situaţii. Cel mai greu în meseria aceasta este să lucrezi cu oamenii: fie că sunt praticipanţii la trafic, fie că sunt colegii mei din subordine. În multe situaţii, după un accident la faţa locului în care nu mi-erau foarte clare detaliile unui accident, reveneam în locul acela pentru a mă lămuri. Astfel de lucruri te influenţează, inevitabil", crede poliţistul. Acesta mai spune că imaginea poliţiştilor nu este conformă cu rolul lor în societate. „Sunt unii părinţi care le spun copiilor, de mici, că dacă fac ceva greşit, sunt luaţi de poliţisti. Deja din copilărie, cei mici se tem de poliţişti. Sentimentul se cultivă în timp şi pe urmă privesc poliţiştii ca duşmanii lor şi nu ca cei care au datoria să îi apere", explică Ionel Pop. Poliţistul adaugă că oamenii se simt încă în siguranţă atunci când văd un agent de poliţie pe stradă şi că ei încearcă să fie mereu aproape de copii, pensionari sau tineri, prin campanii de educare şi prevenire. Acesta crede că nici corupţia în sistem nu a crescut faţă de acum 13 ani, doar că este mult mai prezentă în discursurile media. „Se vorbeşte mai mult de corupţie decât înainte. Eu vreau să cred că s-au făcut multe progrese în activitatea din acest domeniu, dar, desigur, imaginea poliţiei ţine şi de felul în care se reflectă în mass-media", mai crede bistriţeanul.
Întrebări şi răspunsuri:
Cum arată oraşul, din punctul de vedere al traficului?
Deja putem să avem o opinie avizată legată de modificările operate în urmă cu un an. Pot să vă spun că percepţia, în general, este una pozitivă. Nu putem spune că oraşul nu este aglomerat, însă, dacă ne comparăm cu alţii, la noi se circulă mult mai bine. Vom continua amenajările şi anul acesta.
Ce planuri de viitor aveţi?
Îmi doresc să fiu sănătos, să pot să îmi urmez traseul în cariera de poliţist. Nu m-am gândit niciodată unde mi-ar plăcea să lucrez. Ştiu că vreau să îmi închei cariera ca şi poliţist. Acum sunt la Rutieră şi am grijă să fiu cât mai activ posibil pe acest post. În rest, sunt convins că mă pot adapta din mers viitoarelor schimbări.
Ce-i place:
„Îmi place Bistriţa ca oraş, pentru că se potriveşte personalităţii mele. Puteam să rămân în Cluj, după terminarea facultăţii, dar nu mi-a plăcut că era prea multă agitaţie", spune poliţistul. Acesta adaugă că îi place foarte mult pescuitul şi nu se poate abţine să nu meşterească tot felul de lucruri prin casă.
Ce nu-i place:
Ionel Pop spune că nu-i plac dezordinea şi lipsa bunului simţ în rândul oamenilor. „Dacă cel puţin 30 la sută dintre şoferii bistriţeni ar fi mai respectuoşi în trafic, atunci lucrurile s-ar mişca mult mai bine. Am observat că a crescut gradul de agresivitate la volan şi cred că asta se datorează şi stresului crescut al oamenilor de la o vreme încoace ", mai spune bistriţeanul.