Jungla din apartament. Cum şi-a transformat o băimăreancă locuinţa în grădină zoo cu animale exotice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băimareanca pasionată de animale exotice FOTO Dragos Hojda/Adevarul

O băimăreancă de 27 de ani şi-a amenajat, în propriul apartament, o minigrădină zoologică. Ea creşte şerpi, păianjeni, broaşte şi şopârle, cumpărate de la diferite târguri şi expoziţii din străinătate.

Cristina, din Baia Mare, s-a apucat de creşterea animalelor exotice acum cinci ani, din momentul în care a devenit independentă financiar faţă de părinţii ei, care nu au fost de acord cu această pasiune. Acum se bucură în apartamentul ei de compania unor reptile şi a unor batracieni care nu sunt de pe meleagurile României. Toate animalele au fost cumpărate legal de la diferite târguri şi expoziţii de profil care au loc fie în Ungaria, fie în Germania.

„Am în casă pitoni, salamandre sau şopârle cu coroană”

Băimăreanca s-a întors recent de la un târg organizat la Budapesta, de unde a cumpărat reptile pentru diferiţi crescători de animale exotice din această parte a ţării. ƒ„Am început să cresc animale exotice acum cinci ani. Le cumpăr din Ungaria, dar şi din Germania. Am în casă şerpi boa, pitoni, şerpi de porumb, şerpi de nisip, salamandre, broscuţe, axoloţi mexicani sau şopârle cu coroană. Ai mei nu au fost de acord, dar mie îmi plac aceste animale. Nu sunt periculoase. Ca şi hobby în sine nu pot să spun că este unul foarte scump, e mai scumpă aducerea animalelor, întrucât trebuie create nişte condiţii pentru ele, ca să nu îţi moară pe drum. Mai sunt din când în când probleme cu factura la current, pentru că animalele trebuie să aibă lumină în terarii. Mai costă şi hrana pentru aceste animale, una peste alta ne descurcăm”, spune Cristina.

Veveriţa australiană Dobby

Vedeta casei este Dobby, o veveriţă zburătoare din Australia care a costat în jur 200 de euro. A fost adusă din Germania şi creşte maximum 33 de centimetri. Mănâncă de toate, de la fructe şi legume până la gândaci.

„Mâncarea preferată a lui Dobby este mierea de albine. Nu îi place să tacă, tot timpul face gălăgie. Este un animal activ, nocturn”, detaliază Cristina.

Mica grădină zoologică numără în momentul de faţă peste 20 de specii de animale. Sunt ţinute în terarii special amenajate şi sunt supravegheate tot timpul. Când Cristina este la serviciu, de animale se ocupă prietenul ei, şi el crescător de animale exotice. Pentru Mihai, animalele cele mai frumoase sunt şerpii, dar cei veninoşi. A făcut o pasiune din asta şi de fiecare dată când merge cu Cristina la târguri şi expoziţii îi place să îi admire.

„Reptilele sunt interesante şi frumoase”

În Baia Mare nu sunt foarte mulţi crescători de asemenea animale şi nu agreează să fie cunoscuţi din cauza problemelor pe care le-ar putea avea cu vecinii. În cazul Cristinei, vecinii nu au nicio problem. Aceştia ştiu că animalele pe care ea le creşte în casă nu sunt veninoase şi sunt bine ţinute în locuri special amenajate.

„La un moment dat aveam şerpi cu clopoţei, dar am renunţat pentru că sunt foarte greu de întreţinut şi mortali, dacă nu ai grijă. În general, reptilele sunt interesante şi frumoase”, povesteşte Mihai.

Cristina a ţinut să sublinieze că nu va renunţa niciodată la pasiunea ei pentru acest gen de animale, deşi este mai comod să ai ca şi animal de companie un câine sau o pisică. Dar, spune ea, compania unui câine sau a unei pisici nu se poate compara cu cea a unui şarpe sau a unei veveriţe zburătoare australiene. 

„Am avut la cabinet şi vipere cu corn”

Medicii veterinari din Baia Mare s-au obişnuit ca în cabinete să trateze şi animale exotice - şerpi, peruşi sau broaşte ţestoase.

Doctorul veterinar Alin Bochiş a declarat, pentru “Adevarul”, că la cabinetul său vin, de regulă, doi crescători de animale exotice. “Am tratat în cabinet iguane, şerpi, chiar vipere cu corn, dar şi broaşte ţestoase. Medicul veterinar face în aceste cazuri ce ştie el mai bine. În facultate nu am avut decât un singur curs de animale exotice şi e destul de greu. Celor care cresc şerpi sau broaşte ţestoase putem să le dăm sfaturi, ştiu, în general, de ce au nevoie aceste animale. Câtă lumină le trebuie, câtă umiditate. Mediul din terarii trebuie să fie cât mai apropiat de mediul natural al reptilelor. Crescătorii nu vin mereu la cabinet, le mai dau sfaturi şi la telefon”, explică Bochiş.

Citeşte şi: 

Cele mai mari animale domestice din lume - pisica de 13 kilograme şi câinele uriaş

Mai multe animale la Grădina Zoologică din Târgu-Mureş

Mai multe pentru tine:
Baza sportivă complexă unică în țară. Întreaga stațiune montană și facilitățile, opera unui singur om FOTO VIDEO
China trimite Rusiei „ajutor letal” pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada”
Actorul român din Generația de Aur care, înainte să moară, le-a oferit tuturor o lecție: „Dacă ieși afară și te compari cu alții, vezi că sunt mulți Dumnezei în jurul tău”
Jurnalism de proastă calitate, taxat: Familia lui Schumacher a fost despăgubită pentru un interviu trucat
Franța a devenit una dintre cele mai neatractive țări din pentru energie regenerabilă
Neil Lennon, primele decizii la Rapid: a stabilit data reunirii lotului și cantonamentele de vară
Bucureștiul oferă un nou pachet de ajutor pentru Chișinău. Ciolacu: Planul Rusiei de a îngenunchea Repuplica Moldova folosind arma energiei a eșuat
Alex Dobrescu, declarații de dragoste pentru Cristina Cioran: „Este femeia vieții mele. Femeia pe care am iubit-o și pe care o iubesc cel mai mult în viața asta”
Încă un mare actor completează distribuția în Rai. Era prieten bun cu Amza Pellea, Mircea Albulescu și Marin Moraru
Două dosare penale pentru violenţă la o şcoală din Târgu Mureş. „Nu e conflict între copil şi copii, copil și învățătoare. Este o dispută legată de orgolii”, spune directorul
Cine este și cum arată, de fapt, Carla’s Dreams, solistul acuzat că a urcat pe scenă drogat: „Avem toți uneori perioade mai complicate cu manifestări diverse”