FOTO Inundaţiile au făcut prăpăd în judeţul Maramureş: „Niciodată nu am mai văzut aşa ceva. Ne-am evacuat singuri. Ne-a fost frică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Culturi distruse, oameni care fug din calea apelor, garduri rupte, ape revărsate peste grădini, beciuri pline cu apă, aşa arată tabloul inundaţiilor în localitatea Buciumi, Maramureş, acolo unde apa râului Bârsău s-a revărsat în această dimineaţă.

O ploaie torenţială ce a început în jurul orei 04.00 i-a trezit pe oameni din somn. Două ore mai târziu, apa făcuse deja prăpăd în curţile lor. A inundate beciuri, fântâni, a rupt garduri şi a pus culturi la pământ. ”Am avut şase metri cubi de lemn de foc. Acum mai am câteva bucăţi. A dus apa tot”, spune Raul Vancea.

Bărbatul s-a trezit dimineaţă la ora 06.00 şi a văzut dezastrul. ”A rupt gardul cam pe 15 metri. Aveam câţiva ari pe care am cultivat legume. Nu mai e nimic acum”, mai spune el. De altfel, acesta spune că, văzând cum creşte apa, nu a aşteptat să vină cineva să-i evacueze familia. ”Ne-am evacuat singuri. Când am văzut că apa tot creşte, am dus-o pe mama şi pe nepoată la o vecină, unde era mai în siguranţă. Eu şi soţia am venit înapoi să vedem ce putem face”, spune omul. ”Ne-a fost frică. Vă daţi seama. Aici e un şanţ, în spatele casei, ce se varsă în Bârsău. Pe el a venit apa, întâi între case, în spate, iar apoi până în faţă. Niciodată nu am mai văzut aşa ceva. A mai fost apa mare, dar nu aşa”, mai spune el.

În vecini, pompierii încearcă, cu o pompă, să evacueze apa dintr-un beci inundat. Obiectele plutesc pe deasupra, în ciuda eforturilor făcute de pompieri. Omul spune că apa a venit din spatele case, ca şi la vecinul său, tot revărsată din râul Bârsău.

Culturi la pământ, pagube însemnate

Apele crescute i-au făcut pe săteni să iasă din case. Pe marginea drumului, mici şedinţe între vecini. La podul de peste râu, trei femei încearcă să înţeleagă ce s-a întâmplat. ”Îs de aproape 60 de ani aici, dar nu am mai văzut aşa apă mare. O fost până sub pod. O ieşit peste drum, o intrat în curte. O împins gardul, noroc că în spatele gardului e un stâlp şi nişte pruni care l-o sprijinit. Dalegumele mi le-o molit (înnămolit, n.r.). Chiar ieri mă gândeam ce frumoase or fi roşiile. Acum nu mai e nimic”, se plânge Elena Dalea. Vecina ei, Lucreţia Mărieş, e de acord. ”Io îs de 65 de ani aci, daîncă n-am văzut aşa ceva. O mai fo apă mare, danu ca acuma”. 

La marginea satului, un alt bărbat vine să evalueze pagubele. Omul a investit pe o suprafaţă de 40 de ari circa 15.000 de lei. S-a ales praful şi de munca lui. ”În toamnă am îngrădit, am pus gard nou, iar acum, în primăvară, am plantat cam 160 de meri. Dar nu mai am ce să fac cu ei acum, că e compromis totul. Va trebui să o iau de la capăt, în toamnă”, explică Sorin Cosma.

Avertizare cod roşu, la trei ore după viitură

Potrivit INMH, la ora 09.00 a fost emisă o avertizare cod roşu pentru fenomene hidrometeorologice periculoase, pentru râul Bârsau, în zona staţiei hidrometrice Bucium. Avertizarea anunţa viituri majore ce ameninţau siguranţa persoanelor şi a bunurilor. Potrivit localnicilor, însă, viitura avusese loc cu trei ore mai devreme. La acea oră, 14 persoane fuseseră deja evacuat de autorităţi. Cele care s-au evacuat singure nu au fost numărate.  

Situaţia reintră, încet, în normal

După amiază, la Buciumi se mai lucra cu patru pompe pentru scoaterea apei din beciurile inundate şi din curţile oamenilor, după cum arată prefectul judeţului, Anton Rohian. ”Suntem încă sub cod portocaliu, dar râul Bârsău a scăzut cu 35 de centimetri sub cota de pericol. La Ardusat urmează să solicităm o investiţie, acolo un râu nu e cartografiat din punct de vedere al Apelor  Române”, a spus Anton Rohian. De asemenea, el a mai arătat că în prezent se lucrează la evaluarea pagubelor.

Inundaţiile au afectat mai multe localitaţi din judeţ, 14 persoane fiind evacuate din calea apelor. Localităţile afectate au fost Sârbi, Buzeşti, Tămaia, Fărcaşa, Ardusat, Buciumi, Valea Chioarului, Seini, Cicârlau şi Ilba. Niciun drum nu a fost închis din cauza inundaţiilor.

Mai multe pentru tine:
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie
Moment istoric pe Bega. Prima cursă după 1988 între Timișoara și Otelec. Vaporul cu 45 de pasageri a ajuns după trei ore