Consilierii locali, judeţeni, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene ar putea fi limitaţi la două mandate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Limitare de mandate pentru alesii locali si judeteni FOTO: Arhiva

Limită la două mandate pentru aleşii locali, judeţeni, primary şi şefii de consilii judeţene. Este numai una din propunerile care se au în vedere pentru viitorul apropiat, social-democraţii venind cu mai multe propuneri care ar schimba oarecum clasa politică actuală.

Partidul Social Democrat se pregăteşte de reformă. Până în luna februarie a anului 2015, social-democraţii vor veni cu un suflu şi cu legi noi în statutul PSD. 

”Această reformă ar fi necesară pentru întreaga clasă politică, trebuie modificată Constituţia României şi legile electorale. După Comitetele Executive Naţionale şi Comitele Executive Judeţene, PSD Maramureş vine cu o serie de propuneri care urmează să fie discutate cu membri social-democraţi. Totodată, vrem să vedem ce modificări sunt propuse de la centru şi care dintre acestea vor fi susţinute de filiala judeţeană a PSD, a declarat preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea. 

Liderul maramureşean al social-democraţilor a arătat că PSD trebuie să ştie ce îşi doreşte şi ce trebuie făcut pentru a se menţine, în continuare, cel mai mare partid din România, formaţiune politică susţinută de oamenii simpli. 

”Dacă vrem să câştigăm alegeri prezidenţiale sub sigla PSD, trebuie să facem câţiva paşi importanţi. Unele mişcări vor fi acceptate mai greu de o parte dintre membri administraţiei publice locale, însă marea masă a pesediştilor va reuşi să-şi impună voinţa”, a concluzionat preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea.

Gabriel Zetea, preşedinte PSD Maramureş: ”Se doreşte un PSD nou, unde funcţiile politice să fie separate de funcţiile administrative”

Pentru ca PSD să recâştige încrederea oamenilor este nevoie de transparenţă, de comunicare, dar, cel mai important, de separarea fucţiilor politice de funcţiile administrative. Noul statut al PSD ar putea să prevadă faptul că preşedintele filialei judeţene nu poate să fie şi preşedinte al Consiliului Judeţean, la fel cum primarul municipiului reşedinţă de judeţ nu poate să fie preşedintele organizaţiei municipale a PSD, iar primarul localităţii nu poate conduce organizaţia la nivel local, din funcţia de lider. 

”În România sunt foarte mulţi colegi care au acaparat o mare putere, iar dacă aplicăm aceste prevederi, cu toţii vom avea de câştigat. Se doreşte acordarea unei mai mari puteri organizaţiilor politice, fără a exista presiunea administraţiei locale. Sunt încă nenumărate cazuri în care foarte mulţi primari îşi impun voinţa pe plan administrativ şi înfrâng voinţa politică. Şi la nivelul PSD Maramureş susţinem această propunere”, a arătat liderul judeţean al PSD, Gabriel Zetea. 

Acesta a mai subliniat faptul că Liviu Dragnea şi Victor Ponta au condus un ciclu electoral complet, în care au câştigat alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare, însă au pierdut prezidenţialele. Din acest motiv, în faţa membrilor PSD se va aduce un nou proiect politic, care constă tocmai în această reformă politică şi administrativă.

Consilierii locali, judeţeni, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene ar putea fi limitaţi la două mandate

O altă propunere care urmează să fie supusă dezbaterii face referire la limitarea a două mandate pentru orice funcţie administrativă, fie că vorbim de consilieri locali, judeţeni, primari sau consilieri judeţeni. 

”Avem încă foarte multe lucruri de pus pe tapet şi nu ştim dacă fiecare propunere va fi acceptată. Ne gândim, spre exemplu, să eliminăm capacitatea preşedintelui de Consiliu judeţean şi a primarului de a fi principalul ordonator de credite. Personal, consider că azi sistemul este mult mai vinovat decât oamenii. ”PSD trebuie să scape de trei etichete foarte grave care sunt mereu alipite acestui partid. 

Este vorba despre acuzaţia de comunism, baroni locali şi stavila care se crede că a fost pusă în lupta împotriva corupţiei. Doar un partid puternic poate să elimine aceste acuzaţii, însă este esenţial să fim uniţi. Eu, personal, am fost acuzat de comunism, deşi la Revoluţie eram în clasa a V-a. Victor Ponta a fost acuzat că e communist, deşi el avea 17 ani în Decembrie 1989. 

Ştiu că acuzele de comunism se referă la lipsa de transparenţă, lipsa comunicării cu poporul. Am fost acuzaţi de faptul că am restricţionat votul în Diaspora, fapt perceput ca o îngrădire din partea PSD. Azi, PSD înţelege că, pentru a elimina etichetele de baroni locali, este obligatoriu să separăm puterea politică de cea administrativă.Totodată, statutul PSD trebuie să cuprindă şi excluderea imediată a celor care sunt acuzaţi sau cercetaţi pentru acte de corupţie, pentru a nu fi o decizie pe  care să o iei personal, împotriva unui coleg. 

Toate aceste schimbări care sunt necesare în legea administraţiei publice  locale şi judeţene vor fi discutate în viitorul apropiat”, a conchis preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea.

Citeste si: Adevărul Live. Sebastian Ghiţă: Cât timp preşedintele PSD stă de-a dreapta tatălui Ion Iliescu nu mă întorc. Dau în scris că Ponta va reforma PSD

PSD susţine în Parlament proiectul Monicăi Macovei. Sturzu: „Vor putea fi constituite partide numai din trei membri“