Birocrația de la ghișee povestită în 7 pași. Cât l-a costat cartea de identitate pe un cetățean român
0Un cetățean din Arad povestește prin ce a trecut când s-a dus să-și schimbe actul de identitate. Acesta spune că a fost purtat pe la mai multe ghișee și că a plătit mai mulți bani.
El a trebuit să facă copii după mai multe acte, iar banii scoși din buzunar au fost mai mulți.
„Doresc să sesizez neregulile pe care cetățeanul de rând trebuie să le accepte în obținerea/schimbarea cărții de identitate (pentru că sunt impuse de funcționarii publici), deși legile în vigoare spun altceva”, își începe arădeanul nemulțumirea.
Cazul este unul care a avut loc în orașul Lipova din județul Arad. Printr-un mail trimis la redacția Adevărul, cetățeanul povestește pas cu pas cum s-au petrecut lucrurile.
Redăm mai jos cum a decurs dialogul dintre cetățean și funcționar exact așa cum l-am primit. Este descris pas cu pas parcursul depunerii cererii:
„Pas 1.
Îți faci o programare telefonică (foarte OK, te gândești că o sa eviți să stai la rând).
Pasul 2.
Verifici și pregătești actele necesare conform cu cerințele legale (Legea nr. 162/2023 pentru modificarea și completarea OUG nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români)
Pasul 3.
Te prezinți în ziua programării la primărie pentru a achita contravaloarea cărții de identitate de 7 lei.
Dialog cu funcționarul 1 la casierie primarie Lipova:
Cetățean:
- Buna ziua!
- Aș dori să achit taxa pentru eliberare buletin
Funcționar 1:
- Aveți cererea de la biroul de copiat acte??
Cetățean:
- Cererea de la biroul de copiat acte... vă referiți la Anexa 11? Nu sunt formulare disponibile acolo unde se depune cererea?
Funcționar 1:
- Mergeți, vă rog, peste drum la biroul de copiat acte să vă facă cererea și reveniți cu ea aici.
Pasul 4.
Merg peste drum la biroul de copiat acte, unde bineînțeles este rând... toată lumea care dorea să-și facă buletin aștepta la rând + cu alte probleme.
Într-un final după ce ajung la rând, doamna printează Anexa 11 la calculator și o scrie la mașina de scris plus că se oferă, contra cost bineînteles, ca să îmi faca copie după documente, că așa se face și dacă nu, funcționarul de la ghișeul de depunere acte o să mă întoarcă înapoi.
Să mai vin să mai stau la rând o dată...? Nu... o plătesc pe doamna să-mi facă și copii la acte, <că așa se face>.
Pasul 5.
Merg înapoi la caserie cu cererea completată la mașină, o predau funcționarului 1, plătesc 7 lei și mă îndrept către ghișeul de depunere acte (la ora la care aveam programare)
Pasul 6.
La ora programării sunt chemat de funcționarul 2 pentru depunerea actelor.
De reținut, la ghișeul de depunere a documentelor, erau disponibile formulare printate cu Anexa 11 și un pix disponibil, dar cred că nimeni nu-l folosește. De asemenea, pe un panou sunt afișate cerințele pentru eliberare buletin, unde bineînțeles este specificat că ai nevoie de copie după toate documentele.
Dialog:
Cetățean:
- Bună ziua!
Funcționar 2:
- Bună ziua!
Predau dosarul-plic atât cu actele originale, cât și cu copiile plătite la biroul de copiat acte și aștept...
Funcționar 2:
- Nu aveți extras de la Cartea Funciară?
Cetățean:
- Am contractul de proprietate în original și copie, nu îi ok?
Funcționar 2:
- A, nu... aveți nevoie de extras de Carte Funciară, nu vă putem face fără!
Cetățean:
- Dar pe panoul afișat afară scrie că este OK contractul SAU extrasul de carte... SAU altele, nu este cu "și" sau doar extrasul de carte funciară.
Funcționar 2:
- Mergeți, vă rog, la Oficiul de Cadastru și după vă puteți întoarce să finalizăm depunerea actelor.
De reținut este că am observat în incinta biroului o imprimantă cu laser unde banuiesc că s-ar putea face copii comform cu LEGEA nr. 267 din 9 noiembrie 2021 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Bineînțeles că Oficiul de Cadastru Lipova nu este în incinta primăriei, ci în partea opusă, la aproximativ 15 minute de mers pe jos.
Pasul 6.
Mă îndrept către această instituție cu gândul că ajung să mă întorc, dar... plin de cetățeni care așteptau la rând, pentru diferite probleme, dar majoritatea pentru buletine.
Completez cererea Anexa 6 și mă pun cuminte la rând - după o oră ajung și eu la rând.
Dialog:
Cetățean:
- Bună ziua!
Funcționar 3:
- Bună ziua!
Cetățean:
- Aveți nevoie de alte acte suplimentare, că am observat că la alții ați solicitat?
Funcționar 3:
- A, nu... văd că ați completat pe cerere CF, dacă nu completați atunci aveam nevoie de contract sau să plătiți o taxă suplimentară de 10 lei.
Funcționar 3:
- 25 lei, vă rog.
Pasul 7.
Înapoi la ghișeul unde se depun dosarele, alt rând, pentru că nu am mai avut ora programată am așteptat cuminte (ca și alte persoane) să ajung să intru înainte de ora 12:00.
Într-un final sunt chemat în birou, funcționarul 2 reverifică și preia actele.
Rezumat:
O eliberare/schimbare a cărții de identitate care ar trebui:
1. Să dureze 15 min (daca ai totul pregătit conform cu cerințele legale) – durează câteva ore, stres, nervi și îmbulzeală
2. Să coste doar 7 lei - când de fapt costa 60 lei
3. Nu se respectă toate cerințele din LEGEA nr. 267 din 9 noiembrie 2021 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
4. Nu se respectă toate cerințele din Legea nr. 162/2023 pentru modificarea și completarea OUG nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români)
5. Cetățenii nu sunt informați corect, mai mult sunt trimiși OBLIGATORIU să achite anumite copii/cerințe care nu sunt primordial necesare.“
Ce spun autăritățile
Pentru a afla și răspunsul autorităților despre birocrația care încă există la ghișeele instituților din România ne-am adresat Consiliului Județean Arad. Precizăm că Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Arad este în subordinea Consiliului Judeţean Arad.
Am primit un răspuns în care autoritățile încearcă să lămurească cum stă treaba cu serviciul de evidență a persoanelor:
„Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (SPCLEP) al Orașului Lipova este înființat și funcționează în subordinea Consiliului Local al orașului Lipova, fiind coordonat metodologic de instituția noastră, la fel ca toate celelalte SPCLEP Oficii de stare civilă de pe raza județului.
Personalul Serviciilor de evidentă a persoanelor este la curent cu prevederile tuturor reglementărilor legale în vigoare care reglementeazä activitatea specifică domeniului. În acest sens, atât la avizierul serviciului, cât și la ghișeul de lucru cu publicul sunt afișate, respectiv solicitate documentele prevăzute in mod expres la art. 57 alin. (1), respectiv art. 69 din H.G. nr. 295/2021 pentru documentele care fac dovada adresei de domiciliu.
Astfel, în cazurile preväzute la art. 19 alin. (l) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2005, republicată, cu modificările și completările ulterioare, titularul sau reprezentantul legal solicită S.P.C.E.P. pe raza căruia are domiciliul sau reședință eliberarea unei cărți de identitate simple/cărți electronice de identitate, pe baza următoarelor documente”.
Sunt apoi înșiruite toate documentele necesare.
De asemenea, specifică că taxa prevăzutä de lege pentru eliberarea cărții de identitate este de 7 lei, respectiv 1 leu pentru eliberarea cărții de identitate provizorii.
„În referire la prevederile Legii 267/2021 pentru completarea Ordonanței de urgențp a Guvernului nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, precizăm faptul că acestea au fost aduse la cunoștiința Serviciilor de evidentă a persoanelor, respectiv conducătorilor UAT care au dotat cu aparatura necesară serviciile din subordine pentru deservirea cetățenilor. Precizăm faptul că cererile pentru eliberarea actului de identitate/înscrierea în actul de identitate a mențiunii privind stabilirea reședinței sunt distribuite de M.A.I.”, arată funcționarii Statului.
Spre exemplu, Direcția Generală de Evidență a Persoanelor București pune în mod gratuit la dispoziția cetățenilor care le pot completa olograf la ghișeul SPCLEP sau prin tehnoredactare, la biroul de copiat acte, aceasta fiind opțiunea exclusivă a cetățeanului.
Un răspuns a venit și de la Serviciul Public Comunitar Local pentru Evidența Persoanelor Lipova din cadrul Primăriei Orașului Lipova.
„Se efectuează programări telefonice, în ghișeu sau prin intermediul adresei de e-mail pentru cetățenii care doresc să depună diferite solicitări și care răspund de activitatea exclusivă a serviciului în cazul cetățenilor care se prezintă la ghișeul serviciului nostru fără a avea o programare, aceștia sunt primiți, bineînțeles și ajutați fără nici un echivoc, în solutionarea cererii. Aceste programări se fac pentru a veni în sprijinul cetățenilor și pentru a evita aglomerația pe holul de așteptare”, spun aceștia.
După ce se mai dau câteva explicații despre faptul că cetățenii trebuie să depună documentele solicitate spun că sunt convinși că nu l-a obligat nimeni pe cetățean să meargă la biroul de copiat acte.
„Suntem convinși de faptul că funcționarii din cadrul Biroului Taxe și Impozite Locale Lipova nu au obligat cetățeanul să se prezinte la biroul de copiat acte. Ca și în multe alte cazuri, cetățeanului i s-a adus Ia cunoștin'ă despre posibilitatea de completare a cererii pentru eliberarea actului de identitate (Anexa nr. ll), prezentându-i-se mai multe posibilități - la biroul de copiat acte sau la ghișeul Serviciului Public Comunitar Local pentru Evidență Persoanelor Lipova, unde acestea sunt puse la dispoziție în mod gratuit pentru a fi completate olograf. Faptul că cetățenii nu cunosc legislația în vigoare (Legea nr.162/2023 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr.97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români) nu se prezintă mai intâi la ghișeul nostru pentru a solicita informațiile necesare, nu responsabilizează funcționarii noștri pentru numărul mare de cetățeni prezenți la biroul de copiat acte”, specifică autoritățile.
De asemenea, acesția continuă vorbind despre faptul că: „Cetățeanului care se prezintă la ghișeul serviciului nostru nu i se solicită prezentarea xerocopiilor documentelor necesare eliberării actului de identitate, fiind suficient a prezenta documentele originale, lucrătorului aflat în ghișeu, acesta cunoscând procedurile respectiv obligațiile care îi revin; în situația în care cetățeanul prezintă de bună voie xerocopii după documente, acestea vor fi preluate, lucru menționat pe cererea pentru eliberarea actului de identitate.
Cu privire la faptul că lucrätorul din ghișeul Serviciului Public Comunitar Local pentru Evidența Persoanelor Lipova respinge solicitările cetățenilor care nu au complete documentele necesare, prin prezenta vă aducem la cunoștință faptul că funcționarul vine în sprijinul cetățeanului (a se vedea numărul mare de cereri care sunt completate de funcționarul aflat în ghișeu pentru persoanele care nu pot/știu/văd să completeze cererile) pentru a-i ajuta”, se mai arată în răspunsul solicitat de redacția Adevărul.
Totodată se specifică că se verifică permanent lista de programări și că în holul de așteptare sunt puse la dispozitie, în mod gratuit, cereri pentru eliberarea actelor de identitate precum și instrumente de scris necesare completării cererilor, acestea fiind completate olograf de către cetățeni.