Sindicaliştii de la Ambulanţa Teleorman contestă proiectul de regionalizare a serviciilor de ambulanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto arhiva

Sindicaliştii de la Serviciul de Ambulanţă Teleorman au trimis o contestaţie către Ministerul Sănătăţii prin care îşi exprimă nemulţumirea faţă de proiectul referitor la regionalizarea serviciilor de ambulanţă. Proiectul lui Raed Arafat este considerat ilegal şi neconstituţional.

Nemulţumirile sindicaliştilor de la Ambulanţa Teleorman au fost prezentate, astăzi, în cadrul Comisiei de Dialog Social întrunită la Prefectura Teleorman. În faţa prefectului Liviu Dumitraşcu şi a subprefectului Carmen Daniela Dan, liderul de sindicat al  Sindicatului Operativ Ambulanţa Teleorman, Ion Dragomir, a prezentat activitatea serviciului, neajunsurile cu care se luptă ambulanţierii teleormăneni şi nemulţumirile legate de proiectul lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii. 

Potrivit proiectului privind regionalizarea serviciilor de ambulanţă, serviciul din Teleorman ar urma să se desfiinţeze de la 1 ianuarie 2014. Teleormanul ar trece în regiunea Sud, formată din opt judeţe şi coordonată de la Ploieşti. Sindicaliştii de la Serviciul de Ambulanţă Teleorman consideră însă că proiectul este ilegal şi neconstituţional, neavând o bază leagală care să permită aplicarea lui. Cum regionalizarea la nivel naţional nu s-a făcut, în opinia sindicaliştilor, regionalizarea serviciului de Ambulanţă şi trecerea acestuia într-o regiune care practic nu există, din punct de vedere legal, nu se poate face. ” Treaba asta este un fel de a pune carul înaintea boilor. Unde se regăseşte regiunea din punct de vedere juridic?”, a spus liderul de  sindicat Ion Dragomir. 

În urma aplicării proiectului propus de Ministerul Sănătăţii s-ar desfiinţa nu numai serviciul de Ambulanţă Teleorman, ci ar dispărea şi sindicatul din instituţie. În plus, ar apărea probleme cu încadrarea personalului de la Ambulanţă care odată trecut într-o altă instituţie, ar trebui să susţină concurs. Potrivit ambulanţierilor teleormăneni, serviciul de ambulanţă din Ploieşti, oraş stabilit drept capitală a regiunii Sud este inferior celui din judeţul nostru. ” Serviciul din Teleorman este cel mai bun din ţară. Noi avem 10 echipaje pe tura de zi, la 400.000 de locuitori. Prahova are 10 echipaje pe tura de zi la un milion de locuitori. Am fost primul judeţ din România care a implementat sistemul de dispecerat integrat”, a mai spus Ion Dragomir. 

Nemulţumirile sindicaliştilor de la Ambulanţă au fost susţinute de directorul DSP Teleorman, Mioara Comana, de managerul Serviciului de Ambulanţă, dr. Marius Păunescu şi de şeful ITM Teleorman, Viorel Ciobanu.

Prefectul Liviu Dumitraşcu a preluat toate nemulţumirile sindicatului de la Ambulanţă şi a promis că le va înainta Ministerului Muncii şi Ministerului Sănătăţii. Sindicaliştii teleormănenii sunt, deocamdată, singurii care au contestat proiectul de lege privind regionalizarea serviciilor de ambulanţă. ” Mergem şi în instanţă dacă va fi nevoie, atacăm şi la Curtea Constituţională pentru a stopa punerea în aplicare a acestui proiect”, a mai spus liderul de sidnicat Ion Dragomir.

Serviciul de Ambulanţă Teleorman-personal insuficient, maşini depăşite şi multe sacrificii

Cu personal insuficient, maşini depăşite şi veşnic defavorizat de la centru, serviciul de Ambulanţă Teleorman este, totuşi,  un model la capitolul funcţionare. Serviciul asigură asistenţa medicală la domiciliu peste aproximativ 400.000 de locuitori, cu 10 echipaje pe tură. La Ambulanţa Teleorman lucrează, în prezent, nouă medici, şase fiind în prag de pensie. Serviciul are 119 asistenţi şi câteva zeci de ambulanţieri. Parcul auto al instituţiei este deficitar, având doar două maşini echipate pentru terapie intensivă  şi doar 23 de ambulanţe de tip B1-B2 cu care se intervine în caz de urgenţe.  Angajaţii de la Ambulanţă se văd nevoiţi în lipsa unor dotări corespunzătoare să mute aparatura necesară dintr-o maşină în alta, să se expună zilnic pericolelor de îmbolnăvire, să lucreze ore suplimentare şi să nu-şi permită formarea profesională continuă. În ciuda tuturor neajunsurilor, serviciul din Teleorman nu are arierate şi este cu plăţile la zi. 

Teleormanul a fost primul judeţ în care s-a implementat serviciul de dispecerat integrat, un proiect la a cărui lansare a fost prezent, în judeţ, chiar secretarul de stat Raed Arfat. Dispeceratul care funcţionează la ISU Teleorman se ocupă atât de intervenţii medicale, cât şi de intervenţiile care revin în sarcina pompierilor. Regionalizarea serviciilor de ambulanţă ar duce acum la desfiinţarea acestui dispecerat pentru care s-au cheltuit bani şi care s-a dovedit extrem de eficient.