Islaz, satul fântânilor cu „apă moartă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 4000 de oameni s-au îmbolnăvit din cauza apei cu un conţinut ridicat de nitriţi şi cloruri. Sătenii din Islaz sunt nevoiţi să bea din fântână „otrăvită“ pentru că cea mai apropiată sursă de apă potabilă se află la 40 de kilometri distanţă.

Pentru oamenii din localitatea telormăneană Islaz apa a ajuns, dintr-un element vital, unul fatal. Problema apei e cunoscută de autorităţi încă din 2007. Direcţia de Sănătate Publică Teleorman a efectuat mai multe analize care au confirmat că apa nu este bună pentru consum, având valori de nitriţi, cloruri şi bacterii cu mult peste concentraţia maximă admisă.

Citiţi şi:

Apă potabilă pentru 400.000 de doljeni. Consilierii au aprobat masterplanul de 186 de milioane de euro

Specialiştii nu au dat un verdict în ceea ce priveşte sursa de poluare a apei. „Ar putea fi două motive. Cum Teleormanul este un judeţ agricol, în care se folosesc mult îngrăşămintele şi diverse tratamente chimice, e posibil ca aceste substanţe să se infiltrat în pânza freatică, care la Islaz e la mică adâncime. Alt motiv ar fi legat de localizarea comunei în apropierea zonei în care Oltul se varsă în Dunăre. Din cauza poluării de pe Dunăre şi Olt şi a infiltraţiilor în pânza freatică, apa ajunge să aibă aceste substanţe", a spus medicul epidemiolog Luminiţa Dumitraşcu, de la DSP Teleorman.

Pericol pentru sugari

Marin Cârciumaru, în vârstă de 71 ani, s-a îmbolnăvit la rinichi din cauza apei din fântână. „De trei ani fac dializă la Alexandria. Doctorul mi-a zis că e de la apă. Acum nu mai beau din curte. Iau de la Crângu, de la un izvor, la 40 de kilometri, de trei ori pe săptămână, când merg la dializă la Alexandria", ne-a spus Marin Cârciumaru. „Nu prea e bună apa, dar ce să facem? Se vede cu ochiul liber când rămâne în găleată, se văd urme de depuneri, dar nu avem bani de apă plată", ne-a spus un alt localnic din Islaz, Aurel Tatu, în vârstă de 35 de ani.

Cei trei medici de familie din comună spun că numărul cazurilor de afecţiuni renale e alarmant: aproape 4.000 de oameni, adică peste 60% din locuitori, au diverse probleme renale sau digestive din cauza apei. „Am două cazuri de la dializă, doi copiii cu glomerulonefrite, infecţii urinare, 20 de cazuri, litiază renală, peste 200 de cazuri confirmate", ne-a spus doctorul Gheorghe Balint. Un alt medic din comună, Mihaela Popa, spune că 31% din pacienţii ei au litiază renală şi peste 50% au nitriţi în sedimentul urinar.

Conducerea DSP avertizează că apa ar putea fi mortală pentru sugari. „Dacă se foloseşte apa pentru lapte praf sau ceai, poate induce boala albastră, care e mortală", a avertizat medicul Luminiţa Dumitraşcu.

Purificator din Olanda

Primăria Islaz a lansat un proiect legat de alimentarea cu apă, dar acesta nu s-a concretizat din lipsă de fonduri. Edilii caută acum o soluţie rapidă şi mai puţin costisitoare. „În parteneriat cu Consiliul Judeţean şi cu provincia olandeză Overijssel am realizat un proiect prin care va fi achiziţionat un purificator. Îl vom instala într-un loc din comună şi oamenii vor lua apă de aici", a explicat primarul Cătălin Geară. Toate costurile vor fi suportate de olandezi, iar primarul spune că investiţia va fi gata în această primăvară.

"Nu prea e bună apa, dar ce să facem? Se vede cu ochiul liber când rămâne în găleată, se văd urme de depuneri, dar nu avem bani de apă plată."
Aurel Tatu 35 de ani

Mai multe pentru tine:
Descoperirea „fără precedent” a unui tezaur din epoca fierului ar putea rescrie istoria Marii Britanii
Serialul fenomen de pe Netflix care a rupt topurile în aprilie 2025! E o surpriză totală pentru fani și fiecare episod te ține lipit de televizor
Banca din România care oferă cele mai bune dobânzi la depozite în lei, în aprilie 2025. Câți bani câștigi la CEC Bank, ING, Banca Transilvania, BCR sau Raiffeisen
În cât timp se detoxifică ficatul de alcool?
Prăjitură muşuroi de cârtiţă. Cum s-o prepari fără teama eşecului
Cine este cu adevărat Stegarul dac și care a fost rolul lui la protestele din stradă. A fost dus cu forța la Obregia: „Este revolta mea față de crimele constituționale care au loc în România” VIDEO
Războiul cozonacilor, de Paște! La ce preț îi vând Gabriela Cristea și Laura Cosoi? Anna Lesko le dă clasă cu rețeta ei
Premieră neașteptată pentru Prințul William. Ce veste a dat moștenitorul Marii Britanii, în urmă cu doar câteva ore
Premieră medicală. Primul centru pentru terapia durerii deschis într-un spital de stat. „Pacienții nu au nevoie decât de o trimitere”
Episcopia Oradiei, aflată în centrul unui scandal de pedofilie, anunță părintele Ciprian Mega. Cine este preotul pedofil?: „Victimelor li s-a spus că, având în vedere că ne aflăm în Postul Paștelui, este o perioadă de reflecție și iertare”
Cum va afecta Neptun în Berbec fiecare zodie din anul 2025 până în 2039. Ei sunt nativii care își schimbă viața cu 180 de grade