Atelierele de depanat revin în actualitate
0Vremea creditelor pentru electrocasnice obţinute cu buletinul a trecut iar alexăndrenii, de nevoie, s-au întors la atelierele de depanat. Zilnic, pragul atelierelor de acest gen este trecut de zeci de alexăndrenii , nevoiţi să-şi cârpească televizoarele şi frigiderele.
Foarte puţini sunt alexăndrenii care îşi mai permit în vremuri de criză să scoată din buzunar peste 1500 de lei pentru un frigider nou sau peste 400 de lei pentru un televizor. Majoritatea încearcă să lungească " viaţa" aparatelor electrocasnice cumpărate acum câţiva ani, chiat dacă termenul limită de funcţionare dat de producător a expirat de mult. Pe vremuri de criză, atelierele de depanat încep să fie din ce în ce mai căutate. Unul dintre cei mai vechi şi experimentaţi frigotehnişti din oraş, care lucrează în branşă de peste 20 de ani, spune că zilnic îi trece pragul cel puţin un client. " Vin oamenii. Am cinci frigidere pe săptămână cel puţin. E clar că oamenii nu îşi mai permit să cumpere frigidere noi. Şi atunci, trebuie să le repare pe cele vechi" ne-a spus Florian Lungoci.
La atelierul acestuia vin nu numai alexăndreni, ci şi clienţi din tot judeţul, iar problemele tehnice ale aparatelor sunt diverse. " Vin cu tot felul de problele, motoare arse, instalaţii sparte. Preţul e în funcţie de reparaţie. Pleacă de 350 pentru un motor de orice tip, cu tot cu manoperă. Cam patru ore, cu tot cu probe, durează reparaţia unui frigider", mai spus frigotehnistul. La atelierul acestuia au ajuns în ultima vreme şi frigidere vechi de 20 de ani. " La unele, mai am ce să fac. Dar la altele, le spun că trebuie să-şi cumpere. Oamenii încearcă să facă economii, să repare cât pot de mult. După mine, le spun că un frigider bun pleacă de la 1500 de lei, în sus", adaugă frigotehnistul.
La mare căutare sunt zilele acestea şi atelierele de reparat televizoare. Costul reperaţiei unui televizor pleacă de la 50 de lei, dar poate ajunge şi la 150 de lei. În condiţiile în care un televizor nou costă cel puţin 400 de lei, alexăndrenii preferă să -şi repare aparatele vechi. " Am un televizor vechi din 1994. Acum s-a stricat pentru prima dată, am dat 50 de lei pe reparaţie. Nu am bani de unul nou" ne-a spus Iulian Toader, un alexăndrean de 47 de ani.
Nu se mai fac electrocasnice, cum se făceau odată
Majoritatea depanatorilor recunosc că electrocasnicele mai vechi sunt de o calitate superioară celor fabricate în prezent. " Avem şi câte doi clienţi pe zi. Nu sunt neapărat maşini de spălat vechi, ci şi noi, de calitate proastă. De câţiva ani au invadat piaţa maşini de spălat fabricate în China, făcute cantitativ, fără să se ţină cont de calitate.Oamenii s-au convins de acest lucru şi în loc să îşi cumpere, vin la reparat cu cele vechi. " ne-a spus Marius Soare, de la Denyco Alexandria, atelier de reparat maşini de spălat.