Scăderea cotaţiilor la cupru afectează cea mai profitabilă exploatare minieră din România. Ce măsuri a luat compania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cariera exploatării miniere Cupru Min. Foto: cuprumin.ro

Exploatarea minieră Cupru Min Abrud, cea mai profitabilă mină de stat din România, se confruntă cu probleme economice după scăderile cotaţiilor cuprului pe piaţa mondială.

Preţul cuprului a scăzut sub nivelul de 7.000 de dolari pe tonă pentru prima dată din septembrie 2020. Cuprul, care este o componentă majoră a echipamentelor electrice, cum ar fi cablurile şi motoarele, a scăzut până la 6.953 de dolari pe tonă la Bursa de Metale din Londra, vineri, potrivit Business Insider.

Tiberiu Raţiu, directorul general al Cupru Min SA, susţine că această scădere a preţului afectează compania, care trebuie să facă faţă în paralel şi altor scumpiri, cum ar fi electricitatea şi combustibilul. Printre măsiurile luate ar fi renunţarea la anumite achiziţii care nu au legătură directă cu producţia şi reducerea perioadelor de contractare pentru diferite materii prime.

Spre exemplu, contractele nu mai sunt încheiate pe o perioadă de un an ci pe una de trei luni, pentru a evita fluctuaţiile mari de preţuri, care pot apărea. ”Ne orientăm pe piaţă şi pe bursă pentru a rămâne competitivi” a spus Raţiu, citat de alba24.ro. Situaţia este atenuată parţial de creşterea dolarului, valută în care Cupru Min vinde minereul de cupru.

De asemenea, exploatarea minieră de stat încasează banii pentru marfa vândută după 2 luni de la livrare, la preţul de la momentul plăţii, astfel încât, o eventuală creştere ulterioară a preţului la tona de cupru ar aduce mai mulţi bani firmei.

În perioada următoare va avea loc şi o întreruperea pentru 6 săptămânii a activităţii la una dintre liniile de flotaţie şi la una dintre cele de măcinare. Asta va aduce economii la energie, la consumurile de apă şi alte materii prime de aproximativ 40%.

Minereul se vinde în China

Exploatarea minieră Cupru Min Abrud vinde minereul exploatat la Roşia Poieni, în Munţii Apuseni, companiei Trafigura Group Pte. Ltd din Singapore, una dintre cele mai mari pe plan mondial în domeniul tranzacţiilor de metale şi energie. Societatea a fost singurul ofertant al licitaţiei internaţionale organizate la sfârşitul anului trecut. Producţia exploatării miniere dein Apuseni este transportată până în portul Constanţa, de unde ajunge în China.

Minereul are un conţinut de 0,37 – 0,4% cupru. În urma prelucrării în cele două linii de flotaţie existente la Uzina din Dealul Piciorului, concentraţia ajunge la 20-21%. În România nu mai există de 15 ani un combinat care să prelucreze minereul de cupru. Valoarea contractului este în jurul valorii de 45 de milioane de dolari. Societatea minieră a obţinut rezultate pozitive în ultimii ani, în care a realizat investiţii doar prin finanţare proprie. 

Cupru Min, societate aflată în subordinea Ministerului Economiei, are ca obiect principal de activitate exploatarea şi livrarea în forme specifice de resurse/rezerve de minereu cuprifer din perimetrul minier Roşia Poieni. Concentratul extras de Cupru Min este dintr-un zăcământ de tip porfiric, care, pe lângă cupru, conţine şi alte metale.

Exploatarea carierei a început în anul 1978, în zona Abrud-Musca-Bucium a Apusenilor, producţia de cupru începând în 1983. Este cel mai mare zăcământ de cupru din România, rezervele sale reprezentând 65% din totalul cantităţii rulate in ţară. Mina produce minereu din care se pot extrage aproximativ 5.000 de tone de cupru pe an. Aici lucrează circa 500 de persoane. Cupru Min a avut în 2020 un profit de aproape şapte milioane de lei. În 2021, cifra profitului a ajuns la circa 15 milioane de lei.

Vă recomandăm să mai citiţi:  

Tăurile din Roşia Montană şi rolul lor în exploatarea aurului. Cum au apărut micile lacuri artificiale FOTO

Un gheţar celebru în România se topeşte în ritm accelerat. Cercetător: „Într-un an s-a pierdut gheaţă cât în 10 ani“ VIDEO