Alba Iulia: Centru de consiliere psihologică şi socială pentru bolnavii de scleroză multiplă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii care suferă de scleroză multiplă vor fi îndrumaţi spre medici neurologi şi vor primi gratuit consiliere psihologică şi socială din partea specialiştilor.

Centrul de consiliere din Alba Iulia, al doilea din ţară, a fost deschis miercuri de Asociaţia „Speromax“, care grupează bolnavii de scleroză multiplă din Alba.

Persoanele care suferă de această afecţiune neurologică pot primi ajutor din partea celor 16 voluntari şi specialişti , de luni până vineri, între orele 10-16.

„Pacienţii care suferă de această boală neurologică au nevoie de suport psihologic. Am întâlnit multe cazuri când oameni tineri sunt abandonaţi de familie şi ajung să fie  îngrijiţi  de persoane cu 20-30 de ani mai în vârstă ca ei“, a declarat psihologul Vasile Dărămuş. 

 „Este foarte important ca cei care suferă de acceastă afecţiune să ajungă la noi. Spun asta,  pentru că este una dintre bolile ascunse, care cu cât este descoperită mai repede cu atât şansele de a intra în programul naţional de tratament sunt mai mari. Prcatic este susţinut pacientul tânăr.  Media de vârstă a bolnavilor de scleroză multiplă este de 47 de ani“, a punctat Dragoş Zaharia, coordonatorul Centrului de consiliere şi preşedinte al Asociaţiei  “Speromax“, care numără 50 de bolnavi de scleroză multiplă. 

În Alba sunt 90 de pacienţi cu această afecţiune neurologică, însă doar 12 primesc tratament prin programul naţional, care costă lunar până la 1.200 de euro. Restul apelează la tratament naturist, care însă nu dă cele mai bune rezultate, spun medicii neurologi.

În România sunt aproximativ 7.000 de persoane cu scleroză multiplă, iar boala este încadrată de specialişti în rândul celor rare. Pentru aceşti bolnavi, există un program prin intermediul căruia primesc tratament gratuit.

Cheltuielile cu dotarea Centrului din Alba Iulia, de pe strada Unirii, numărul 1-3, se ridică la 10.000 lei, bani suportaţi de un ONG.

Cei interesaţi pot apela la ajutorul voluntarilor şi specialiştilor şi la numărul de telefon 0358/103535.