Vasile Astărăstoae: Guvernul trebuie să aleagă între a mulţumi medicii sau Ministerul de Finanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile  Astărăstoae, somează Guvernul să aleagă între îndeplinirea dorinţelor medicilor şi cele ale Ministerului de Finanţe FOTO Adevărul

Preşedintele Colegiului Medicilor  susţine că acţiunile de protest ale medicilor au început în urma presiunii „de jos în sus” şi că reprezentanţii Executivului vor fi nevoiţi să aleagă între a respecta dorinţele medicilor sau pe cele ale Ministerului de Finanţe. La rândul său, ministrul Sănătăţii recunoaşte problemele din sistem, însă a explicat că pentru remedierea problemelor e nevoie de mulţi bani pe care România nu îi are.

„Ministrul Sănătăţii a transmis în Guvern doleanţele noastre, mai departe Guvernul trebuie să aleagă între corpul medical şi domnul Gherghina şi alţii de la Ministerul de Finanţe. Este o alegere simplu de făcut”, a afirmat Astărăstoae.

Preşedintele Colegiului Medicilor a explicat că medicii au ajuns în situaţiie extrem de incomode din punct de vedere financiar. Spre exemplu, pentru a-şi dubla salariul de 200 de euro, un medic tânăr e nevoit să facă 14 gărzi pe lună.

„Vă asigur că 300 de spitale rămân în aer dacă medicii refuză în acest moment să mai facă gărzile suplimentare”, a explicat Astărăstoae.

Mai mult, în cazul în care spitalele nu primesc mai multe fonduri, preşedintele Colegiului Medicilor susţine că e foarte posibil ca medicii să nu mai fie nevoie să demisioneze în bloc în noiembrie aşa cum ameninţă, pentru că până atunci nu vor mai funcţiona spitalele.

Ministrul Sănătăţii recunoaşte problemele din sistemul medical

Eugen Nicolăescu este şi el de acord că sunt multe probleme în infrastructura de sănătate, dar susţine că pentru o reformă sănătoasă e nevoie de multe miliarde de euro, bani de care acum România nu dispune. Cu toate acestea, ministrul Sănătăţii a dat asigurări că banii alocaţi sistemului vor fi cheltuiţi cât mai chibzuit.

„E nevoie de multe miliarde de euro pentru a avea o infrastructură la nivel acceptabil, România nu poate să-şi permită aşa ceva, voi suporta eu şi Guvernul toate criticile mass-media (...) Ăştia sunt banii pe care îi are România, alţi bani nu avem de unde să aducem. Sigur, noi vom încerca şi vom face toate eforturile ca banii din sănătate să fie utilizaţi cât mai chibzuit, să fie feriţi de fraude, să fie duşi acolo unde este nevoie”, a explicat Nicolăescu.

Spre exemplu, în această perioadă sunt centralizate listele cu cele necesare transmise de toate spitalele urmând ca, pentru următorii doi ani, să se facă priotizări. „În 2014 – 2016, prioritatea numărul unu este boala oncologică.Trebuie să facem pentru asta eforturi mari de investiţii, încercăm să vedem care sunt cele mai necesare investiţii în domeniu, să facem licitaţii, acordul cadru pe câţiva ani şi apoi să ne străduim pe bugete prin contracte subsecvente anuale să completăm necesarul de investiţii”, susţine ministrul Sănătăţii.


Românii ar putea avea card electronic de sănătate şi un dosar electronic al istoriei medicale până la sfârşitul anului

Cardul electronic de sănătate şi dosarul elecronic al pacientului sunt proiecte care au prioritate pentru sistemul de sănătate, susţine Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Reprezentanţii CNAS întâmpină însă dificultăţi cu sistemul de mentenanţă, care este depăşit. Cu toate acestea, până la sfârşitul anului, proiectele ar trebui să fie terminate.

Medicamentele noi de pe lista de compensate vor avea vânzări de 100 milioane lei în primul an

Noile medicamente care vor fi introduse pe lista de compensate vor avea vânzări de 100 de milioane lei în primul an şi vor creşte până la 400 de milioane lei în anul următor, potrivit Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), care citează datele Cegedim.

Noua listă de medicamente compensate va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014. Nicolăescu vrea să modifice preţurile medicamentelor din import

Până la începutul anului viitor va fi elaborată o nouă listă de medicamente compensate. Aşa a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a explicat că trebuie modificat şi modul de stabilire a preţurilor medicamentelor din import, astfel încât să fie descurajate exporturile paralele de medicamente, având în vedere că acestea nu ajung pacienţilor români.