Una din două conserve de ton are peşte contaminat cu Cesiu radioactiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conservele de ton nu sunt foarte sănătoase, atrag atenţia medicii

Una din două conserve de ton care se găsesc la rafturile magazinelor conţine peşte contaminat cu Cesiu 137, un izotop radioactiv al acestui element chimic. Concluzia se desprinde dintr-un studiu făcut de Asociaţia Pro Consumatori, în cadrul căruia au fost analizate 33 de conserve provenite din Thailanda, Filipine, Spania, Ecuador, Cote D Ivoire, Bulgaria, Vietnam, Ghana, Seychelle, Mauritius, Grecia şi Italia.

Specialiştii susţin că este nevoie de prudenţă în consum.

„Dacă se consumă mai mult de o conservă, prin cumulare, poate da efecte cancerigene. Totul depinde de cât se consumă. În România, însă, consumul de peşte şi în general de conserve de ton este unul scăzut. E o problemă destul de complicată legată de radioactivitate, dat fiind faptul că provenienţa conservelor de la raft este aşa diferită şi la noi nu prea se fac determinari. Cele care sunt cu cesiu mare ar trebui returnate”, a explicat, pentru „Adevărul”, profesorul Constantin Ionescu-Tîrgovişte, diabetolog. 

Conservele, nerecomandate femeilor însărcinate şi bolnavilor cronic

Concret, la două din cinci conserve de ton nu este menţionată, pe etichetă, zona de pescuit, iar în cazul a 64% din conservele analizate, acestea au în compoziţie ulei vegetal. 

„Femeile însărcinate, persoanele în vârstă cu boli cronice şi copiii trebuie să evite consumul de ton (Ton Albacora) în conservă din cauza conţinutului de metale grele (plumb, cadmiu şi mercur)”, atrage atenţia Costel Stanciu, presşedintele Asociaţiei Pro Consumatori. 

Cum se alege conserva de ton

Potrivit acestuia, la alegerea unei conserve de ton trebuie să se aibă în vedere conţinutul de ton din conservă, cantitatea de proteine, de grăsimi şi de sare la 100 grame produs. 

„Recomand consumatorilor să evite conservele de ton care au în compoziţie peşte capturat în Oceanul Pacific, respectiv din următoarele zone: FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87 şi 88. De asemenea, consumatorii nu trebuie să achiziţioneze conservele de ton care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea lor”, a conchis specialistul. 

Cea mai mare deversare radioactivă din istorie

„În urmă cu şase ani (11 martie 2011), urmare a dezastrului de la centrala nucleară de la Fukushima (Japonia), a avut loc cea mai mare deversare radioactivă din istorie. Considerând faptul că incidentul a avut loc în imediata apropriere a oceanului Pacific, studiile de specialitate estimează că cel puţin 80% din deşeurile rezultate în urma accidentului s-au deversat în apele Pacificului”, arată un comunicat al Asociaţiei Pro Consumatori. 

„Reprezintă radiaţiile rezultate în urma dezastrului de la Fukushima o problemă? Părerile sunt împărţite, însă este o certitudine faptul că, în fiecare zi, aproximativ 300 de tone de apă contaminată radioactiv ajunge în apele oceanului Pacific, în prezent neexistând vreo variantă pentru stoparea acestui flux”, au completat aceştia. 

„În mod direct, s-a estimat că a crescut concentraţia de Cs 137 (Cesiu 137) cu 2, până la 3 ori, înregistrându-se concentraţii similare, dacă nu chiar mai mari decât cele de la Cernobîl. În mod indirect, contaminarea radioactivă are un impact semnificativ asupra mărfurilor provenite din zona afectată (Asia, Oceania, Australia şi America de Nord), printre acestea regăsindu-se si produsele alimentare. Produsele alimentare, în speţă conservele de peşte (ton), uleiul de peşte, produsele semi-preparate din peşte, toate prezintă, conform măsurătorilor efectuate, o radioactivitate sporită, acesta fiind şi motivul pentru care aceste produse sunt vândute, uneori, la un preţ redus pe rafturile magazinelor de tip supermarket”, a transmis asociaţia.

Mai multe pentru tine:
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
Antrenorul de minți. Șahistul Flavius Mihailiuc învață copiii să judece corect: „Sunt abilități care le va trebui în viață“
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Eliza Samara, performanță uluitoare: a câștigat a 5-a oară Liga Campionilor la tenis de masă