Trei motive pentru schimbarea centralei termice. Sfaturile unui specialist în sisteme de încălzire

0
Publicat:

Ne-am obișnuit cu confortul dat de centrala termică, dar dacă nu recunoaștem la timp semnele care indică că trebuie să o schimbăm după un anumit interval de funcționare, ne expunem la riscuri.

După 10 ani de funcționare, specialiștii recomandă schimbarea centralei FOTO arhivă Adevărul

În plin sezon rece, centralele termice, în special cele mai vechi, dau semne pronunțate de oboseală. Este important să le recunoaștem și să acționăm la timp pentru a le înlocui. Motivele sunt multiple, pornind de la cele de siguranță și până la cele ce țin de consum, mai ales în prezent, când prețurile la gaze au explodat. 

Vechime = randament mic

Principalul motiv pentru care trebuie schimbată centrala este vechimea sau perioada de funcționare foarte mare. Dacă centrala are mai mult de 10 ani de funcționare, specialiștii recomandă să fie schimbată datorită randamentului termic mic cu care operează.

„Centralele de generație nouă (n.r. centrale în condensație) au un randament termic ridicat datorită recuperării căldurii latente de condensare a vaporilor de apă din gazele de ardere. Astfel, aceste centrale pot reduce mult consumul de gaz dacă sunt utilizate la regimuri termice scăzute în combinație cu sisteme de încălzire în pardoseală sau ventiloconvectoare”, a explicat Gelu Coman, conferențiar doctor inginer la Facultatea de Inginerie din Galați, departamentul Sisteme Termice și Ingineria Mediului, pentru „Adevărul”.

Depunerile de calcar afectează performanța centralei

O altă consecință a duratei mari de funcționare a centralei termice sunt depunerile de calcar pe schimbătorul de căldură. Aceste depuneri diminuează foarte mult transferul termic și astfel consumul de gaz poate să crească. 

Poluarea, alt factor de înlocuire a centralei

Un alt motiv pentru care ar trebui schimbată centrala termică este acela al gradului de poluare. Centralele de generație veche, ca urmare a unui consum mai mare de gaz, generează automat un grad de poluare mai ridicat.

„Deși centrala termică este un element important în cadrul instalației de încălzire și preparare a apei calde menajere, cred că principalul deziderat ar fi acela de a nu introduce cât mai multă căldură într-o casă, ci de a nu o pierde”, conchide conferențiarul universitar Gelu Coman.