Toţi miniştrii Muncii din Uniunea Europeană au dat asigurări că piaţa muncii se va liberaliza din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa muncii va fi liberalizată din 2014 FOTO Adevărul

Toţi miniştrii Muncii din ţările membre UE, inclusiv cei din Olanda şi Marea Britanie, au afirmat că liberalizarea pieţei muncii pentru români şi bulgari se va face din 2014, a declarat, luni, la întorcerea de la reuniunea EPSCO de la Bruxelles, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, a declarat că la reuniunea Consiliului Ocupare, Politică Socială, Sănătate şi Afacerile Consumatorului (EPSCO), care a avut loc la Bruxelles, toţi omologii săi din statele membre UE au afirmat că liberalizarea pieţei muncii este un drept al cetăţenilor europeni şi nu poate fi pusă în discuţie atunci când vine vorba despre români şi bulgari.

Câmpeanu: măsura nu va aduce un val de migraţie

Câmpeanu a spus că nu crede că această măsură va duce la un val de migraţie, ea explicând că persoanele care au vrut să muncească în străinătate, respectiv forţa de muncă calificată, au plecat deja şi contribuie la PIB-ul altor ţări.

„Din 2014, probabil că vor mai pleca tinerii, pentru studii, şi forţă de muncă calificată. Ţările care au făcut un subiect de scandal din migrarea românilor sunt ţări în care sunt alegeri sau Marea Britanie, care a acumulat de zeci de ani probleme privind migraţia. Aceste probleme acumulate au găsit acum o supapă”, a declarat demnitarul, potrivit Mediafax.

Ministrul Muncii a mai spus că niciun sondaj făcut până acum nu a confirmat ipoteza unei migraţii masive, cercetările BBC arătând că doar unu la sută dintre cei chestionaţi au răspuns că se gândesc că ar putea accesa un loc de muncă în străinătate.

Angajatorii din alte state membre doresc să angajeze cetăţeni români

În acelaşi context, Câmpeanu a afirmat că există semnale potrivit cărora angajatorii din alte state membre doresc să angajeze cetăţeni români, pentru că aceştia sunt dispuşi să ocupe locuri de muncă pe care cetăţenii din statele respective le refuză.

„În Marea Britanie, spre exemplu, angajatorii vor să angajeze români. Deja au luat poziţie în acest sens”, a adăugat Câmpeanu.

Ministrul îi sfătuieşte pe românii care vor să plece să muncească în străinătate ca înainte de a semna un contract să se informeze dacă firma respectivă este înregistrată şi autorizată. Aceeaşi categorie de persoane este sfătuită să citească atent contractul, să îl ceară scris în limba română şi să ia legătura cu ambasada României din ţara respectivă, în aproape statele membre existând şi ataşaţi pe probleme care ţin de piaţa muncii.

Restricţiile pot fi menţinute până în ianuarie 2014

Potrivit Tratatului de aderare a României, restricţiile pe piaţa muncii pot fi menţinute pentru cetăţenii români timp de cel mult şapte ani de la aderare, adică până în 1 ianuarie 2014, dată la care toate statele membre sunt obligate să liberalizeze piaţa muncii.

Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania sunt statele care au refuzat să liberalizeze piaţa muncii înainte de 1 ianuarie 2014.

Invazia romilor în ţările nordice este iminentă

Faptul că de la 1 ianuarie 2014, românii vor putea lucra în orice ţară din Europa, odată cu ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii ar putea duce la o invazie a celor care doresc să profite de sistemele de protecţie socială. Aşa declară Daniel Ţecu, preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa. În plus, acesta spune că este nevoie de un proiect coerent de integrare a romilor.

„Intrăm într-o nouă etapă de liberă circulaţie, iar  Uniunea Europeană ar trebui să aibă un proiect coerent de integrare a romilor acolo unde se găsesc, în ţările Europei. Vrem liberă circulaţie şi ridicarea restricţiilor însă în acelaşi timp nu putem sta nepăsători privind cum din cauza unora care nu doresc să se integreze, imaginea românilor şi a României este călcată în picioare”, a explicat preşedintele FADERE.

Citeşte şi:

Vieţile românilor din Marea Britanie, ruinate de retorica înşelătoare, spune ambasadorul Ion Jinga

Vieţile şi reputaţia românilor muncitori din Marea Britanie sunt ruinate de statistici înşelătoare şi de retorica „sperietoare" folosită intens, de la mass-media la politicieni, susţine ambasadorul român la Londra, pe blogul său de pe Huffington Post.

Front comun împotriva exceselor britanice. Cum îi răspund oficialii europeni şi români lui David Cameron

Intenţiile premierului britanic de a cere schimbarea legislaţiei europene privind libera circulaţie pentru cetăţenii UE din România şi Bulgaria şi decizia sa de a înăspri regulile de acordare a beneficiilor sociale au provocat reacţii dure din partea oficialilor europeni. 

Românii din Marea Britanie, ofensivă la atacurile de imagine

Un editorial din The Telegraph semnat de Ambasadorul României la Londra aduce în atenţia publicului britanic potenţialul dezvoltării relaţiilor dintre cetăţenii români aflaţi în Regat şi britanici, precum şi cel mai nou proiect de colaborare a forţele de poliţie din cele două ţări.

Marea Britanie ar trebui să le fie recunoscătoare românilor şi bulgarilor. Ei contribuie mult la PIB-ul britanic

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, e de părere că Marea Britanie ar trebui să fie recunoscătoare pentru faptul că românii şi bulgarii acceptă locuri de muncă pe care muncitorii britanici le ocolesc, aceştia din urmă preferând ajutoarele sociale.