Topul celor mai grave boli cronice, în opinia românilor. Cancerul, infecţia HIV şi scleroza multiplă, pe primele locuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Accesul limitat la un tratament corespunzător, dar şi accesul limitat la servicii medicale sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă pacienţii care suferă de boli cronice. Aşa arată un studiu derulat în perioada 25 martie - 6 aprilie 2015.

Potrivit cercetării, 84,96% dintre respondenţi cunosc ce înseamnă o boală cronică, iar 62,96% au în familie sau printre cunoscuţi persoane cu boli cronice precum hepatită cronică, boli cardiovasculare, HIV, boala Alzheimer, Boala Parkinson, TBC, psoriasis, diabet, boli reumatismale autoimume, cancer, scleroză multiplă, boli inflamatorii intestinale, boli rare, etc.

Peste 36% dintre respondenţi consideră că anumite categorii de bolnavi sunt discriminate de către societate şi doar 5% din români consideră că nu există discriminare pentru această categorie de pacienţi. De asemenea, studiul arată că cel puţin unul din 10 români a intrat cel puţin odată în contact cu un pacient care suferă de o boală cronică.

Topul celor mai grave boli cronice

Un top 5 al celor mai grave boli cronice, în opinia respondenţilor, este: cancerul – considerat grav sau cel mai grav de un procent de 94,28% dintre respondenţi, infecţia cronică cu HIV – 90,78%, scleroza multiplă – 88,62%, Alzheimer – 82,33% şi boala Parkinson – 77,67%. Un top al afecţiunilor de care părinţii chestionaţi şi-ar feri copii sunt HIV-ul (1.143 de menţiuni), hepatita (772 de menţiuni) şi tuberculoza (892 de menţiuni).

„Am realizat acest studiu din dorinţa de a vedea cum sunt priviţi pacienţii cronici, dacă există discriminare vis a vis de ei. Mulţi dintre respondenţi ştiu ce sunt afecţiunile cronice şi nu ar evita să interacţioneze cu aceşti pacienţi. Totuşi, este interesant că foarte mulţi consideră că sistemul de sănătate şi societatea discriminează pacienţii”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), potrivit unui comunicat de presă.

Persoanele cu tuberculoză, evitate de angajatori

Deşi declară un comportament nediscriminatoriu, la întrebarea „Consideraţi că anumitor categorii de bolnavi cronici ar trebui să li se limiteze anumite drepturi şi să li se impună obligaţii în interesul societăţii?“,  doar 7 din 10 au răspuns negativ.

Dacă ar conduce o companie, 6 din 10 respondenţi ar angaja bolnavi cronici (59.74%), în timp ce doar 1 din 10 nu ar fi deschişi la acest lucru. Un procent de 31,62% nu ştiu ce ar face într-o astfel de situaţie. Respondenţii care nu ar angaja persoane cu boli cronice în propria companie, ar evita bolnavi de tuberculoză, infecţie cu HIV, boala Alzheimer sau hepatită cronică.