Telefoanele mobile furate nu vor mai funcționa în nicio rețea din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la sfârșitul acestui an, România ar putea avea o bază de date care să conțină codurile unice de identificare ale telefoanelor pierdute. Președintele ANCOM, Cătălin Marinescu, este de părere că o asemenea bază de date ar proteja utilizatorii și ar descuraja furtul de telefoane.

Zilele trecute, marii operatori de telefonie mobilă din SUA, respectiv Verizon, Sprint, T-Mobile și AT&T, au ajuns la un acord potrivit căruia vor începe să blocheze smartphone-urile care sunt declarate furate, informează Bloomberg. Această decizie este menită să preîntâmpine furtul de telefoane, un fenomen care capătă amploare pe zi ce trece.

Potrivit unui proiect de lege aflat pe masa Congresului american, blocarea telefoanelor furate se va face pe baza unei serii unice de identificare, dar și a unor baze de date naționale. Odată blocate, telefoanele nu vor mai putea fi utilizate în altă rețea.

Un proiect asemănător ar putea fi aplicat și în România.

ANCOM analizează posibilitatea reglementării blocării telefoanelor mobile furate, însă deocamdată nu se știe dacă acest demers va fi impus printr-o decizie sau va presupune încheierea unui acord cu toți operatorii de telefonie mobilă din România, a declarat pentru hotnews.ro Cătălin Marinescu, șeful ANCOM.

"Un asemenea demers se bazează, în primul rând, pe cooperarea dintre furnizori, iar Autoritatea ar putea juca cel mai bine rolul de facilitator. (...) În ce privește analiza menționată, vom putea face primele anunțuri oficiale abia în trimestrul III al anului 2012", a mai spus acesta.

Marinescu este de părere că cea mai eficientă metodă de a proteja utilizatorii și de a descuraja practica furtului de telefoane mobile ar fi constituirea unei baze de date cu codurile unice ale terminalelor (IMEI).

Procedeul de blocare a terminalului ar fi unul relativ simplu: posesorul aparatului denunță furtul la operatorul cu care are contract și solicită, în baza unui act care să-i ateste calitatea de proprietar, ca telefonul să nu mai poată fi folosit în rețelele care fac parte din această bază de date. În acel moment, operatorul de telefonie mobilă va introduce IMEI-ul telefonului într-o listă specială.

IMEI-ul este codul unic de identificare a unui telefon mobil, care este înscris atât pe cutia aparatului, cât și pe factură. Codul IMEI poate fi aflat dacă tastați *#06#.

Un proiect similar a fost inițiat în 2008 de AOMR (Asociația Operatorilor Mobili din România), organizația care reprezintă interesele operatorilor de telefonie mobilă.

În momentul de față, posesorii de smartphone-uri au cele mai mari șanse de a-și recupera telefonul. Există diverse aplicații, care pot fi cumpărate pentru sume modice, care permit înregistrarea coordonatelor geografice ale telefonului și trimiterea acestora pe e-mail-ul proprietarului. O asemenea aplicație este Where's My Droid și poate fi achiziționată din Android Market.

Mai multe pentru tine:
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de răposata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Elev răpit de pe stradă, imobilizat pe bancheta din spate a unei mașini și amenințat. Totul a pornit de la o fată
Firea și-a depus candidatura la PMB însoțită de Ciolacu. Ce mesaj a avut pe tricou și ce i-a transmis lui Piedone
Timișoara strălucește în Duminica Floriilor. Explozie de culoare și parfum în oraș FOTO VIDEO
Consecințele hrănirii urșilor la marginea drumului. Șeful Salvamont Argeș: „Nu-ți bate joc de el încurajându-i cerșitul!”
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Dubai va continua planul de extindere a aeroportului Al Maktoum în valoare de 35 de miliarde de dolari