Suntem vicecampioni europeni la creşterea salariilor
0După Letonia, România ocupă locul al doilea în topul majorării veniturilor din primul trimestru al acestui an Creşterea de 25% a costurilor totale cu forţa de muncă, în primul
După Letonia, România ocupă locul al doilea în topul majorării veniturilor din primul trimestru al acestui an
Creşterea de 25% a costurilor totale cu forţa de muncă, în primul trimestru din 2007 faţă de perioada similară din 2006, plasează România pe locul al doilea la nivelul Uniunii Europene. Din acest punct de vedere, suntem în urma Letoniei, unde avansul a fost de 32,6%, potrivit institutului european de statistică - Eurostat.
Clasamentul a fost realizat în rândul celor 21 de state membre ale Uniunii Europene pentru care au fost disponibile informaţii referitoare la evoluţia costului forţei de muncă în primele trei luni ale anului.
Pe locurile următoare s-au plasat Lituania şi Estonia, unde costurile suportate de angajatori pentru forţa de muncă au urcat cu 22,2%, respectiv 21,1%.
Printre statele comunitare care au înregistrat rate reduse de creştere a acestor cheltuieli se numără Germania, cu 0,1%, Malta, cu 1,4%, şi Belgia, unde avansul a fost de 2%.
Veniturile constructorilor au crescut cel mai mult
Costul total al forţei de muncă include, potrivit Eurostat, două componente: salarii şi alte beneficii plătite angajaţilor, respectiv cheltuieli care nu au legătură directă cu salariile, cum ar fi contribuţiile sociale. Creşterea salariilor şi a celorlalte beneficii acordate angajaţilor a oscilat între 0,1% în Germania şi un maxim de 32,7% în Letonia.Cheltuielile nesalariale au stagnat în Germania la nivelul primului trimestru al anului trecut, în timp ce în Letonia au urcat cu 33,8%.
În clasamentul pe domenii de activitate, construcţiile domină topurile naţionale ale creşterii salariilor din aproape toate ţările UE. Şi la acest capitol, Letonia este pe primul loc, cu o creştere de 39,3%, urmată de Lituania (+32,6%) şi România (+28,4%). În ţara noastră, creşterile salariale din domeniul serviciilor a fost de 27,3% (locul al doilea, după Letonia, cu un plus de 30%), iar în industrie majorarea a fost de 22%; la egalitate cu Estonia, ocupăm locul al doilea în topul creşterilor salariale din industrie, primul loc fiind ocupat, din nou, de Letonia (+34,2%).
Cheltuielile colaterale, mai mari decât salariile
La nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii, avansul mediu al costului total a fost de 3,7%, comparativ cu creşterea de 2,8% înregistrată în ultimul trimestru al anului trecut. Cheltuielile salariale au fost mai mari în aceeaşi perioadă cu 3,3%, în timp ce costurile nesalariale au fost mai mari cu 4,9%. În zona euro, costul salariilor a urcat cu 2,3%, iar restul cheltuielilor cu 2,1%.