Sub ameninţarea dosarului penal, scuteriştii nu se pot înscrie la şcolile de şoferi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Winerwald a decis să livreze mâncarea pe bicicletă până când scuteriştii vor lua permisul auto. FOTO Eduard Enea

Au început să curgă dosarele penale pentru cei care sunt prinşi de poliţişti conducând scutere fără permis. Mopediştii se apără susţind că nu pot intra în legalitate nici dacă vor, pentru că autorităţile nu au întocmit nici până acum metodologia de desfăşurare a examenului pentru mopede, iar instructorii şcolilor auto nu ştiu ce anume să îi înveţe. Poliţia dă vina pe Autoritatea Rutieră, iar aceştia din urmă spun că situaţia se va regla.

În numai două zile, patru conducători de mopede care circulau fără permis auto au fost prinşi de poliţiştii bucureşteni, care le-au întocmit dosare penale pentru conducere fără permis.

„Din 19 ianuarie, potrivit legii, persoanele care nu deţin permise de conducere din nicio categorie nu mai pot conduce mopede, scutere şi ATV-uri decât după ce susţin un examen teoretic şi unul practic pentru obţinerea permiselor din categoria „AM“, „A1“ şi „B1“, arată poliţiştii care au început să-i vâneze pe cei care încalcă legea.  

Scuteriştii prinşi fără permis se apără însă susţinând că nu pot intra în legalitate nici dacă vor. „Reprezentanţii şcolilor de şoferi nu fac momentan înscrieri pentru cei care vor să-şi ia permisul de conducere pentru mopede (AM). Motivul: metodologia nu este încă pusă la punct, iar instructorii şcolilor auto nu ştiu ce anume să ne înveţe“, explică unul dintre tinerii prinşi fără permis. 

„În toată România nu există nici o şcoală de şoferi autorizată să predea cursuri pentru mopede. Nu există legislaţie care să spună cum se dă examenul auto sau cum să se facă şcoala. Avem oameni înscrişi, dar îi ţinem pe bară din cauza acestei legislaţii care lipseşte. Zilele trecute am primit o înştiinţare de la Autoritatea Rutieră Română prin care eram anunţaţi că nu avem voie să predăm cursuri de conducere pentru mopede, scutere şi ATV-uri până când legislaţia nu este pusă la punct. Ce să-i învăţăm pe cei care vor să se înscrie la cursuri dacă nu ştim nimic clar: câte ore, cum şi în ce constă aplicabilitatea legislaţiei“, arată şi reprezentanţii şcolilor de şoferi.

Oficialii Autorităţii Rutiere Române (ARR) spun că ştiu problema cu care se confruntă scuteriştii şi că situaţia se va regla în momentul în care va apărea un ordin al Ministerului Transporturilor. Când însă, nu se ştie. 

„ARR, este subordonată direct Ministerului Transporturilor, şi într-adevăr este instituţia care se ocupă cu programa legislativă din şcolile auto. Noi ar trebui să facem propuneri în legătură cu organizarea cursurilor legislative, a programei din şcolile de şoferi. Aceste propuneri sunt trimise mai departe Ministerului Transporturilor. Odată aprobate, urmează să fie implementate. Ceea ce ştiu este că propunerile au fost trimise la minister şi aşteptăm“, au declarat oficiali din cadrul ARR. 

Cei mai afectaţi de lentoarea autorităţilor sunt mopediştii care nu pot intra deocamdată în legalitate, dar care se aleg cu dosare penale dacă sunt prinşi de poliţie. „Noi am informat încă de acum doi ani despre obligativitatea introducerii permisului de conducere pentru mopede“, ridică din umeri reprezentanţii Poliţiei Rutiere.

Pizza, livrată cu bicicleta

Noua legislaţie rutieră a afectat în special pizzeriile din Bucureşti care se bazează pe livrările făcute cu ajutorul mopedelor. O bună parte din angajaţi, care până acum puteau circula doar pe baza 

cursului de legislaţie, au fost trimişi pe banii firmei sau pe banii lor la şcolarizare.

La o pizzerie din zona Ştefan cel Mare un scuterist ne-a mărturisit că în ultimele zile a fost oprit de mai multe ori de poliţişti pentru verificări. „De când a fost introdusă legea asta au început să stea cu ochii pe noi. Acum două zile am luat amendă pentru că nu aveam permisul la mine“, a spus angajatul. Cu toate că scuterele stau aliniate în faţa pizzeriilor, reprezentanţii acestora se jură că angajaţii lor sunt în regulă şi au permis de conducere, iar cei care nu îndeplinesc condiţiile au fost trimişi să îşi ia permisul.

„Noi ţinem la băieţii noştri, iar pe doi dintre ei, care nu aveau permis, i-am trimis la şcolarizare. Până când vor da traseul, în martie, vor livra comenzile din apropiere pe bicicletă“, a explicat Silviu, managerul unui punct de lucru al firmei de catering Wienerwald. 

El a adăugat că i se pare o iniţiativă corectă, dar i-a cam luat pe nepregătite. Vânzările le-au cam scăzut în această perioadă, deoarece nu mai pot fi la fel de eficienţi.

Poliţiştii susţin că numărul scuteriştilor a scăzut în ultima vreme. „Poate că i-au speriat puţin noile reguli, mai ales că cei fără permis riscă să li se facă dosar penal. În ceea ce îi priveşte pe băieţii care livrează pizza, cam toţi pe care i-am oprit au avut permis auto. Încă nu am ajuns la periferia oraşului, acolo unde oamenii se riscă mai mult să circule fără permis“, a declarat un agent de la Poliţia Rutieră, aflat „la vânătoare“ de mopedişti în Capitală.