Spitalul Victor Babeş le returnează pacienţilor banii plătiţi pentru teste cu aparat Vitalaire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii vor primi banii înapoi FOTO Adevărul

Conducerea Spitalului "Victor Babeş” din Capitală îi anunţă pe pacienţii care au plătit o taxă de 50 de lei pentru un test cu un aparat Vitalaire să vină la unitatea medicală pentru a le fi returnaţi aceşti bani, care au fost încasaţi ilegal. Anunţul a fost făcut după ce Gazeta Sporturilor a scris că medicul pneumolog Maria Zlatev de la ”Victor Babeş” încasează 50 de lei bolnavilor la fiecare test de somn făcut cu un aparat Vitalaire.

GSP a scris că Viorica Drăguţ, în vârstă de 65 de ani, care are diabet, fiind dependentă de insulină, precum şi astm bronşic şi fibrilaţie atrială, s-a internat în 13 mai la Spitalul ”Victor Babeş”, unde a plătit 50 de lei pentru un test de somn cu un aparat Vitalaire, făcut de doctoriţa Maria Zlatev-Ionescu.

"Doctoriţa Zlatev mi-a cerut 50 de lei pentru că aparatul nu ar fi al spitalului. Am plătit. Nu mi-a dat chitanţă”, a spus pacienta, susţinând că la externare medicul i-a spus că, pe lângă astm, are şi apnee în somn şi i-a recomandat să cumpere un aparat de oxigen.

"Mi-a dat două-trei pliante cu oferte de la firme diferite. I-am spus că nu-mi permit aşa ceva şi mi-a dat medicamente”, a mai spus pacienta.

În listarea analizei făcute de femeie - ”test de somn cu poligraf” - apare atât numele medicului Maria Zlatev-Ionescu, cât şi cel al Vitalaire România, agentul Loredana Opranescu.

Managerul Spitalului "Victor Babeş”, Emilian Ioan Imbri, a transmis GSP o adresă în care a precizat că unitatea medicală nu a achiziţionat şi/sau închiriat dispozitive medicale de la Air Liquide Vitalaire, iar medicul Zlatev-Ionescu "a luat în nume propriu în folosinţă temporară în vederea testării un aparat de la Air Liquide Vitalaire, conducerea spitalului nefiind informată de acest aspect".

”Din nota de relaţii solicitată d-nei dr. Zlatev-Ionescu, medicul curant al pacientei Drăguţ Viorica, rezultă că plata sumei de 50 de lei a fost solicitată în mod eronat. Avînd în vedere situaţia regretabilă relatată de dumneavoastră, o vom invita pe doamna Drăguţ Viorica la sediul unităţii noastre cu o cerere în vederea rambursării sumei de 50 de lei. Invitaţia este valabilă pentru toţi pacienţii internaţi la noi şi care se află în aceeaşi situaţie", mai spune conducerea spitalului, care precizează că la acest moment se desfăşoară o cercetare administrativă prevăzută de Codul Muncii.

Procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Iaşi au făcut, joi, mai multe percheziţii la sediul din Iaşi al firmei Vitalaire, lider mondial în comercializarea şi închirierea de aparate de oxigen, dar şi la punctele de lucru ale societăţii din Tecuci, precum şi la cabinetul avocatului ieşean Dragoş Bobu, care reprezintă firma Vitalaire, ancheta vizând infracţiunea de evaziune fiscală.

Potrivit unui comunicat al Parchetului Curţii de Apel Iaşi, procurorii fac acte de urmărire penală într-un dosar privind infracţiunea de evaziune fiscală, constând în ”executarea, începând cu anul 2009, de evidenţe contabile duble folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale”.

GSP a scris, în urmă cu câteva zile, că procurorii de la Parchetul Tribunalului Iaşi au deschis, în 21 noiembrie, un dosar de evaziune fiscală care vizează reprezentanţa în România a companiei franceze Air Liquide Vitalaire, care are sediul la Iaşi. Ancheta procurorilor a început după ce firma a dat în judecată 3.000 de clienţi pentru datorii la achiziţionarea sau închirierea de aparate de oxigen.

Potrivit GSP, societatea Air Liquide Vitalaire Romania, care vinde sau închiriază aparate de oxigen, are contracte cu cele 42 de case de asigurări de sănătate judeţene. Jurnaliştii prezintă mărturii ale unui fost angajat al firmei, precum şi documente de contabilitate dublă ale Vitalaire. Astfel, un bărbat din judeţul Călăraşi susţine că Vitalaire i-a impus să achite ”2.300 de lei pentru o restanţă de câteva sute de lei”, pe care o avea pentru închirierea unui aparat de oxigen pentru tatăl său care suferea de insuficienţă respiratorie.

Un fost angajat al companiei spune că ”dispozitivele medicale sunt foarte bune, însă afacerea se bazează pe executarea silită a mii de oameni neajutoraţi”. El a explicat şi mecanismul prin care oamenii ajung să fie datori, precizând că firma nu trimite lunar facturile către pacienţi, tocmai pentru ca aceştia să adune datorii.

Avocatul SC Air Liquide Vitalaire România SRL, Dragoş Bobu, declara că pacienţii datori au fost daţi în judecată din cauza ”celor de la CAS”.