Râmnivu-Vâlcea: Geani Busnea-Copilul minune al muzicii instrumentale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Copilul anului 2002”, câştigătorul marelui premiului de 15.000 de euro la emisiuea “Vreau să fiu mare vedetă”, câştigătorul a numeroase premii naţionale, a cântat la Ambasadele României din ţărilor Europei Occidentale.


Într-o garsonieră micuţă din Râmnicu Vâlcea locuieşte familia Busnea. Geani, piciul de doar 12 ani, ştie să cânte la 18 instrumente. Povestea vieţii lui se contopeşte cu cea a tatălui, un creator de instrumente muzicale şi un foarte bun instrumentist. “Eu m-am născut pe malul Oltului, iar tata îmi povesteşte că, pe când eram de-o şchioapă, îmi lua suzeta din gură şi îmă dădea fluierul. Am trăit ascultând muzica lui, mergând cu el şi culegând stuful din care îşi făcea instrumentele”, povesteşte Geani, puştiul care a învăţat să-şi învingă timiditatea, obişnuindu-se cu marile scene ale lumii.

La trei ani a cântat cu “Doina” Armatei

La doi ani şi opt luni, Geani a cântat pentru prima oară pe scenă, la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea, iar la trei ani a debutat în televiziunea centrală, cântând împreună cu Ansamblul “Doina” al Armatei. “Când i-am pus ursitoarele, a luat de pe tavă un fluier mic  şi atunci mi-am zis: «Pe băiatul ăsta îl fac instrumentist şi nu unul de duzină »”, ne-a spus tatăl, Teodor Busnea. Copilăria lui Geani a fost sacrificată pe altarul artei. Meditaţii săptămânale la teoria muzicii şi ore-n şir petrecute alături de tatăl lui. “De la tata am învăţat tot se se putea învăţa. Acum mă perfecţionez luând  meditaţii în particular. Pentru a nu cădea în păcatele Internetului, tata nu-mi prea dă voie să stau în faţa calculatorului”, spune puştiul care ciocneşte o cupă de şampanie cu părintele lui, care tocmai îşi aniversa ziua de naştere. Apoi ia un instrument şi cântă... magnific. “Coburul este cel mai nou şi mai complex intrument pe care mi l-a făcut tata. Este invenţia lui şi este făcut dintr-un tâlv sucit şi conţine două ocarine, două fluiere şi două carabe de cimpoi. Tot tata a inventat tâlvul, căucul, tiuga, osul de gâscă, duda, dar, din păcate nu a are bani să le breveteze ca invenţii”, povesteşte puştiul.

Mai multe amănunte, citeşte în Adevărul de Seară