Primăria Capitalei, pusă pe "butuci"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expertizată în anul 1995 ca făcând parte din clasa întâi de risc seismic (cu bulină roşie - n.r.), clădirea municipalităţii are nevoie de o consolidare urgentă. Timp de mai mulţi ani,

Expertizată în anul 1995 ca făcând parte din clasa întâi de risc seismic (cu bulină roşie - n.r.), clădirea municipalităţii are nevoie de o consolidare urgentă. Timp de mai mulţi ani, lucrările au tot fost amânate, pentru că personalul primăriei nu avea unde să se mute pentru continuarea activităţii. Un nou proiect schimbă însă datele problemei, iar primăria va intra în lucru anul acesta sau la începutul anului viitor.

Consolidare cu funcţionarii înăuntru

În urma unui studiu al Băncii Mondiale s-a stabilit ca imobilul în care funcţionează primăria să fie consolidat de urgenţă. Suma necesară acestei operaţiuni este de 10 milioane de euro. Consolidarea se va face printr-un procedeu nou numit "metoda izolării bazei". "Această soluţie tehnică păstrează activitatea din interior. Se va face o decuplare, în subsol, după metoda mutării clădirilor din anii `80", susţine Adrian Iordăchescu, conferenţiar al Universităţii de Arhitectură, realizator al proiectului.

Concret, în jurul primăriei se va săpa, baza ei fiind izolată. Apoi va fi pusă pe 300 de izolatori (reazeme), care arată ca nişte butuci înalţi de 40 de centimetri şi cu un diametru de 60-70 de centimetri. Iordăchescu spune că se va lucra numai în subsol, iar pe exteriorul clădirii, pe pereţii din curtea interioară vor fi montate nişte amortizoare care să preia eventualele unde seismice. Această metodă a mai fost folosită la consolidarea clădirii parlamentului din Noua Zeelandă şi a primăriilor din Los Angeles şi San Francisco.

Mai multe pentru tine:
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Recomandări ANPC de 1 Mai: Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Povestea Kibuțului, hub-ul gastronomic și cultural de la Gărâna. Un mic restaurant, în finala Destinației Anului 2024 FOTO
Descalificare la Survivor All Stars România. Cine este concurentul care va părăsi competiția din Republica Dominicană
Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Mituitorul judecătoarei din Suceava care se droga a evadat din arestul la domiciliu chiar înainte de condamnare
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”