PREMIERĂ Prima bancă de celule stem într-un spital de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul de sănătate din România se aliniază la standardele internaționale în domeniul transplantului medular.

Institutul Clinic Fundeni inaugurează astăzi prima bancă de celule stem a unei unități sanitare de stat.

Specialiştii susţin că aceasta îndeplinește în totalitate standardele europene care reglementează activitatea de procesare și conservare a celulelor vii.

Banca de celule stem reprezintă un compartiment special, dedicat în totalitate procesării și stocării de celule stem hematopoietice, asigurând o puritate a aerului de peste 99% pentru spațiul unde se desfășoară activitățile de preparare și validare a grefonului medular.

Registru donatorilor, spre finalizare

Banca de celule stem din cadrul Institutului Clinic Fundeni asigură condițiile obligatorii pentru procesarea celulelor stem hematopoietice, atât pentru pacienții cărora li se efectuează transplant medular la Institutul Clinic Fundeni, cât și pentru donatorii voluntari ale căror celule stem vor fi procesate în bancă.

Înființarea acestei bănci vine în contextul în care Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este în curs de finalizare, ceea ce presupune accesul pacienților la celule de la donator neînrudit pentru transplant, atât din registrul național, cât și din registrele internaționale interconectate la acesta.

Procesarea celulelor stem hematopoietice în condiții de bancă reprezintă o condiție obligatorie pentru ca celulele recoltate în România să poată fi trimise prin intermediul Registrului către orice centru de transplant medular din străinătate, acolo unde pot salva o viață. Astfel, banca de celule stem din cadrul Institutului Clinic Fundeni devine un partener indispensabil al Registrului Național de Donatori Voluntari.

Important este și faptul că Banca de Celule Stem a Institutului Clinic Fundeni îndeplinește toate criteriile pentru a deveni și prima bancă publică de celule de cordon ombilical dintr-un spital de stat, ceea ce înseamnă că, în viitor, vom putea accesa și această sursă de celule stem pentru a efectua proceduri de transplant.

Mai multe pentru tine:
Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
Tânărul care a primit premiul „Studentul român al anului în străinătate”. „Subliniază importanța cercetării mele“
Sorana Cîrstea, învinsă fără drept de apel de Iga Swiatek, în turul al treilea la Madrid. Ce a spus poloneza
Macron creionează o nouă viziune despre Europa: „Regulile jocului s-au schimbat”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Liberalul Costel Alexe: „Orice zi cu Marcel Ciolacu în funcţia de premier e o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei”
O femeie va fi judecată după ce și-a furat propria mașină de la amanet. Banii primiți nu au fost de ajuns
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
CTP îl face praf pe Piedone, cu program cu tot: „Candidatul Parizer Usturoi” şi „rafala de agramatisme, fraze fracturate...”
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă