Povestea mascotelor Jocurilor Olimpice de la Beijing
0B1TV, sâmbătă ora 10.30 Simbolurile din acest an ilustrează elementele primordiale care alcătuiesc universul Mascotele au apărut pentru prima dată în 1972, la ediţia de la
B1TV, sâmbătă ora 10.30
Simbolurile din acest an ilustrează elementele primordiale care alcătuiesc universul
Mascotele au apărut pentru prima dată în 1972, la ediţia de la München. Ele aduc în prim-plan simboluri ale locurilor unde se desfăşoară Jocurile Olimpice de vară.
Mascotele oficiale ale Jocurilor Oimpice de la Beijing sunt "Fuwa" - în traducere, păpuşile norocoase: Beibei, Jingjing, Huanhuan, Yingying şi Nini.
Culorile şi sursa lor de inspiraţie sunt cele cinci cercuri olimpice, imensitatea munţilor, a pământului, a fluviilor, a lacurilor şi a mărilor Chinei, dar şi unele animale-simbol. Aceste mascote poartă mesajul de prietenie, de pace, dar şi toate urările de bine ale copiilor chinezi.
Bine aţi venit la Beijing!
Cele cinci mascote simbolizează cele mai populare patru animale din China - peştele, ursul panda, antilopa, rândunica, dar şi Flacăra Olimpică.
Fiecare mascotă are numele compus din două silabe ritmate, o manieră tradiţională de a se exprima afecţiunea faţă de copii: Beibei - peştele, Jingjing - panda, Huanhuan - flacăra, Yingying - antilopa, Nini - rândunica.
Dacă numele sunt rostite împreună, "Bei Jing Huan Ying Ni", atunci se poate citi "Bine aţi venit la Beijing!", o invitaţie călduroasă la Jocurile Olimpice. Desenele au fost create de Han Meilin, un celebru artist chinez.
Acestea au fost lansate oficial pe 11 noiembrie 2005, în cadrul unui eveniment care marca 1.000 de zile înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing. Han Meilin a desenat peste 1.000 de modele de posibile Fuwa, inclusiv un dragon, până a ajuns la cele cinci personaje. O serie de desene animate de 100 de episoade, care le are pe Fuwa ca personaje principale, a fost lansată pe 8 august 2007 la Beijing.
Superstiţiile chinezilor
Ca majoritatea mascotelor olimpice lansate după Olimpiada de Iarnă de la Grenoble (Franţa) din 1968, Fuwa s-au bucurat de o primire călduroasă peste tot. Imaginea lor a fost utilizată şi de anumite organizaţii internaţionale pentru a sublinia problemele politice din China, motiv pentru care sunt învinuite de unii dintre chinezi că au generat evenimente negative. Unii au făcut legătura între cele cinci mascote şi calamităţile care au afectat China în ultima perioadă, numindu-le "Blestemul Fuwa".
Mascotele, de-a lungul timpului
Beijing 2008 - Mascotele Fuwa: Beibei, Jingjing, Huanhuan, Yingying şi Nini
Atena 2004 - Phivos şi Athina (frate şi soră)
Sydney 2000 - Ollie, Syd şi Millie
Atlanta 1996 - Izzy
Barcelona 1992 - câinele Cobi
Seul 1988 - tigrul Hodori
Los Angeles 1984 - vulturul Sam
Moscova 1980 - ursul Misa
Montreal 1976 - castorul Amik
München 1972 - căţelul Waldi