Povestea englezului care a deschis primul centru paliativ din România de după Revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii a oferit, recent, o decoraţie de onoare unui englez care a înfiinţat primul centru paliativ din România. Thisiskent.co.uk, un ziar local din Kent, o regiune din sud-estul Angliei, a scris despre povestea bărbatului.

Graham Perolls (63 de ani) şi-a petrecut vacanţa, în 1975, în Braşov. Aici, englezul şi-a făcut mai mulţi prieteni care i-au arătat oraşul. Graham avea să-i fie schimbată viaţa în momentul în care a fost la unul dintre spitalele din Braşov şi a văzut cum se zbătea unul dintre pacienţii aflaţi în stare gravă şi care nu primeau nici măcar morfină pentru a le fi alinată durerea. 

Perolls a hotărât că trebuie să facă ceva. Acesta înfiinţat fundaţia Hospice of Hope care, în timp, a ajuns astăzi să aibă oganizaţii partenere în România, Serbia şi Republica Moldova. Până în prezent a tratat peste 15.000 de pacienţi şi a instruit peste 13.000 de oameni în meicina paliativă. 

Recent, Graham Perolls a fost decorat cu Ordinul oferit de Regina Angliei pentru acte extraordinare şi non militare pentru ţări străine. Povestea omului care a adus speranţa în România, porneşte de la o vacanţă petrecută în Braşov în 1975. 

"Eu nu mi-am dat seama unde avea să ducă acea vizită. În momentul în care agenţia de turism a sugerat o săptămână în Transilvania, am crezut ca sună ca o aventură. A fost prima mea călătorie într-o ţară comunistă", povesteşte Graham despre prima sa vizită în România în articolil citat. 

După Revoluţie, el s-a întors în ţară şi a fost convins de prietenii de aici să dezvolte un spital acolo. “Mi-aduc aminte de când am vizitat primul spital de cancer din Braşov şi când am văzut cum un tânăr a murit în nişte dureri incredibile. Doctorul a spus că nu a putut face mare lucru, în spital nefiind condiţii şi nici morfină”, e povestit domnul Perolls. 

Misiunea a englezului din România nu s-a terminat niciodată, un nou centru paliativ urmând să deschidă anul viitor şi în Capitală. 

Întrebat de jurnalişti cum comentează liberalizarea pieţei muncii de la 1 ianuarie şi ameninţarea unui posibil flux al emigranţilor români, Graham Perolls a spus: "Cred că acest program al emigraţiei arată care este nivelul de sărăcie care încă mai există în România. Oamenii sunt adesea disperaţi, mai ales atunci când suferă de boli serioase. Cred că singura metodă de a scăpa de această problema este prin a-i ajuta să-şi dezvolte un sistem sanitar mai eficient şi prin oferirea oamenilor speranţa schimbării", a mai spus domnul Perolls.

Citeşte şi:

REPORTAJ Locul unde bolnavii în fază terminală sunt internaţi pentru 21 de zile, timp în care sfârşesc fără dureri şi fără regrete

Atunci când medicina se declară învinsă în faţa cancerului, bolnavii în fază terminală pot intra într-un centru de îngrijiri paliative. Sunt internaţi pentru 21 de zile, timp în care sfârşesc fără dureri şi fără regrete. Centrele de îngrijiri paliative asigură medicamente care ameliorează durerile fizice ale bolnavilor, fără a încerca să vindece sau să prelungească viaţa.