Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, la Adevărul Live: „La Institutul Cantacuzino s-au făcut multe angajări fără justificare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a fost invitat miercuri la Adevărul Live. Printre temele de discuţie abordate în emisiune s-a numărat situaţia de la Institutul Cantacuzino, noua listă de medicamente compensate şi gratuite, dar şi stadiul în care se află pachetul de servicii medicale de bază, la trei luni de la implementare.

Emisiunea a fost moderată de redactorul-şef Adevărul, Dan Marinescu şi de jurnalista Adevărul, Andrada Floria.

Principalele declaraţii:

„Au pierdut foarte multe din licenţe. Perioada 2005 a fost groaznică pentru Institutul Cantacuzino, au pierdut foarte multe licenţe în acea perioadă. Ca şi soluţie, practic salariile vor fi plătite până la finalul săptămânii. Nu este vina ministerului, ei au autonomie de management. I-am somat încă de acum săptămâni să plătească salariile, nu este normal ca uneori să depindă de MS şi alte ori să fie Institut de Cercetare. La iniţiativa mea, a fost format un comitet interministerial, astfel încât toţi actorii să stea la aceeaşi masă. Am făcut-o şi pentru a muta partea de decizie şi de strategie mai sus pentru a nu lăsa managementul care s-a dovedit a fi ineficient”, a explicat Nicolae Bănicioiu.

„I-am transmis managerului să îşi dea demisia!”

În opinia acestuia, s-au făcut multe angajări fără justificare. „Eu i-am transmis managerului că dacă nu va veni cu un plan sau cu o strategie agreată să îşi dea demisia”, a completat Bănicioiu.

În ceea ce priveşte producţia de vaccin, este foarte probabil să avem vaccin autohton în anul 2015. „Haideţi să nu mai facem experimente, vom face vaccin atunci când ştim că acesta este mai ieftin decât cel din import. Dacă ascundem mizeria sub preş, vor fi probleme şi anul viitor”, a explicat Bănicioiu.

Referitor la campania naţională de vaccinare, ea va începe după luna octombrie, ele vor veni la timp, au fost comandate atâtea câte au spus experţii. „Anul trecut am avut nişte întârzieri tocmai pentru că cei de la Institutul Cantacuzino şi-au asumat nişte termene pe care nu le-au îndeplinit. M-am uitat pe preţurile pe care le-au avut anul trecut, nu erau mai mici decât cele din import, dacă am calcula şi cât s-a învestit în repornirea institutului”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Cazul Maternitatea „Elena Doamna” din Iaşi

„România are capacitatea de a duce o sarcină cu risc crescut până la capăt. Este inadmisibilă situaţia, poate nu era medicul în salon, dar în momentul apelului el trebuie să meargă la pacient. Verificăm dacă lucrurile s-au petrecut conform protocoalelor terapeutice, i-am spus tatălui că nu suntem toleranţi faţă de nimeni. Secretarul de stat Săndesc s-a dus acolo pentru a găsi o soluţie. Rămâne de văzut dacă maternitatea nu mai poate face faţă urgenţelor, am putea redirecţiona cazurile de urgenţă către cealaltă maternitate, Cuza Vodă. Ne gândim să restructurăm managementul de la „Elena Doamna”, a subliniat Bănicioiu.

„Nu poţi să îmi spui că tu ca manager de spital nu te asiguri că garda nu e funcţională, că nu ai toate materialele necesare. Le-am spus şi celor de la Consiliul Judeţean cum ar trebui să funcţioneze maternitatea. Sper ca lucrurile să intre în normal, deocamdată ceea ce se întâmplă acolo lasă de dorit”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, există posibilitatea ca avizul de funcţionare al maternităţii să fie ridicat de Ministerul Sănătăţii în condiţiile în care nu vor fi luate măsuri.

Legea malpraxisului, finalizată până la sfârşitul anului

„Mă întorc la problema de conduită, este una din marile hibe ale sistemului sanitar românesc. Vorbim de modul în care dialoghezi cu pacientul, nu avem suficienţi medici, e puţin personal. Dar nu este o problemă de formare, ci este o problemă de preocupare a celui care administrează unitatea respectivă. Atitudinea faţă de om trebuie să fie alta”, a mai spus Bănicioiu.

Până la finalul anului, ea va fi gata, spune ministrul. „Fără ca această lege să se suprapună cu un management atent nu are niciun efect”, a explicat Bănicioiu.

„Acum nici medicul nu se simte obiect al acestei legi, nici pacientul nu simte un beneficiu direct. De aceea, toate cele trei mari elemente care intră în vizorul acestei legi sunt consultate. Am pornit de la draftul vechii legi - Colegiul Medicilor, asociaţiile de pacienţi şi asigurătorii - finalitatea cred că va fi una bună”, a explicat ministrul, adăugând că ar trebui să existe şi înţelegeri amiabile.  

Cardul de sănătate şi dosarul de sănătate

Auzeam de şapte ani că proiectul este finalizat, mulţi au spus că 99% din proiect era finalizat, dar nu este aşa. Anul acesta printăm 10 milioane de carduri din cele 13 milioane. Spuneţi-mi şi mie cât era finalizat. Partea de livrare este asigurată, am demarat procedurile, iar distribuţia începe din data de 20 septembrie”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Legat de cititoarele de carduri, ministrul spune că aparatele care costau 400 de euro presupuneau costuri în plus pentru medici care erau aberante. „S-a ajuns la o altă variantă, în care cititorul costă 30 de euro”, a precizat Bănicioiu.

Potrivit acestuia, vor fi două vizite ale celor de la Poşta Română la casa asiguratului, ele fiind prevăzute de lege. În ceea ce priveşte modul în care va fi folosit cardul de sănătate în mediul rural, medicii vor avea atât calculatoare cât şi cititoare de card. „Trebuie să intre în obişnuinţa fiecăruia dintre noi să utilizăm acel card”, a mai spus Bănicioiu.

Din 2015 ar putea fi introduse asigurările private de sănătate

Data de 1 ianuarie 2015 este cea la care sistemul va intra în vigoare. „Ne propuneam ca trei luni să funcţioneze în paralel, şi cu card şi fără card. E posibil ca din luna decembrie să introducem funcţionarea în paralel. Noi în timpul acesta pregătim medicii, pregătim unităţile sanitare. Nimeni nu şi-a propus să îi pregătească. Dar toate modificările majore au fost cu semne de întrebare. Eu îi asigur că sistemul va fi funcţional”, a explicat şeful de la Sănătate, adăugând că Ministerul va demara o campanie amplă de informare privind utilizarea cardului de sănătate.

„Trebuie să fie două părţi co-interesate: noi şi beneficiarul. Eu estimez că lucrurile vor aduce o mult mai bună drămuire a banilor din sistem. În sfârşit vor regla pierderile din sistem”, a mai spus Bănicioiu.

Legat de dosarul electronic, în cazul acestuia mai sunt lucruri de discutat. „Noi am demarat dosarul electronic mai devreme. Vor mai fi sincope. Orice problemă care va uşura munca lor în a utiliza cardul va fi discutată”, a spus Bănicioiu, precizând că vor fi sancţiuni pentru cei care nu folosesc cardul de sănătate, atât medici cât şi pacienţi.

„2015 va fi un an bun pentru discutarea asigurărilor private de sănătate. Pentru copii şi pentru bătrâni nu discutăm”, a explicat ministrul Sănătăţii, adăugând că sunt multe cazuri de persoane care beneficiază de ajutoare sociale şi de asistenţă de urgenţă fără să plătească şi contribuţia la sănătate.

Pachetul de bază şi prevenţia în Sănătate

„Au scăzut internările continue, au scăzut şi internările de zi, consider că pachetul funcţionează destul de bine. Între 5 şi 10% a scăzut numărul de internări continue”, a explicat Bănicioiu.

Nu funcţionează la standardele la care trebuie, spune Bănicioiu, care aduce în discuţie şi consultaţiile preventive la medicul de familie, care sunt obligatorii - o dată pe an sau o dată la trei ani. „Chiar dacă este asimptomatic, pacientul trebuie să meargă la medicul de familie, are posibilitatea de a-i fi completată riscograma, pot fi prevenite problemele de sănătate. Acum este mai bine reglată situaţia investigaţiilor paraclinice. Timpul este foarte scurt, în trei luni nu ai cum să îţi dai seama”, a explicat Bănicioiu.

Ca şi efecte, în trei luni jumătate am deblocat 1700 de posturi. „Vorbim de aceeaşi bani care erau şi anul trecut, doar că sunt gestionaţi mai bine. În trei luni, am deblocat 1700 de posturi de medici, asistente medicale, etc. Asta înseamnă că pleacă mai puţini afară. E adevărat, deficitul este mare, dar e începutul. Sunt primele semne că sistemul începe să funcţioneze. Odată cu introducerea cardului sperăm ca lucrurile să meargă şi mai bine”, a subliniat Bănicioiu.

Potrivit ministrului Sănătăţii, pachetul de bază va fi reajustat. „Am finalizat în mai draftul pachetului iar la 1 iulie a intrat în vigoare. Nu e nimeni aburd, am lăsat posibilitatea de modificare. Când vedem că o anumită procedură nu a fost inclusă, facem pachetul complet”, a precizat Bănicioiu.

Despre obligativitatea de a merge anual sau o dată la trei ani la medic

Din noiembrie încep discuţiile pentru noile norme ale Contractului-Cadru, astfel că noul Co-Ca va fi şi mai bun. „UE nu ne mai tolera cu atâtea termene şi cu atâtea promisiuni”, a mai precizat Bănicioiu.

Legat de obligativitatea de a merge la medic, ministrul Sănătăţii a spus că şi corpul medical trebuie să înţeleagă că unui pacient asimptomatic trebuie să i se facă investigaţii. „Oamenii au început să vadă această obligativitate ca pe o sperietoare. Cu forţa nu cred că va reacţiona nimeni, deşi au fost state unde au fost sancţionaţi. Noi mizăm pe comunicare”, a subliniat şeful de la Sănătate.

Potrivit acestuia, a existat o discuţie cu ministerul Educaţiei pentru a fi introduse ore de educaţie sanitară în şcoli. „Le vom explica tinerilor, de la şcoala primară până la liceu ce presupune alimentaţia sănătoasă, ce asigură cardul de sănătate, care le sunt drepturile. Încercăm chiar să introducem aceste ore chiar din acest an, deocamdată la orele de dirigenţie. Vom reuşi, poate, să creăm obiceiuri”, a explicat Bănicioiu.

Lista de compensate şi gratuite, reactualizată săptămâna viitoare

În ceea ce priveşte reactualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite, ministrul Nicolae Bănicioiu a anunţat că în ea vor fi adăugate noi molecule chiar săptămâna viitoare.

„Săptămâna viitoare vor fi puse în dezbatere publică lista de compensate, vor fi adăugate o parte din medicamente, tot pentru patologii grave. Normele actuale pot permite ca lista să se modifice continuu, acesta este motivul pentru care facem aceste actualizări continue. Avem criteriile de selecţie, de listare de delistare, sunt publice, nu le mai avem arbitrar. Nu trebuie implicat ministerul ci doar CNAS, ANM şi comisiile de specialitate. Mecanismul este creat. Acum sunt nouă sau 10 molecule care s-au calificat, ele sunt pentru diverse afecţiuni”, a subliniat Nicolae Bănicioiu.

Practic, săptămâna viitoare va fi reactualizată lista. „Anul acesta rezolvăm partea de medicaţie cu ceea ce poate oferi piaţa actuală. Ne gândim chiar şi la tripla terapie pentru hepatita C”, a precizat şeful de la Sănătate, adăugând că România va putea da o veste bună acestor pacienţi, legat de un tratament interferon-free. „E un tratament foarte scump, studii clinice s-ar putea să existe la noi înaintea altor state europene”, a explicat Bănicioiu.

Despre acreditarea spitalelor şi protestele sindicaliştilor

„E adevărat că nerăbdarea oamenilor nu mai ţine de ce le spun eu. Una din revendicările lor era aceea de a debloca posturile din sistem, ceea ce s-a şi întâmplat. Repet, 1700 de posturi au fost deblocate şi procesul este continuu. Cei de la Sanitas văd că ne ţinem de cuvânt”, a explicat Bănicioiu.

„Anul viitor sistemul se reglează iar banii vor putea merge şi către salariile personalului. De la anul vor exista măriri salariale mai mari decât cele pe care le discutăm acum”, a spus Bănicioiu.

Anul viitor se va modifica statutul medicului. „Pe mine nu mă intereseaza dacă un chirurg închiriază de la mine sala de operaţie. Sunt chestiuni care cred că îi vor motiva pe medici, sunt în discuţie lucrurile acestea, sper ca legea să intre în Parlament chiar sesiunea aceasta, astfel că vom reglementa şi situaţia medicilor care lucrează şi în privat şi în sistemul public”, a explicat Bănicioiu. „Dreptul de a munci este garantat oricui. Poţi să lucrezi şi la privat şi la stat, dar asta nu înseamnă că îmi spui că poţi lucra 16 ore pe zi”, a declarat Bănicioiu.

Linie continuă de transplant medular la Institutul Fundeni

Aceste idei de cercetare pot fi finanţate cu fonduri venite de la Bruxelles, spune ministrul, aducând în discuţie sângele artificial creat de cercetătorii de la Cluj.

„Ştiu că au avut o discuţie cu ministrul Costoiu şi că vor primi bani de la ANC”, a mai spus Bănicioiu.

„Problema cu sângele este întotdeauna, vara şi iarna. S-a suprapus cu anumite extinderi de tratament. Încercăm să nu mai lăsăm foarte mulţi bolnavi în afară. Era problema de la Fundeni. Avem acolo partea de transplant care presupune un consum foarte mare de sânge. Avem foarte multe proceduri de transplant, majoritatea reuşite, cu indici mai mari decât în alte ţări”, a explicat Bănicioiu, adăugând că din toamna aceasta avem transplant medular linie continuă.