De ce românii care au trăit în Italia și au revenit în țară se întorc din nou în Peninsulă: „Și-au creat un stil de viață pe care nu îl pot întreține”
0Românii care au trăit în Italia și au plecat în alte țări pentru salarii mai mari au revenit în Peninsulă, atrași de stilul mai bun. „S-au întors în România, au stat un an, doi, și când au început datoriile să-I ajungă din urmă, au revenit”, susține proprietarul unui restaurant din Milano.
Adrian Ionilă, românul care a relansat clubul Beef din Milano, a vorbit în emisiunea „Departe de România”, despre tendința românilor de a reveni în Italia, după ce și-au încercat norocul în alte țări din Europa în care salariile sunt mai mari, cum ar fi Germania sau țările nordice, sau chiar România.
De asemenea, a vorbit despre mulți conaționali care au „tendința de a reveni în Peninsulă, după încercări repetate de întoarcere acasă”.
„Foarte mulți români au plecat, dar nu toți către casă. Mulți au ales țări din nord-vestul Europei, dar mulți dintre aceștia s-au reîntors în Italia. Chiar dacă în Olanda, Danemarca sau Anglia se câștigă mai bine decât în Italia, oamenii descoperă că, totuși, viața în Italia e mai apropiată de felul nostru de a fi. Cunosc mulți români care s-au întors acasă, în țară, de vreo două ori, apoi s-au întors în Italia. Nu s-au mai putut adapta. Mulți și-au creat un stil de viață în Italia, pe care nu îl pot întreține cu câștigurile din România. S-au întors în țară, au stat un an, doi, și când au început datoriile să-I ajungă din urmă, s-au reîntors în Italia.”, a declarat Adrian Ionilă, potrivit știridiaspora.
Cine este Adrian Ionilă
Adrian Ionilă are 34 de ani, și-a deschis un restaurant în Italia după ce a plecat de la munca de jos. Ajuns de mic în Italia pentru că familia sa din România nu își permitea să îl lase să termine facultatea, s-a îndrăgostit de Milano „și de posibilitatea de a munci”.
A învățat limba italiană, a început ca spălător de vase, apoi ospătar, iar acum este proprietarul unui restaurant.
Românul a povestit că se confruntă cu o problemă la care nu se aștepta: nu găsește angajați nici pe salarii mari, de mii de euro, potrivit Corriere dela Sera.
„Când, cu un oarecare curaj, am decis să preiau acel restaurant, aveam o mie de temeri: mă temeam că voi avea dificultăți în a umple cele 100 de locuri și a gestiona costurile, sau că nu voi fi luat în serios pentru că veneam din România. Niciodată nu mi-aș fi imaginat că nu voi reuși să recrutez personal”, spune Adrian Ionilă.