De ce românii care au trăit în Italia și au revenit în țară se întorc din nou în Peninsulă: „Și-au creat un stil de viață pe care nu îl pot întreține”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care au trăit în Italia și au plecat în alte țări pentru salarii mai mari au revenit în Peninsulă, atrași de stilul mai bun. „S-au întors în România, au stat un an, doi, și când au început datoriile să-I ajungă din urmă, au revenit”, susține proprietarul unui restaurant din Milano.

Românii revin în Italia, deoarece sunt obisnuiți cu stilul de viață FOTO: Arhivă

Adrian Ionilă, românul care a relansat clubul Beef din Milano, a vorbit în emisiunea „Departe de România”, despre tendința românilor de a reveni în Italia, după ce și-au încercat norocul în alte țări din Europa în care salariile sunt mai mari, cum ar fi Germania sau țările nordice, sau chiar România.

De asemenea, a vorbit despre mulți conaționali care au „tendința de a reveni în Peninsulă, după încercări repetate de întoarcere acasă”.

„Foarte mulți români au plecat, dar nu toți către casă. Mulți au ales țări din nord-vestul Europei, dar mulți dintre aceștia s-au reîntors în Italia. Chiar dacă în Olanda, Danemarca sau Anglia se câștigă mai bine decât în Italia, oamenii descoperă că, totuși, viața în Italia e mai apropiată de felul nostru de a fi. Cunosc mulți români care s-au întors acasă, în țară, de vreo două ori, apoi s-au întors în Italia. Nu s-au mai putut adapta. Mulți și-au creat un stil de viață în Italia, pe care nu îl pot întreține cu câștigurile din România. S-au întors în țară, au stat un an, doi, și când au început datoriile să-I ajungă din urmă, s-au reîntors în Italia.”, a declarat Adrian Ionilă, potrivit știridiaspora.

Cine este Adrian Ionilă

Adrian Ionilă are 34 de ani, și-a deschis un restaurant în Italia după ce a plecat de la munca de jos. Ajuns de mic în Italia pentru că familia sa din România nu își permitea să îl lase să termine facultatea, s-a îndrăgostit de Milano „și de posibilitatea de a munci”.

A învățat limba italiană, a început ca spălător de vase, apoi ospătar, iar acum este proprietarul unui restaurant. 

Adrian Ionilă și-a deschis un restaurant în Italia FOTO: Corriere dela Sera

Românul a povestit că se confruntă cu o problemă la care nu se aștepta: nu găsește angajați nici pe salarii mari, de mii de euro, potrivit Corriere dela Sera.

  „Când, cu un oarecare curaj, am decis să preiau acel restaurant, aveam o mie de temeri: mă temeam că voi avea dificultăți în a umple cele 100 de locuri și a gestiona costurile, sau că nu voi fi luat în serios pentru că veneam din România. Niciodată nu mi-aș fi imaginat că nu voi reuși să recrutez personal”, spune Adrian Ionilă.