Cine ar trebui să plătească pentru testarea periodică a personalului medical nevaccinat? Răspunsul lui Valeriu Gheorghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO travelcovidtestcenter.com

La şapte luni de la lansarea campaniei de imunizare în România, un procent important al personalului medical este încă nevaccinat, din motive „inexplicabile”, spune medicul Valeriu Gheorghiţă. Coordonatorul campaniei de vaccinare a declarat, vineri seara, la Digi24 că nu înţelege de ce unii medici nu au făcut acest pas, de a se imuniza împotriva coronavirusului,

 Pentru această categorie a personalului medical va fi nevoie de o testare periodică, anunţată deja de ministerul Sănătăţii. Întrebat cine ar trebui să suporte toate aceste costuri, Gheorghiţă a ezitat să ofere un răspuns clar, însă a precizat că statul român nu poate oferi sprijin „la nesfârşit”.

Medicul Valeriu Gheorghiţă a afirmat, vineri seara, că până în acest moment doar aproximativ 80% dintre personalul medical din ţară s-a imunizat anti-Covid.

„Este dificil de înţeles de ce personalul medical, sanitar, auxiliar, mai ales când a văzut pacienţi infectaţi şi i-a îngrijit, de ce nu s-a vaccinat până în acest moment, mai ales că avem toate condiţiile pentru a o face, inclusiv la locul de muncă, în spitalul în care lucrăm. Eu cred că sunt în continuare persoane care au amânat această decizie şi îmi doresc ca numărul celor care se vor vaccina în perioada următoare să crească.

Întrebat de jurnalistul Digi24 dacă este corect ca medicii să nu fie vaccinaţi sau testaţi, din moment ce pacienţilor internaţi li se fac teste anti-Covid, Gheorghiţă a răspuns: „Nu, nu e corect. Vorbim despre siguranţa pacienţilor în spital şi de siguranţa mediului spitalicesc. Într-o unitate medicală primează pacientul”.

Cine va plăti testele personalului medical nevaccinat?

Preşedintele campaniei de vaccinare spune că se va ajunge ca personalul medical nevaccinat să fie testat periodic, însă rămâne întrebarea cine va suporta toţi aceşti bani daţi pe teste: cei testaţi sau statul?

„Sunt o serie de discuţii. Părerea mea este că în situaţia actuală, personalul medical, conform metodologiei, mai ales dacă lucra în anumite sectoare de risc, prin sprijinul unităţii medicale era testat şi până acum şi nu plătea, înainte de vaccin.

Cred că se pot găsi soluţii de la o unitate medicală la alta, însă, până la urmă sprijinul care se oferă din partea statului nu poate să fie la nesfârşit. Este evident că, ca medic, profesionist în domeniul sănătăţii, este inexplicabil de ce nu înţelegem beneficiile şi importanţa vaccinului şi rolul pe care vaccinarea îl are. Din aceste poziţii, evident că statul nu poate face un efort la nesfârşit pentru că vorbim despre o testare periodică”, a explicat Gheorghiţă.

Pe de altă parte, spune el, sunt şi medici care consideră că ar trebui să aibă anumite beneficii prin prisma meseriei pe care o au.

„Înţeleg perfect ambele puncte de vedere, însă, atâta timp cât vorbim de un sprijin important, de oferire a unor vaccinuri gratuite, este important ca mesaj şi încredere în ştiinţă şi în progresul medical să înţelegem că vaccinarea reprezintă principala soluţie, nu să stăm să ne testăm mereu”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

Mai multe pentru tine:
Atacuri de ambele părţi, în cursul nopţii, vizând obiective de infrastructură
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie
Cum își asigura un tânăr din Olt banii de păcănele. Polițiștii i-au găsit acasă zeci de bancnote de 200 și 500 euro
Zodiile care după Paște vor scăpa de toate problemele și vor avea o perioadă de vis. Fericirea o să-și facă simțită prezența și în viața lor
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Destinație de weekend. Muzeul Chihlimbarului găzduiește cea mai mare pepită de rumanit din lume VIDEO
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii