Braşov: SONDAJ / Apa Braşovului, „otrăvită” (UPDATE)
0Măsurile excepţionale de pază anunţate de către autorităţi sunt inexistentente. Oricine se poate plimba pe malul Lacului de Acumulare Tărlung şi poate plasa foarte uşor substanţe toxice în principala sursă de alimentare cu apă potabilă a oraşului.
Chiar dacă Lacul de Acumulare Tărlung este zonă de protecţie sanitară şi ar trebui păzit ca o fortăreaţă, fiind principala sursă de alimentare cu apă potabilă a braşovenilor, pe aici te poţi plimba ca pe bulevard, fără a fi tras la răspundere de cineva. La finele lunii aprilie, Prefectura Braşov a anunţat cu surle şi trâmbiţe într-o conferinţă de presă că, din 15 mai, 15 jandarmi ai Grupării Mobile „Burebista” vor fi detaşaţi în zonă pentru siguranţa lacului de acumulare şi a uzinei de apă. În plus, ei ar fi trebuit să vegheze şi la asigurarea liniştii în cartierul de rromi, Gârcini.
Acces facil prin „gard”
În schimb, paza „militarizată” nu a fost instaurată încă la Tărlung. Reporterii „Adevărul de Seară” au intrat în perimetrul barajului şi au demonstrat că te poţi plimba bine-mersi pe malul lacului, fără să fi tras la răspundere. Ostentativ, aceştia au simulat că pun pe apă un recipient pe care era scris „otravă”.
Concluzia: interdicţia accesului în zonă este doar de ochii lumii. Poate vă gândiţi că este greu de intrat. Nu, nici vorbă. Din gard lipseşte, pe porţiuni mari, sârma ghimpată, aşa că accesul în zona aşa-zis interzisă se face lejer şi fără nici un risc. Cea mai bună „intrare” este la capătul dinspre localitatea Brădet, unde gardul este inexistent pe porţiuni mari de-a lungul DN 1A.
Amenzi doar pe panou
Zona este preferată şi de către pescari, deoarece peştele este din belşug într-o asemenea zonă protejată. Astfel, aceştia au garantată o „pradă” bunicică, dar şi scutirea de la plata vreunei taxe pentru pescuit.
Pe panoul amplasat la poarta lacului de acumulare este scris cu litere mari: „Zonă de protecţie sanitară pentru Lacul de Acumulare şi Râul Tărlung, până la cabana Babarunca” şi „Este strict interzis: scăldatul, spălatul, camparea maşinilor, adăpatul şi păşunatul animalelor, depunerea de gunoaie, deversarea de ape uzate, administrarea îngrăşămintelor chimice şi naturale, pescuitul”.
Dacă este să ne luăm după respectivul panou, scorojit şi mâncat de rugină, contravenienţii ar trebui să fie sancţionaţi cu o amendă cuprinsă între 270 şi 1.600 de lei. Totodată, la capătul dinspre Brădet este amplasat un alt panou de atenţionare, actualizat în conformitate cu Legea Apelor, conform căruia amenda este chiar usturătoare, 20.000 de lei, pentru campare, spălarea autovehiculelor sau depozitarea gunoaielor.
Doar trei paznici
Am stat de vorbă şi cu unul dintre agenţii firmei de pază care se afla în postul de la intrarea pe baraj. Acesta ne-a confirmat faptul că deocamdată, autorităţile nu au luat nicio măsură, iar securitatea lacului este asigurată doar de către trei paznici pe tură. „Am auzit şi eu că ar fi trebuit să vină jandarmii, dar deocamdată n-a venit nimeni. Suntem trei agenţi care facem de pază şi suntem angajaţi de SEGA”, ne-a spus Ivan, agent al fimei private. Acesta a recunoscut faptul că pe lac se mai şi pescuieşte, dar nu „ai ce să le faci”. „Alte incidente nu am avut. Ţiganii care vin la furat de lemne merg pe partea cealaltă a barajului, care aparţine de Tărlungeni. Au tăiat destul de mult, dar acum nu se mai vede că a înverzit pădurea. Când vin la furat, vin zeci de căruţe. Au mai venit şi aici. Spun că se duc la uscături, să-i lasă să treacă. Eu le-am spus că nu pot să intre, să vorbească cu pădurarul şi dacă vin cu pădurarul la mine le dau drumul. Sunt unii care înţeleg, dar şi care nu îneţeleg”, ne-a mai povestit bărbatul.