Autocarul cu români zdrobit în Italia aparţine unei firme lăsate fără licenţă internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autocarul implicat, duminică, într-un accident rutier din apropiere de Piacenza aparţine firmei Filadelfia Group din Bistriţa şi plecase, vineri, din Madrid, cu destinaţia România. La bord se

Autocarul implicat, duminică, într-un accident rutier din apropiere de Piacenza aparţine firmei Filadelfia Group din Bistriţa şi plecase, vineri, din Madrid, cu destinaţia România. La bord se aflau 45 de români care se întorceau din Spania. În urma accidentului, unul dintre pasageri, în vârstă de 50 de ani, şi-a pierdut viaţa, iar alte 10 persoane sunt grav rănite. Autorităţile italiene au luat primele măsuri de urgenţă şi au dispus internarea răniţilor la spitalele din Piacenza, Parma şi Castel San Giovanni. Ceilalţi pasageri ai autocarului au suferit răni uşoare şi se află în afara oricărui pericol. Consulatul General al României din Milano a anunţat că va lua toate măsurile necesare pentru repatrierea corpului neînsufleţit al persoanei decedate şi pentru sprijinirea cetăţenilor români aflaţi încă în stare gravă. În momentul producerii accidentului, autocarul avea 110 km/h, viteza legală de deplasare pentru autostrăzile italiene. Poliţiştii spun că este posibil ca şoferul să fi adormit la volan.
În iulie 2004, după ce un reporter al ziarului Adevărul a demascat modul în care sute de români erau scoşi ilegal din ţară cu complicitatea angajaţilor firmei de transport Filadelfia, autorităţile au declanşat o anchetă împotriva acestei societăţi. Reporterul de la Adevărul s-a dat drept simplu pasager şi a negociat cu şoferul facilitarea trecerii frontierei române, prin împrumutarea cu suma în valută necesară. Dezvăluirile au avut drept consecinţă implicarea Autorităţii Naţionale de Control, sancţiuni de peste 100 milioane de lei şi o sesizare penală. În septembrie 2004, la propunerea Poliţiei de Frontieră, se anunţa că 130 de societăţi de transport, printre care şi Filadelfia, şi-au pierdut licenţa internaţională. Sancţiunea fusese aplicată pentru că firmele în cauză practicau turismul mascat, împrumutând persoanele care doreau să emigreze ilegal cu sumele necesare ieşirii din ţară. Cu toate acestea, administratorul de la Filadelfia a spus că societatea nu şi-a pierdut niciodată licenţa. În momentul de faţă, Filadelfia Group, prin firma Tabita Tour are toate avizele pentru desfăşurarea activităţii de transport persoane către Spania. Comisarul Alexandru Tanco, şeful IPJ Bistriţa-Năsăud, a declarat, ieri, că instituţia pe care o conduce deţine toate datele pentru a începe investigaţiile în cazul acestei firme, dar aşteaptă poliţiştii italieni să-i solicite acest lucru.