Alexandru Rafila: Noua tulpină sud-africană ar fi de patru ori mai transmisibilă decât Delta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat vineri seara, la Digi24, care sunt datele existente în prezent despre noua tulpină sud-africană a coronavirusului, numită Omicron şi catalogată de OMS drept "variantă îngrijorătoare".

Potrivit lui Rafila, criteriul care a determinat includerea în această categorie "de preocupare" ar fi legat de transmisibilitate. "Sunt informaţii că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta, deci de 12 ori mai transmisibilă decât tulpina iniţială", a mai spus ministrul.

Rafila, despre testarea pentru COVID: Trebuie să creşti accesibilitatea pe de o parte, dar mai trebuie să creşti ceva: dorinţa oamenilor de a se testa şi de a recunoaşte că sunt infectaţi cu noul coronavirus

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că nu doar accesibilitatea la testare pentru depistarea infecţiilor cu SARS-CoV-2 trebuie crescută, ci şi "dorinţa oamenilor de a se testa şi de a recunoaşte că sunt infectaţi" cu acest virus.

"Trebuie să creşti accesibilitatea (la testare - n.r.) pe de o parte, dar mai trebuie să creşti ceva: dorinţa oamenilor de a se testa şi de a recunoaşte că sunt infectaţi cu noul coronavirus. Pentru că este şi această problemă şi modul în care au fost abordate lucrurile - câteodată fie prin dorinţa de a culpabiliza corpul medical, lucrul ăsta a avut un efect negativ pentru că a demobilizat anumiţi oameni (...) nu trebuie să transmiţi mesaje care să culpabilizeze corpul medical şi nu trebuie să ostilizezi populaţia şi să duci cumva discuţia într-o zonă în care persoana bolnavă este o persoană care poate fi considerată discriminată, culpabilă ş.a.m.d. Avem această problemă şi sunt cazuri multe, nu unu, în care persoane care s-au diagnosticat singure, şi-au luat un test de la farmacie, au făcut testul, au stat acasă, s-au tratat mai mult sau mai puţin empiric şi multe persoane s-au prezentat târziu la medic”, a declarat Rafila, vineri seară, la Digi 24.

El a susţinut că este nevoie de "un parteneriat cu populaţia şi cu medicii de familie", pentru ca oamenii să se testeze şi să se trateze, dacă e cazul.

Rafila a spus că este nevoie de stabilirea unor criterii privind internarea în spital a pacienţilor cu COVID-19, criterii care să fie clare "şi să nu mai internăm în spital decât atunci când trebuie şi să dezvoltăm partea ambulatorie a tratamentului şi monitorizării". El a explicat faptul că în acest fel nu ar mai fi situaţii în care pacienţi cu forme uşoare sau medii să fie în spital în timp ce alţii cu forme grave ale bolii să nu aibă locuri. 

În ceea ce priveşte testarea, noul ministru a arătat că numărul relevant de teste depinde de momentul epidemiologic.

Rafila, despre valul cinci al pandemiei: E posibil să vină la jumătatea lunii ianuarie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că valul cinci al pandemiei de COVID va afecta România după jumătatea lunii ianuarie, când se vor manifesta infecţiile contractate în perioada sărbătorilor de iarnă, atunci când mobilitatea populaţiei creşte. El le recomandă oamenilor să îşi sfătuiască rudele, mai ales pe cele vârstnice, să se vaccineze.

"E posibil (ca valul cinci al pandemiei - n.r.) să vină la jumătatea lunii ianuarie (...) pentru că jumătatea lunii ianuarie înseamnă un interval de circa două săptămâni, care înseamnă perioada maximă de incubaţie a bolii din perioada sărbătorilor de iarnă", a afirmat Alexandru Rafila, vineri seară, la Digi 24. 

El a atras atenţia asupra creşterii riscului de infectare la final de an, în contextul creşterii mobilităţii populaţiei. 

Rafila a pledat ca înainte de sărbători cei care au rude în vârstă să încerce să le convingă pe acestea să se vaccineze anti-COVID, pentru că astfel sărbătorile vor "fi o perioadă cu mult mai multă relaxare şi linişte n majoritatea familiilor din România".

Varianta Omicron - Statele Unite au anunţat închiderea frontierelor pentru călătorii care vin din opt ţări din Africa australă

Statele Unite au anunţat vineri închiderea frontierelor pentru călătorii care vin din opt ţări din Africa australă ca răspuns la apariţia variantei Omicron a Covid-19, potrivit AFP.

Sosirea pe teritoriul american va fi înterzisă începând de luni persoanelor care vin din Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mozambic şi Malawi, a declarat un înalt responsabil american. Doar cetăţenii americani şi rezidenţii permanenţi în SUA vor fi autorizaţi să intre în ţară, a precizat el. 

Această decizie, luată în urma măsurilor similare anunţate în special de ţări europene, intervine în momentul în care preşedintele american Joe Biden tocmai a deschis la începutul lui noiembrie frontierele pentru toţi călătorii, cu condiţia să fie vaccinaţi pentru Covid, după 20 de luni de restricţii. 

„Această măsură a fost impusă din precauţie, în contextul noii variante a Covid-19 care circulă în Africa australă”, a explicat responsabilul american jurnaliştilor. 

„Cercetătorii noştri şi oficialii din sănătatea publică lucrează rapid pentru a afla mai multe despre această variantă”, a adăugat acesta. „Preşedintele Biden a promis că va lua toate măsurile necesare pentru a asigura sănătatea americanilor şi pentru a învinge pandemia, iar această măsură a fost recomandată de experţii medicali din guvernul SUA şi de echipa responsabilă cu Covid-19”, a spus el.

Potrivit lui Rafila, criteriul care a determinat includerea în această categorie "de preocupare" ar fi legat de transmisibilitate. "Sunt informaţii că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta, deci de 12 ori mai transmisibilă decât tulpina iniţială", a mai spus ministrul.

Mai multe pentru tine:
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Moment istoric pe Bega. Prima cursă după 1988 între Timișoara și Otelec. Vaporul cu 45 de pasageri a ajuns după trei ore
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”