Adrian Năstase: „Nu voi mai candida la Preşedinţie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temut de adversari şi de colegii de partid deopotrivă, până la finele lui 2004, iar mai apoi atacat din toate părţile şi marginalizat, fostul premier Adrian Năstase pare să trăiască a doua tinereţe politică. 

Adrian Năstase: „În şase luni vom fi într-o situaţie mult mai gravă“

Năstase îşi pedepseşte fiul să înveţe despre Holocaust

După aproape un deceniu de convulsii şi transformări, PSD este condus de către Victor Ponta, un tânăr care mai ieri alerga după profesorul Adrian Năstase pe treptele Facultăţii de Drept din Bucureşti. „Gurile rele" spun că între cei doi relaţia magistru - discipol persistă şi la sediul din Bulevardul Kiseleff. În schimb, fostul prim-ministru încearcă să arate că nu vrea sub nicio formă să-l eclipseze pe Victor Ponta. Are de purtat un „război" de uzură cu actuala putere şi asta cere concentrarea forţelor. Sau „o formulă de incluziune", cum spune Adrian Năstase.

Veţi mai candida vreodată la Preşedinţie?

Nu. Eu cred că e nevoie de o altă generaţie. Mi-aş fi dorit să continui ca preşedinte proiectele din perioada anterioară, dar n-a fost să fie aşa. Iau lucrurile sportiv. Vine altă lume din urmă. Cred că trebuie să creştem în interiorul partidului viitorii miniştri, viitorii oameni politici.

În definitiv, acesta este şi rolul pe care eu doresc să mi-l păstrez în interiorul PSD. Nu am nevoie de o anumită insignă sau de o anumită funcţie ca să spun ce cred. Vocea mea este suficient de puternică şi conţine atât experienţă, cât şi unele realizări.

Vom asista la o luptă între Crin Antonescu, Victor Ponta şi Klaus Iohannis, la alegerile prezidenţiale din 2014?

În România se întâmplă atât de multe lucruri peste noapte, atât de multe schimbări... Eu sper să rămânem în continuare un stat democratic şi sper să nu schimbăm Constituţia pentru a prevedea trei mandate prezidenţiale. S-ar putea să avem Parlament fără nicio Cameră.

Deocamdată suntem la formula de Parlament cu o singură Cameră... Sunt atât de multe lucruri pe care ni le poate rezerva viitorul cu Traian Băsescu preşedinte încă patru ani încât ce rost are să ne avântăm pe valurile agitate ale unui destin care poate fi eroic sau care poate fi tragic?!

Mulţi pun în discuţie chestiunea viitorului preşedinte al României, în contextul lucrurilor care se întâmplă la nivel economic şi social.

Eu aş fi interesat de cine va fi viitorul prim-ministru al României. Dacă preşedintele şi-ar respecta atribuţiile constituţionale, atunci primul ministru ar fi persoana cea mai importantă în ceea ce priveşte aspectele economice şi sociale. Din cauza faptului că Traian Băsescu îi ia faţa lui Emil Boc, noi spunem că preşedintele este, de fapt, cel mai important. Nu, preşedintele dă declaraţii, face generali, acordă graţieri - şi domnul Iliescu a făcut o graţiere celebră la alegerile din 2004, între cele două tururi de scrutin...

L-a graţiat pe Miron Cozma. Credeţi că acest lucru a influenţat rezultatul din turul doi?

În sfârşit, asta a fost... Vroiam să spun numai că un preşedinte este important şi din considerentele amintite mai sus. El este important prin influenţă, nu neapărat prin putere. Asta poate să o facă şi fără să semneze nu ştiu ce proiecte de legi. Constituţia vorbeşte despre rolul de mediere al preşedintelui. Problemele esenţiale pentru administrarea statului le rezolvă primul ministru.

În orice caz, textele constituţionale lasă loc de interpretări în ceea ce priveşte atribuţiile preşedintelui. De ce n-aţi rezolvat acest lucru în octombrie 2003, atunci când aţi revizuit Constituţia? S-a discutat intens că v-aţi fi pregătit Legea fundamentală pentru momentul la care veţi ajunge la Palatul Cotroceni.

Asta este o altă legendă. În primul rând, formula cu mandatul de cinci ani al preşedintelui a fost introdusă de liberali împreună cu Antonie Iorgovan. N-am introdus-o eu şi nu m-a interesat această variantă la momentul respectiv. Mai mult, eu am fost până la capăt împotriva ideii de a candida la Preşedinţie, ştiind că un candidat din poziţia de prim-ministru va aduce după el toate nemulţumirile inerente unei guvernări. Dar noi am revizuit Constituţia pentru a permite ratificarea Tratatului de Aderare la UE. De aceea nici n-am încercat mai mult. Dar revenind la chestiunea cu preşedintele şi premierul, vreau să vă spun că relaţia depinde şi de persoane. De pildă, eu şi preşedintele Iliescu am găsit un modus vivendi. Constituţia este făcută pentru oameni normali, nu pentru infractori sau pentru şmecheri.

Nu ne permitem, totuşi, la nivelul acesta, să mizăm pe o chestiune de hazard, precum compatibilitatea dintre preşedinte şi premier. Unde aţi modifica prevederile Legii fundamentale?

Eu le-aş modifica spre o formulă care să ducă la o republică parlamentară, cu preşedintele ales de către Parlament. Atunci eviţi şi riscul coabitării pentru că este clar că majoritatea va numi şi preşedintele. Sigur, există şi contraargumente pentru acest sistem, dar formula de la noi nu mai poate funcţiona bazându-se pe chimia dintre două persoane. Cine şă-şi închipuie, totuşi, că Traian Băsescu are nevoie de un mic ghid pentru lecturarea Constituţiei. Ar trebui să-i facem. Dar eu am propus ceva înainte de alegeri: decât să schimbăm Constituţia, mai bine să-l schimbăm pe Traian Băsescu. Din păcate, alegătorii nu m-au ascultat.